Обществото вярва: Бащата трябва да изкарва пари и да не проявява чувства

Тази седмица се отбелязва Седмицата на бащата
159
Обществото вярва: Бащата трябва да изкарва пари и да не проявява чувства
Снимка: Pixabay

Българското общество става малко по-консервативно в нагласите за ролята на мъжете и жените в отглеждането на децата, заяви в интервю за БТА Давид Кюранов, програмен координатор на Националната кампания "Да бъдеш Баща". Тази седмица се отбелязва  Седмицата на бащата.

"Трайна остава нагласата, че най-важната роля на мъжа е да изкарва пари и да осигурява материално семейството си", отбеляза Кюранов. Той направи съпоставка между данните в две национално представителни социологически проучвания от 2014 г. и от 2021 г., направени по поръчка на "Да бъдеш Баща". В първото са участвали 1000 родители, а във второто, в частта на изследване на родителските нагласи, са включени около 200.

Твърдението, че "хората се отнасят с насмешка към мъжете, които се занимават с деца и домакинство" се споделя от 23 процента от родителите, участвали в проучването през 2021 г, докато през 2014 г. това твърдение се е подкрепяло едва от 15 процента. Причините, според Давид Кюранов, за втвърдяването на консервативните нагласи, са някои обществени дискусии през последните години около документи като Истанбулската конвенция и стратегията за детето.

Трайна остава нагласата, че най-важната роля на мъжа е да изкарва пари и да осигурява семейството си - това се споделя от близо 90 процента от родителите, участвали и в двете проучвания- 88 на сто в първото проучване и 87 на сто във второто.

Тридесет и седем процента от анкетираните родители през 2014 г. са били съгласни с твърдението, че мъжът не бива да проявява видимо своите чувства и емоции пред други хора, а през 2021 г. подобно твърдение споделят почти половината от участвалите в проучването родители - 49 на сто.

През 2014 г. 43 на сто от родителите са смятали, че след раждането на детето е редно родителят с по-ниска заплата и професионална реализация да остане у дома, през 2021 г. така смятат 54 на сто от родителите. За 55 на сто от участвалите в проучването през 2014 г. родители смяната на памперси, къпането и храненето на децата, са задължение на жената, а през 2021 г. това твърдение се подкрепя от 58 процента от родителите.

През 2014 г. 94 на сто от участвалите в проучването родители смятат, че бащите в България трябва да се включват по-активно в грижите за децата, през 2021г. процентът на съгласните с твърдението намалява на 89 на сто.

Тревожна констатация е, че през тази година 45 процента смятат, че една от бариерите във включването на бащите в по-активна грижа за децата, е липсата на желание у мъжете да се занимават с децата. При предходното проучване това твърдение се е подкрепяло от 23 процента от родителите.

И в двете проучвания родителите смятат, че е редно майката и бащата да вземат заедно всяко едно по-важно решение за детето. Тази нагласа не се е променила в годините и се споделя от близо 100 процента от родителите - 97 на сто през 2014 г. и 96 на сто през 2021 г.

През седмицата на бащата отново от кампанията "Да бъдеш Баща" напомнят за важната фигура на таткото в семейството, особено през първите години на живота на детето. Той учи децата да следват правила, неговата роля е безспорна, за да може детето да гради в по-късните години приятелства, да създава връзки, коментира Давид Кюранов.

Общо 184 татковци са останали с децата си след навършването им на шест месеца до годинка за първата половина на 2021 г., показва статистиката на НОИ. Данните сочат, че общият брой на осигурените мъже, които са поели грижата за бебето до навършването му на една годинка през 2020 е 310, 2019 г. - 342, 2018 г. - 333.

Бащите, които поемат отговорността да отглеждат децата си, от навършването им на една година до навършването на две години, са 460 през първите шест месеца на 2021 г., за 2020 г. са 713, 2019 г.- 799, а през 2018 г. - 908.

Според разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване баща може да замести майката в грижата за новороденото след като то навърши 6-месечна възраст. Що се отнася до отглеждането на дете от една до две години - отговорността може да бъде поета за целия период. И в двата случая обаче, за да може да се възползва от своето право на "бащинство", родителят трябва да е осигурен и да отговаря на условията за отпускане на обезщетението, записани в Кодекса за социално осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то в БГ е различно, родителя издържа "детето" докато не се вкара в гроба :))) Ако немаш връзки ти остават два варианта, или да избегаш в чужбина (там поне нема да те гледат и да цъкат с език, докато миеш тоалетните) или да бачкаш за мизерни левчета, но да се чувстваш значим......хахахаха :)))
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На жените ако не им харесва нещо винаги могат да го променят. Могат например ако искат да служат в армията две години когато върнат наборната служба, да почнат работа в някоя мина за въглища, да станат международни шофьори, монтьори, гумаджии, заварчици, полицаи, пожарникари, машинисти на влакове, охранители в нощни клубове, ведомствена охрана, патрул на СОД, хамали, никой мъж няма да е против.
48
0
 
9
 
! Отговори
До 50 преди 2 години
Ох, вибдам, да...сестра ми издържат студент! Много им харчи, той не работи, изцяло го поели те....
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да кажа от опит ,отгледал и изучил деца .Трябват топки защото разходите са големи .Ако ги избутате някак до 12 клас после се дръжте защото издръжката не спира когато станат на 18г.
46
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родителите са длъжни да издържат децата си, докато завършат висше образование! Пък после да се спасяват, нали вече имат специалност и професия :)
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бащта не трябва д агледа децата си, а да събере пари и да ги прати в топ колеж, да им осигури 6-7 жифри на година след това и така! После може да си почива!
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43Винаги съм се чудил на жени, които хващат погрешните мъже......хахахахаха :))) Явно си феминистка, лошо нема, ама има жени, които могат да докарат до самоубийство некои мъже, тъй че требва малко да се замислиш и за другата страна на монетата :)))
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат мъжете да са слаби, това е! Много е лесно, да се управлява, като знаеш, че на 500 паречета няма да им писне, да фанат пушките и кюта пата ... айдееее!
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чичка - Аз на 22 години карах по 5 кила кока всяка седмица. Кажи мй, да се стяга!
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви кажа как гледахме децата и по късно разбрах , че е правилно . Значи до 1 ви клас се занимаваше жената , после така стана , че се занимавах аз , после двамата заедно .Какво пише по дебелите книги и как несъзнателно сме направили същото. От 0 до 7 годишна възраст детето поема от енергията на майката , от 7 до 14 от бащата , от 14 до 21 от двамата , затова в много култури пълнолетието е на 21 год. Дано съм бил полезен.
40
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помня навремето раздорите между баба ми и дядо ми! Той вечно я пребиваше и псуваше! Изневеряваше, напиваше се, беше овластен и винаги със самочувствие, та пак пребие баба! Тя горката не живя много, довърши я от мъки и почина на 59 г. А той в момента е жив, и е на 98 г. и върви като ***, хич не му личат! Такива мъже ги мразя, макар че ми е дядо!
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господин Кюранове явно силно интелектуално ощетен, щом обяснява тенденцията с дискусиите на Истанбулската конвенция. Тежко на държава в която хора като него определят решенията :(
38
6
 
7
 
! Отговори
Не така! преди 2 години
*** па и вие мъжете не сте стока! Пиете, изневерявате, не ви пука за децата, не ги дундуркате из парка! Не се разпъвате, защото не раждате! Лесна и интересна....и се оплакват!
37
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бащата да изкарва кинти, а майката в кварталното барче налапала по две цигари и да блъска количката в бордюра, като ревне детето майката бълва сто тона тютюнев дим в лицето му и пита ко стана *** мама що плачеш, ей това е българската мама а бащите да работят те мамите за друго не ги бръснат.Е не на сто процента но в голямата си част това е жестоката реалност.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моя син преди време тръгна да си пробива ухото , викам му ....Виж сега обеци носят обратните или пиратите , аз тук кораби не виждам !Та се запря .
35
0
 
0
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
ЮдеюСемитите точно това искат - да нямате време и сили да мислите как ви пият кръвчицата и защо нямате, е няма как да имате с 10-ки милиони паразита впили се в плътта ви и смучещи!
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе и аз така , бачкане като луд , много пъти и на две работи и какво? Осигурих всичко , но на 46 щях да се гътна , едвам се отървах .Сега гледам да я карам по леко , понякога тръгвам пак да се напъвам , но жената ме завръща .Благодарен съм на Бог , че се смели над мен и дано има хубави планове за напред .
33
1
 
9
 
! Отговори
Ухаааа преди 2 години
Баба ми на времето е стреляла с автомат! Имали задължително военно обучение в гимназията! Вика ми се тресат ръцете, кат се сетя за това, а вече толкова години минааа... :)
32
3
 
19
 
! Отговори
Бял Мъж преди 2 години
За Равенство Между Половете - Жените кофражисти, елетроженисти и т.н. А не само равни по ЗаПлата, както Брюксел му се Иска!!
31
1
 
17
 
! Отговори
Свидетел преди 2 години
Братовчед ми като призна на техните, че има хомо наклонности.....чичо ми полудя, не можа да повярва, хвана се за главата, но леля ми пък му каза, че си го обича, ако ще и шимпанзе да е!