Цената на петрола върви нагоре, чака ли ни нов скок?

Може да очакваме повишение с 5-6 стотинки, посочи Светослав Бенчев
Обновена: 25 окт 2021 11:35 | 25 окт 2021 11:35, Красимир Ангелов
26

Енергийната криза отново тласка цените на петрола нагоре, като в последните седмици цената на суровия петрол достигна до $86 за барел. Горивата у нас също са рекордно високи за последните 2 години. Очаква ли ни ново поскъпване на бензина и дизела?

"Докато цената на суровия петрол върви нагоре, ще има увеличение и на нашите бензиностанции. Двете неща са свързани. В момента няма друг маркер, който да оказва влияние върху цената на горивата, освен суровината", посочи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в ефира на "България сутрин".

Според него може да очакваме повишение от около 0,05 лв. - 0,06 лв., ако цените на суровия петрол надвишат $90.

Още по темата
"Цените на останалите суровини вървят нагоре. Нормално е и цената на суровия петрол да се увеличава, тъй като е заместваща суровина. Когато едно върви нагоре, другото го последва", уточни Бенчев пред Bulgaria ON AIR.

Бенчев коментира и дали може да се промени фактът, че ОПЕК "държи целия свят в ръцете си".

"Това, което може да се промени, е свързано с това какво ще каже Руската федерация. За нея, както и за самия картел, тази цена от около $80 за варел е доста добра. Те ще я задържат на тези нива. Въпросът е дали е ще успеят", категоричен е експертът.

Бенчев отбеляза още, че всяка възобновяема енергия е по-скъпа.

"Желанието на Комисията да преминем към електромобилност ще се окаже твърде скъпо за България. Комисията предлага повишаване на акцизите за горивата. От 2023 г ще има едно повишаване на акциза, което може да достигне до лев без ДДС. Като най-сериозното поскъпване, което ни очаква, ще бъде при пропан-бутана", уточни Бенчев.

Най-важното нещо в момента е да имаме преходни горива, които да осигурят преминаването от петрол към възобновяема енергия, категоричен е събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
ИКОНОМИКАТА НА ПОСТ-СОЦ-а ТРЕБВА ДА СЕ СРИНЕ ОКОНЧАТЕЛНО!....КВО , ТУКА НЕКАКВИ СИ "КОМУНИСТИ" ШЕ МИ СЕ ПРАВЯТ НА "КАПИТАЛИСТИ".....!!!?У НАС --НАЙ-ДОБРЕ Е Тя ДА СЕ СРИНЕ ПРИ РАДЕВ /..депутата на 14--тия конгрес на БКП при ТАТО И ДС/БКП/......така няма да има ПРОБЛЕМИ!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато петрола се търгува в долари, а последните 2 години се напечатаха 1/3 от всички долари печатани някога, какво очаквате да се случи.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Снощи излъчиха интврвю с пенсионери в Германия. Разказваха че не можели да си позволят да пускат кафеварката по 3 на ден и затова правят кафето само сутрин, не се къпели всеки ден за да не пускат бойлер всеки ден. Това го излъчиха по не наши канали, иначе тук се плюе само срещу Русия. За запада само най-доброто се показва, но всъщност истината май е друга. Хора гледайте независими западни канали, ще разберете много
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергийната криза в ЕС създадена от безмозъчните брюкселски зелки ще ни удари яко по джоба. Ще го усетиме декември и най силно януари
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 10 години карам с горело олио. Купувам го на 50 ст. за литър. Претаквам го и го сипвам в резервоара. Дизеларката върви като ухапана. Където мина осмърдевам на пържени картофки. Най екологичната кола карам.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленита сделка се проваля. Със перки, карбонки и соларки да се заместят ВГВ.и АЕЦ.Само, ако се утилизира 80% процента от популацията.
10
1
 
6
 
! Отговори
безпартиен преди 2 години
Путин го каза в четвъртък: Високата цена на газа е "цветочки". От 10 години ограничават кредитирането на инвестициите в петролния сектор. Сега очаквайте полет на цената на нефта. -----------------------------Ние, източноевропейците, през 90-те години на 20-ти век излязохме от социалистическия лагер и се хвърлихме надолу с главата в бурните, но бляскаво мамещи води на демокрацията. Оказа се обаче, че Брюксел поистепенно започна да се управлява от либерасти, закърмени от Брежневската доктрина.
9
2
 
2
 
! Отговори
Taню преди 2 години
И след тоя явен крeмълски шaмар ако са останали рyблофили, то те са за инститyция...
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАЖНОТО Е, Ч ЕИМАМЕ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ...
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идва новият световен ред, в който антиваксърите ще властват, защото няма да умрат от ваксините. Разбирай- българи и румънци. Планетата ще пребъде с тези велики нации начело!
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чака ни нов скок към бездната на небитието ......
5
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
лукоил всеки ден с по 2 стотинки за бензин95 днес е 2.38 лв
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като беше отрицателна цената на петрола, горивата не паднаха много.
3
0
 
8
 
! Отговори
селянин преди 2 години
я отдавна съм на зелена енергия магарето Марко ич го не интересува петроло а що дръва ми е прекарало се крадени де да не си помислите че се греем на ***
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цента на петрола, га цените на бензина стигнаха 2.50лв/л. беше по 100-120$ на барел. Още сме далече, но цените вече са по 2.30-2.40, като имат идея и да вдигнат акциза... А и само да попитам, какво стана с проверките на големите фирми от правителството, аз още не съм чул НАП да е влязла в централата Лукойл да речем.
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само ни очаква, а се случва. Само гледайте Биткойна как лети ценово нагоре