Докога така? Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя

Така ще сме отново по зимното, което е астрономическото време
29 окт 2021 14:28, Елка Василева
92
Докога така? Връщаме стрелките на часовника с час назад в неделя
Снимка: архив, БГНЕС

В 4 часа през нощта на събота срещу неделя - 31 октомври, се връщаме към зимното часово време.

Тогава ще преместим стрелките с час назад.

През 2018 година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.

Още по темата
84% от европейците не желаят да превъртат стрелките два пъти в година, стана ясно от изследване през 2018 г. Някои държави от ЕС обаче предпочитат да запазят астрономическото часово време, което е зимното, докато други залагат на лятното.

Тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че ще препоръча на страните членки на ЕС да не се сменя часовото време през пролетта и есента с един час, като се запази лятното време.

Предложението бе подкрепено от Европейския парламент, но то трябва да бъде прието и от еврочленките.

"Топката е в полето на страните от ЕС, които трябва да стигнат до обща позиция в Съвета", коментира по-рано този месец говорител на ЕК.

Така ще въртим стрелките на часовника до дупка, защото преговорите между държавите членки на ЕС зациклиха.

"Към момента темата е замразена. Държавите в ЕС не могат да се договорят помежду си", каза по-рано евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968 година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ.

Беларус също не сменя времето от 2011 година, а Русия - от 2014 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От догодина и така до края на света.
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако селяните си бяха останали на село, петелът щеше да го буди, когато трябва, а добичетата като им се пръска вимето с мляко, щяха да го извадят СЕЛЯНИНА от кревата през прозореца. Гадни гражданчета! Според Стойна Преподобна след като измрат всички граждани от епидемии хората ще живеят само в чифлици.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...докато слънцето изгрява с час по-рано през лятото. Всички земни твари се будят с изгрева само човекът- според часовника си. Всичко се случва, защото човекът е откъснат от природата. ДА СТЕ ЧУВАЛИ ФРАЗАТА СЛЪНЧЕВ ЧАСОВНИК?Древните са били по-в час от вас.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може да има такива uguomoве ,бе ,лятното било по-добро , зимното било по-добро ,Левски и ЦСКА ,ваксъри и антиваксъри - не усещате ли как ви лъзгат сега и дядовците от ЕС .Е , точно дотогава ще местим стрелките ,докато се делим на такива и онакива !
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До САМО ЛЯТНО Наистина ли си мислите , че нашата човешка хилядолетна еволюция изживяна в условията на астрономическото време няма значение? Мислите ли ,че случайно почти всички спим до късно в свободните си дни, когато икономическата принуда над нас я няма?
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го преместят еднократно с половин час и да спрат да спорят,посредата ще е
81
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аз от години не местя 'стрелките' - карам си по астрономическто и ми е много добре!" - И после да не се учудваш защо шефа те е уволнил за системни закъснения за работа.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък искам да въртя стрелките. Напоследък не мога да се наспивам с това зимно време, сега ще си поспя добре, като върнем един час.
79
2
 
4
 
! Отговори
САМО ЛЯТНО преди 2 години
До АнонименЧасоваото време използвано през зимата НЯМА нищо общо с природата, астрономията или да по някакъв начин да е по-добро.Местейки се да живее в друга часова зона - човек има нужда от адаптация.С възразта тази адаптация става по-трудна. Смисъла на избирането на лятното време е, че в края на пролетта, лятото и началото на есента - денят (светлата част) ще е по-дълга. За зимата и при двете все "времена" все по тъмно ще се става и ляга.Младите искат лятно, а възрасните зимно.
78
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото е по-близо до природата толкова по-добре за всеки човек. В този смисъл астрономическото време е по-добрия вариант за здравето на хората.
77
3
 
4
 
! Отговори
минувач преди 2 години
Аз от години не местя 'стрелките' - карам си по астрономическто и ми е много добре! А какво мислят бюрократите в Брюксел - не ме интересува...
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Русия през 2011 оставиха само лятното време, но след масови протести, от 2014 оставиха само астрономическото време. После се заговори за връщане на лятното време през лятото и астрономическо през зимата. Лично аз предпочитам да има смяна на лятно с астрономическо време, но ако остане само едното, то с две ръце гласувам за астрономическото време. Лятно време през зимата е див кошмар.
75
3
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Аз предпочитам да оползотворявам светлата част с приятели вместо да бачкам. Сутрин дали ще се съмне в 7 или 8 ми е през у*
74
7
 
5
 
! Отговори
до 70 преди 2 години
Кое му е "естественото" на зимното ?Вечер вместо да си водя лапето на вън ще се затваряме вкъщи.От 5 до 7 сутринта са 2 часа, вместо да се оползотворяват вечер в парка ще ги проспиваш сутрин.
73
0
 
8
 
! Отговори
Начи преди 2 години
Ше ходя на реката за риба в 03:30 ч.
72
3
 
1
 
! Отговори
ss преди 2 години
ако не го сменят лятото в 4 ще е светло а в 20:00 тъмно :) ако не го сменят зимата в 8:30 ще е тъмно а в 18 тъмно :)
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен му и густо, майна, да си гльедам чисовника на Джумаята...
70
4
 
9
 
! Отговори
модерна парясница преди 2 години
До кога ще го връщаме ли?Ами до когато сме наведени с услужливо отворени бузки,до тогава!Не че нещо,ама си е баш така!:))))))
69
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До този:Нали за това се прави, бе, умник. Зимно време денят се скъсява. Това се прави, за да може да се работи в светлата част, иначе ще започне да съмва след 8. Дори не разбирате принципа, ама ланкане да има.=====да, ама не - от Ноември точно докъм края на Януари, ако е "лятно" време, единствения лек "дефект" е, че сутрин става светло към 8-8.30ч., което на кой точно пречи, така или иначе се ходи на работа или в 8 или 9ч.А при сегашните изолации, за учениците е без значение. 100% за лятно!
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми дреме докога. От години съм се върнал на астрономическото време за всичко, единствено лятно време имам нагласата да ходя на работа час по-рано