Какви изисквания за умения има към младите, за да започнат работа?

Нуждаят се на първо място от дигитални умения
Обновена: 8 ное 2021 09:19 | 8 ное 2021 09:19, Ния Христова
124
Спад от близо 9% на младежката заетост е отчетен вследствие на пандемията. 
 
"Тенденцията е тревожна и в последните месеци, за съжаление, нашето внимание основно е концентрирано в справяне на Ковид криза, здравния проблем, икономическия проблем, цените на тока, политическата криза. Независимо от добрите икономически показатели, които България имаше преди кризата, виждаме, че младежите са най-засегнати", посочи председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Много хора загубиха работа, много бизнеси бяха затворени и все още голяма част от младежите нямат достатъчно допълнителни умения, които ще им дадат възможност лесно след това да си намерят работа", обясни Русинова.
 
Зам.-председателят на Асоциацията на младите учени Иван Станков подчерта, че дигиталните умения са най-търсени сред младите.
 
"Голяма част от младите хора учат от вкъщи и е много важно те да развият своите дигитални умения. Наред с тези знания, според нас, е много важно младите да са запалени с наука и научни изследвания. Науката и технологиите са в основата на световния прогрес и за да може една икономика да върви напред, науката трябва да едно от основните места", категорично каза Станков.
 
Освен твърди умения, според Русинова младите се нуждаят и от меки като отговорност и способност за работа в екип. Затова "максимално бързо трябва да се помага на фирмите и младите хора да срещнат интересите си ".
 
"Лека полека трябва да започне трансформиране на начина, по който работи цялата система на пазара на труда, защото не фирмата търси човек, а по-скоро самата работа. Уменията, които има човек, са предпоставка той да бъде успешен в това, което прави", завърши Русинова.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да се придобият важни умения, трябва опит от малък. Важно е да можеш да работиш с всякъкви хора. Работил съм на автомивки, супермаркети и тн докато бях ученик и нищо не ми е чуждо. Сега съм търговски директор и този опит ми беше доста полезен толкова години по-късно. Мислете повече от един вариант за пари освен заплатата. Малки инвестиции, малък бизнес онлай примерно, така се завърта колелото. Иначе имам познати, които с връзки още чакат да ги назначат някъде, разчитайте само на себе си.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия какво се правят на интересни,съвременният свят и съвременното производство направиха повече от половината индивиди в работоспособна възраст излишни!
61
0
 
1
 
! Отговори
за едни може преди 2 години
До ТКЗСа пък за други не може!
60
4
 
5
 
! Отговори
крадец преди 2 години
Само мързеливите плачат за байтошовота време.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изискванията са подобаващи за управител на отдел или C-level служител, а не за млад човек с 0 години стаж.
58
1
 
4
 
! Отговори
Правилно ДБ заявиха: преди 2 години
България е страна на ниво от 3-тия свят!
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работник: Ааа, колко е заплата?Работодал: Ами ... ше видим! - КВО ШЕ ВИДИМ БЕ! КОНРЕТНА ЦИФРА, ВЕДНАГА!
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да са ваксинирани а останалото не е от значение според новия световен ред.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Наред с тези знания, според нас, е много важно младите да са запалени с наука и научни изследвания."Супер, че е важно, но за това ли ми плащате?
54
10
 
6
 
! Отговори
Добрин от Добринище преди 2 години
Младият човек трябва да е ваксиниран, за да ми направи добро впечатление, иначе, ако не е в състояние да се справи с елементарен казус като ваксинацията, представям си колко му е акъла за другите неща в живота.
53
0
 
0
 
! Отговори
От 57 преди 2 години
До Анонимен 62 - Няма лошо, върпосът е, да са написани точно и ясно. А до другите, деот не сте ми харесали коментара - роби сте и роби ще си останете!
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не са мързеливи като старите.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В родните фирми винаги е едно такова, стресиран, гадно, нещастно ... давай, блъскай, прави ... после слушаш "И кво - Ханс има по-висока производителнсот на труда, па има три почивки и работи по 35 часа на седмица! Кво е това! Лъжи и манипулации! Аз имам виска производителнсот, шот шефчето ме юрка по 50 часа на седмица" ... И всичко ми е ясно. Явяш ...
50
1
 
5
 
! Отговори
Ако имаше държава... преди 2 години
нямаше сивата икономика да е ~40% и хората щяха да знаят, защо си плащат данъците!!!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 44Абе и ние сме мързеливи, казвам го като израснал през 90-те :) Просто вече го няма онова работливо селско население, което отглеждаше и произвеждаше, сега всички искат да са граждани и да хапват краставици и домати от Турция и Гърция :)) Предполагам че всеки мисли като мен, просто на юруш се втурнаха към Софето, Пловдив, Варна.....останаха само дедки и роми по селата, разбира се не ги обвинявам, явно нема хлеб вече там :))
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 - АМи да. Бил съм на интервю, в което искаха квалификациите, които имаше цял етаж специалисти. После научих от рабтник там, че искам едва 1/10 от всичко това, ама са сложили сладка заплата от 5500 лева, обаче те режат на 1500 и казват "като стигнеш тези умения, ще ти дадем 5500 лева". Работата е, че 95% от хроата, НИКОГА няма да стигнат тези умения, защото се изискват 3-4000 часа, да се научат, а ако ги стигнеш - 5500 лева са малко.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 56 - Има го и в чужбина, и си работи много добре, барабра с телефоните и лаптопите.
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-обичма, каот кажат "Миии сяяя ... ти хубу искаш 2000 лева, *** работиш ли за 2000 лева. Ти може и за 200 лева да не работиш, ама аз пак трябва ти ги дам тогава. И чеснтом пвоечето ми работници не работят и за 500 лева, ама им давам по 1000 лева"- Въпрос, гуспудиние ... Ако тея хора не докарват и 500 лева ... защо ги държите на работа? - Втори въпрос - Какви са критериите ви за РАБОТА за 1 лв. И ако изпълня работа за 4000 лева, ще ми дадете ли 4000 лева?Отговр и на двете-Бегай от тука ве.
45
0
 
0
 
! Отговори
до 46 преди 2 години
Ми не знам дали е масово за над 30-35. Със сигурност има и такива случаи, но аз в моят трудов стаж това съм го наблюдавал при младежите. Само при тях се наблюдаваше тази наглост и това непризнаване на нищо и никой.
44
1
 
6
 
! Отговори
Karlsruhe преди 2 години
В България всички знаем как е. Целият "бизнес" се държи от 4-5 човека, вързани с властта. Всички шефове са техни подчинени. Ако не си синче или дъщеричка на някой, след интервюто следват реплики "нЕмаш опит", "не си достатъчно квалифициран", "спряхме се на друг" и после гледаш, обявата пак стои. Всичко е менте в една държава менте! Сърбал съм българската попара, поне съм опитал, да не съжалявам. В Германия може да започнеш от склададжия като начало, но после имаш повече шансове!