Намаляват влоговете с над 1 милион лв. в тях

Най-бързо нарастват сметките с между 200 000 и 500 000 лв.
10 ное 2021 08:00, Елка Василева
23
Намаляват влоговете с над 1 милион лв. в тях
Снимка: архив, БГНЕС

Депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях намаляват. Към края на септември те са 1043 броя при 1150 три месеца по-рано, показват данни на БНБ. Оказва се, че всеки ден един милионер тегли парите си от банката, пише „Труд“.

Тенденцията за намаление на депозитите на милионери започна още от началото на годината. Но сега тези най-големи влогове на граждани намаляват много по-бързо спрямо предходните тримесечия. Това вероятно е свързано с желанието на хората да вложат парите си в нещо, което носи доходност, както и с въвеждането на отрицателни лихви по големите банкови депозити. За да не плащат отрицателни лихви, хората с големи суми по сметките си могат да разделят парите си между няколко банки.

Данните на БНБ показват нещо много притеснително. Все повече хора са принудени да теглят от спестяванията си, за да вържат семейния бюджет. Като тази тенденция става много по-силна през третото тримесечие на годината.

През първото тримесечие на 2021 г. намаляват само най-малките влогове на граждани със суми до 2500 лв. в тях. През второто тримесечие намаляват всички влогове на домакинствата със суми до 10 хил. лв. А за периода от юли до септември спадът вече обхваща и депозитите със суми до 20 хил. лв. Оказва се, че все по-голяма група от хора тегли пари от банката, за да покрие текущите си нужди.

От влоговете си теглят не само хора с ниски доходи, които имат по хиляда, или две хиляди в банка, а и хора със средни доходи, спестили по 15-20 хил. лв. Това показва тежката икономическа ситуация в страната. Суми от 5-10-15 хил. лв. не стигат за инвестиция в недвижим имот. Явно парите се използват за текущи нужди от хората, или в най-добрия случай за покупка на кола на старо.

Увеличават се влоговете на граждани със суми между 20 хил. и 1 млн. лв. Най-голям е ръстът на депозитите със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. А това са влоговете на хора със стабилни доходи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
ПиянцЪ преди 2 години
До Срутва се и Рестарт - Аз и без друго съм доста на минус , така че зануляването ме устройва идеално !!!
21
1
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Живота е преходен, харчете си парите да не ви ги харчи някой друг!
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хахаха (19) .................Ooo да, криптоНИЩОТО определено е ЕнвестициА.........ХА-ХА-ХА.Парите в банка ги имаш и след 5 години но в крипро-жмела накрая ще получиш един среден пръст.Лошо няма, млад си, ще се оправиш.............
19
4
 
2
 
! Отговори
Нормално е преди 2 години
при очакващото се управление на БСП и производните им начело с Радев хората с пари да започнат да си ги спасяват и разпределят поне в по-малки сметки. Очакват се банки да гърмят, както обикновено, когато комунистите вземат властта. Богатите също плачат.
18
2
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Е аз в банка държа сума, която ми е за по-големи покупки и авариен фонд. Не виждам логика да трупаш пари в банка, при положение, че няма лихва. Така парите ти се обезценяват с всеки изминал ден. Голям процент от парите ми са в акции и криптовалута, като само 10% държа кеш в банка.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ги Герб на власт и герберските фирми нямат милиони за изпиране та сега са по на дребно
16
3
 
0
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Крипто бро! All in!
15
1
 
5
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Всеки, държащ пари кеш и в банка бива ограбван в реално време.Светът полудя
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буркан-банк в действие )))
13
2
 
6
 
! Отговори
Мизерен живот в БГ преди 2 години
Мизерна държвава, мизерно живеещи хора не знаят какво да правят с парите си обикновените работещи хора дето са спестили някакви пари ами ПРОСТО са ОБРЕЧЕНИ по най-мизерният начин ДА ГИ ЗАГУБЯТ от инфлацята или от фалити.
12
3
 
6
 
! Отговори
Срутва се и Рестарт преди 2 години
Ще има РЕСТАРТ хора, които НЕ СЕ УСЕЩАТ ща бъдат ЗАНУЛЕНИ техните ПАРИ и така се повтаря периодично след всяка криза.
11
2
 
7
 
! Отговори
Банкови ФАЛИТИ преди 2 години
Богаташите милионери винаги знаят, кога и как да си опазят парите. Явно ще има криза с банкови фалити и зануляване на сметки. Обикновените хора ще си го отнесат.
10
3
 
10
 
! Отговори
Ами, да... преди 2 години
СЛАВИ, ТОШКО, АРМЕНЕЦО, КИРЧО И КОКОРЧО ...СИ. ПРАВЯТ СМЕТКИ ЗА ВАШИТЕ ПАРИ!!!!!... КРИЙ ПАРАТА-----НЕ ЧАКАЙ. ДА ТИ ГИ ВЗЕМАТ!
9
2
 
8
 
! Отговори
БЕГАЙТЕ ОТ ПРОМЕНИ преди 2 години
КРИЙТЕ СИ ПАРИТЕ ОТ КОМУНИСТИТЕ У ЧУЖДИ БАНКИ-----ЩОТО ЩЕ ВИ ГИ ЦУНАТ... ХАХАХААА
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е влоговете да намаляват, след като и населението намалява със всеки изминал ден. Топим се.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Highway to hellНе! Искат да спасят спечелените пари при "лошото" управление на ГЕРБ от "добрия"Рашков. Миналата седмица клиент работещ по интернет само с чужбина и плащащ данъците си в България започна да разбива депозитите си в различни банки за да избегне големите такси над 200хил.лв. Вече е съмнително, че инвестициите в имоти ще запази парите. А капиталовия и стоковия пазари са доста рискови в момента.
6
9
 
7
 
! Отговори
Highway to hell преди 2 години
Кешират и бягат, като гербавите фирми за строеж на магистрали.
5
2
 
15
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Щом хората с пари си ги теглят от банките, дали не знаят нещо, за което ние с гайдите идея си нямаме?
4
2
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Ако банките продължават да крадат законно парите на вложителите с отрицателни лихви и все нови такси, а старите да се увеличават, намаляването на депозитите ще стане необратимо. Миналата седмица в тази криза пуб.укуваха колко печелели на месец банките, ами по 100на хиляди само....и защо? Защото клиентите почват да плащат на банките само като влязат в салона, и след това се почва...
3
2
 
9
 
! Отговори
шмatka преди 2 години
Ей, ша взема да са притесня, че нови милиардери в България няма да има!Да не вземат да обеднеят случайно горките ни крадци?!