Храната поскъпна, всеки четвърти българин едва свързва двата края

Браншовици и синдикати иска по-ниско ДДС за основните храни
262
Храната поскъпна, всеки четвърти българин едва свързва двата края
Снимка: Pixabay

По данни на КТ „Подкрепа“ бедното население на страната е около 25%.

Отчита се скок в цените на зеленчуците на едро. Картофите са поскъпнали с 14%, зелето с 43%, а морковите с 39%. Това са данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Повишение има и при основните хранителни продукти – олиото бележи ръст с 30%, яйцата с 22%, а пилешкото месо с 15 на сто. Увеличение има и при брашното, и при захарта.

Още по темата

На този фон потребителската кошница вече излиза 79 лв., за сравнение миналата година основните стоки са стрували 73 лв., а през 2019 г. – 68 лв.

Поскъпването коментираха представители на работодателите, социалните партньори и държавата пред bTV.

Според председателя на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов пазарът у нас е високо конкурентен, което влияе за по плавното вдигане на цените.

„В определени продукти има по-голяма динамика – плодовете и зеленчуците. Там климатът е причина, не ценовата истерия с ресурсите. При основните хранителни продукти увеличението е предимно при млечните стоки – с около 10%. При месото цената е същата като миналата година“, добави той.

Иванов каза още, че единствената стока с пикови стойности е олиото, като скокът на цената е започнал още април миналата година.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева заяви, че вече се усеща промяна в цената на хляба. „Доставната цена е едва 50% от това, на което се търгува до крайния потребител. Затова работодателските организации имаме предложение – 9% ДДС на основни храни. На пазара има хляб, чиято цена минава 10 лв., тоест има много видове хляб, при основните има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношения с търговските вериги“, заяви тя.

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова заяви, че инфлацията ще намали покупателната способност на повечето хора. „На една минимална заплата от 650 лв., чистата сума, която получава човек е около 540 лв. Около 85 лв. от тази сума отива за ДДС. Тоест – ние натоварваме най-ниско доходните групи от населението“, обясни представителят на синдикатите и добави, че подкрепят предложението за намаляване на ДДС при основните стоки.


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
По данни... А реалноста е мн по- сурова. Истината е, че мн повече проценти от хората мизерстват. Но няма да го кажат разбира се. Най- бедната, окаяна и беззаконова държава в ЕС.
220
5
 
3
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 1 месец
"Кой не скача е червен и четиридесет и пет години стигат." Помните ли!?Наскачахте ли се!?По-здрав от Рая за скачащите глупаци :Ваш Тодор Живков(Тато) от Рая.
219
2
 
10
 
! Отговори
Лллл преди 1 месец
Малко са ни доходите . Всички пенсионери работят за да си вдигнат доходите . Но това не е добре . След пенсия хората трябва да живеят без служебни ангажименти , а да имат хобита и свободни занимания !
218
3
 
4
 
! Отговори
Гочко преди 1 месец
Я веднага за да се защитите от инфлацията да си купите по един апартамент! Каква инфлация , какви пет лева? Гаранция! До края на живота ви!
217
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Реалист . . .Да , казаха , че последната година били изтеглени над милиард ипотечни кредити. Така купуват апартаментите и после им ги взема банката. Лъжат хората уж с ниски лихви и после изненада.
216
8
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Хем 1/4 закъсали за ядене, па уж ще се избият да купуват ниско-качествени апартаменти по 400000 лева.. Тия от "днес" съвсем го удариха през просото с фалшивите новини..
215
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В края на миналия октомври взех 50 кг зеле по 50 ст, за 25 лева цял бидон. Сега гледам на пазара зелето по 1.20 . Тези са луди.Инфлацията гони космоса. Няма държава, всеки си прави каквото иска.
214
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тарикат В НАШИЯТ БЛОК ИМА НЯКОЛКО ТАРИКАТА КАТО ТЕБЕ ДА ЧАКАТ НА НАЕМ- ДА ДЕ АМА НЕ- ДОЙДАТ ПОСТОЯТ ПА ГИ ЗАВЛЕКАТ С ТОК И ВОДА ТЪКМО ДА ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ПЛАТЯТ СЛЕДВАЩИЯТ НАЕМ И ИЗЧЕЗВАТ, ОПИТАХА СЕ ДА ИМ ПРИЛОЖАТ НЯКАКВИ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ЧАСТИЧНИ НАЕМИ АМА НИКОЙ НЕ СЕ ОТЗОВА..
213
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фуражката за 5 месеца умножи бедните в Българя. Едно е с 1000 лева да си купуваш бензин по 1.60, друго по 2.40 . Едно е олиото да ти е 2 лева, друго 4, парно, ток, вода храни се увеличават с по 50%, а заплатите не са мръднали и с лев за последните месеци. Само факти
212
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беднотия.....:) Веднъж те гърчат на работа за символични заплатки, втория път правят същото и на третия път ти кипва :))) Верно, че сме про сти, ама не видех на Запад да са по умни от нас :))
211
0
 
2
 
! Отговори
преди 1 месец
Никой не ние виновен нямате характер и сте пречупени като народ
210
8
 
5
 
! Отговори
Тарикат преди 1 месец
Не, че нещо ама човек трябва да вземе правилно решение в определен момент. Преди 22 години реших, че няма как да очаквам сносен живот разчитайки на заплата или пенсия. Здраво бачкане и не знам дали имам и един месец официален трудав стаж. Парите на ръка, никакви данъци или осигуровки. Всичко спестено отива в недвижим имот и земеделски земи. Всяко първо число на месеца се събуждам с малко над 2000 евро наеми и ренти. За сиромах човек с колебливо средно образование си стигат.
209
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'' Най- лошото е работещ беден! Това съсипва морала на обществото! '' ........................ евала, един умен човек в тоя форум !
208
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
'' всеки четвърти българин едва свързва двата края '' ............ същевременно цените на имотите продължават да растат ?? .............. кой лъже в случая
207
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както ще го кажат нашите нови приятели " Гудбай Бългериан" ! 30 години със запада ,толкова !
206
4
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Българина заслужава мизерия щом не му стига мозъка за да събере 2+2! Проблемите днес са заложени последните години! Когато се разписваха за зелената сделка всички смятаха колко милиарда евро ще даде Европа, ама се мислеше само как да се източат, а не как да се инвестират за да компенсират закриването на мощностите! В България никога не е имало план или идея какви да са целите, всички решения са от днес за вчера! Ето там е проблема, че се реагира на, а не се предвижда какво идва!
205
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В СТРАНАТА ДНЕС ЦАРИ ТОТАЛЕН ХАОС ГЛАД МИЗЕРИЯ УМИРАЧКА ВАКСИНАЦИИ ЗЕЛЕНИ ПАСПОРТИ ГАЗТА НА МАКС ГОРИВАТА И ТЕ НА МАКС ВЪОБЩЕ ТОТАЛЕН ХАОС трябва да се благодари на Ушатия и Служебния кабинет Незабавно
204
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1200лв какво облагане? Това е безсмислено. Най- лошото е работещ беден! Това съсипва морала на обществото! Кирето и Асен тук може да направят нещо решително! Това ще бъде и борба срещу корупцията, а не на Христо съдебно- полицейските реформи! Бедността е в основата на корупцията!
203
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой едвам свързва двата края? Баба ти Пенка, която цял живот е била козар (пей сърце) и няма 1 стотинка внесен данък и сега взима минимална пенсия ли? Или Мими- сервитьорката, която е внасяла 1 месец от 12 някакви осигуровки? Или Иван- шофьорът на баничарка, който се осигурява на минимална, ама взима 2500лв.? Айде без лигавщини. Жал ми е САМО за честни платци на данъци, които страдат от сивия сектор.
202
4
 
4
 
! Отговори
аз преди 1 месец
Таз пък и тя - 9% ДДС на хляба? Ти луда ли си, да не би да си хотел или ресторант че да плащаш по-ниско ДДС. В България Хляба не е важен, важни са хотелите!