КНСБ: Има противоречие между КТ и заповедта за COVID сертификат

Не е ясно какъв статут за работа ще имат хората без сертификат
21 окт 2021 08:35, Ния Христова
57
КНСБ: Има противоречие между КТ и заповедта за COVID сертификат
Снимка: БГНЕС
"Има противоречие между Кодекса на труда и новите мерки, които изискват зелен сертификат от работещите, за да имат право да се трудят, и това ще доведе до много съдебни спорове". 
 
Това каза за БНР националният секретар на КНСБ Величка Микова.
 
Най-големият проблем е липсата на яснота какъв статут ще имат хората, които няма да бъдат допускани до работните си места заради липсата на такъв сертификат, както и дали ще получават заплата.
 
Спешно в рамките на тристранно обсъждане между работодателите, синдикатите и държавата трябва да бъдат разгледани трудово-правните измерения на новите мерки.
 
"В КНСБ вече има сигнали от работещи в лечебни заведения, че не ги допускат до работните им места заради липса на ваксина", каза Величка Микова:
 
"Така че да стане ясно дали лицата, които не разполагат със зелен сертификат, следва, ако не бъдат допускани, да получават някакво възнаграждение за периода, в който не изпълняват служебните си задължения, дали те са в престой, дали тези лица трябва да бъдат пуснати в неплатен отпуск, или пък в платен отпуск".
 
Експерта смята още, че спешно трябва да бъде решено кой ще плаща РСR-ите и антигенните тестове на работещи, които не са ваксинирани, както и как ще бъдат компенсирани хората, които не са допускани до работните си места:
 
"Защото в Кодекса на труда към настоящия момент има предвидени обезщетения при недопускане на работа, но това е само тогава, когато има незаконно недопускане на служител до работното му място. В случая недопускането ще се базира на издадена заповед на министъра на здравеопазването. Приема се, че това ще е законно недопускане, а не незаконно и в този случай дори не могат да се изплатят и съответните обезщетения, които са предвидени", коментира националният секретар на КНСБ.
 

57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тестовете не са безплатни това поставя неравностойно положение различни групи хора.
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се бяха ваксинирали. Имаха много месеци да го направят.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 48 - Така е! Но не означава, че не трябва и не може да изразим НЕсъгласието си е това!
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36 - Последният абзац е: "Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок от публикуването й на интернет страницата на Министерството на здравеопазването пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс" ))))
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз мисля, че работата е ясна! Трябва най-малкото да пишем до омбудсмана, да се отправи запитване до Конституционния Съд, който да разтълкува член 29, алинея (2), която гласи, че никой не може да бъде подлаган на медицински опити без неговото писмено съгласие! Ако не са опити тогава защо се иска това съгласие? Опитайте да се ваксинирате, но без да подпишете нищо - няма да ви ваксинират, хващам се на бас!А ако се ваксинирам например против грип няма да ми искат да подпиша нищо - защо?!
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В цял свят се въведе зелен сертификат. защо си мислехте, че ние тук ще останем с по-различни мерки...И на мен не ми се искаше да се ваксинирам все още....Но се ваксинирах и вече съм с първа доза. Не защото някой ме принуди ! Консултирах се с много лекари на които вярвам и прецених, че ако до момента имах някакъв късмет, не е редно да продължавам да играя на руска рулетка с живота си. Защото всички ваксинирани около мен са живи и здрави, но за съжаление неваксинирани се оправиха след дълго лечени
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на КНСБ ! Най-накрая след 10 гоишна импотенция, отчетоха дейност. Бяха заспали дълги години. Трябваше Бойко - Герб да паднат от власт, та да се задействат....
44
0
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 месец
До: номер 44 "2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие." Аз не съм юрист, обаче ако това което прочетох го пише в нашата Конституция, то точно това се случва - подлагат ни масово на медицински опити без нашето съгласие... опа! не е вярно! Карат ни да подпишем декларация че сме съгласни, значи всичко е точно? Това е като да те принудят да признаеш че си вещица въпреки че не си!
43
0
 
3
 
! Отговори
Прочел конституцията преди 1 месец
Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. (2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.
42
0
 
6
 
! Отговори
Прочел конституцията преди 1 месец
Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.
41
0
 
9
 
! Отговори
Прочел конституцията преди 1 месец
Чл. 16. Трудът се гарантира и защитава от законаЧл. 29. (1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация. (2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.
40
0
 
7
 
! Отговори
Прочел конституцията преди 1 месец
Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
39
3
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
РАЗБИРА СЕ , ЧЕ ИМА!!!! РАДЕВ РАЗЧИТА ХОРАТА ОТ ПРИНУДА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ЗА ДА НЕ СИ ИЗГУБЯТ РАБОТАТА!
38
2
 
3
 
! Отговори
Кико преди 1 месец
Когато ти направиш фирма с производство,тогава решавай дали да работиш,дали да произвеждаш, дали да плащаш на дървени философи! Но нямаш смелост да го направиш!
37
21
 
8
 
! Отговори
j преди 1 месец
Какво не вие ясно?! Имате безплатни тестове, тествате се и отивате на работа... end of story.. Цял свят се ваксинира и се върна към нормалният живот само гениите в у нас вярват, че някой иска да ги прекара...... Правата били нарушавани..... Никой не ви кара да се ваксинирате ......
36
3
 
16
 
! Отговори
А, не така! преди 1 месец
"да получават някакво възнаграждение за периода" !!! Не така! Не някакво, а хората ще си получават пълната заплата ако не ги допускат до работа! Има си съд за тия неща, малко по бавничко ще се случат нещата ама няма как да не ме допускаш до работното ми място, пък после да не ми изплатиш заплатата!
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възраждане!
34
2
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Остап Бендер вървеше към центъра на града и размишляваше какво да прави. Изведнъж един едър млад човек го хвана за дясната мишница и изкрещя: -Другарю! Вие сте отровен! -Глупости - каза Бендер - пуснете ме! -Другарю, Вие сте отровен от газ! - радостно повтори младежът. Сега ще ви спасяваме! И трима човека скочиха на Бендер, повалиха го и го сложиха на носилка, като му вързаха ръцете и краката. -Пуснете ме - крещеше Бендер, - нищо ми няма! - Ааа, не, сега ще ви спасяваме, правим учение ние!
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименТребва се обжалва ЗАПОВЕДТА и става НЕзаконна дори по време на разглеждането в съда.............................................Пред кого, брат, пред този който си затваря очите, докато това се прокарва?След като ние, които не сме юристи го виждаме, защо съдебните органи не се самосезират?Дето се вика, оплачи се на арменския поп.
32
8
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
АБЕ , КВО ПРАЙМЕСЕГА.....МАСКИ ЛИ ШЕ ГОРИМЕ --- ИЛИ НАПОЛЕОНКИТЕ НА РАДЕВ И КАЦАРОВ.....