Рашков нареди спешна проверка за машините още днес

Правосъдният министър: Опит за дискредитиране на изборите!
67
Рашков нареди спешна проверка за машините още днес
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди спешна проверка, която да изясни в детайли въпроса с машините за гласуване. Тя трябва да приключи до края на деня.

След приключването на проверката обществото ще бъде уведомено за резултатите, посочват от вътрешното министерство.

Още по темата
Според правосъдния министър Иван Демерджиев с появата на допълнителни машини за гласуване се цели дискредитиране на изборите. Според него действията на "Сиела" са преднамерени и трябва да се изследват връзките между фирмата и предишните управляващи.

Демерджиев каза пред медиите преди началото на заседанието на Пленума на ВСС, че появата на допълнителните устройства е странен факт, но правителството ще вземе мерки, за да гарантира честен вот. Прави се всичко възможно за изолирането на допълнителните устройства, но темата е изцяло от компетенциите на ЦИК, коментира правосъдният министър.

Централната избирателна комисия не е дала и няма да даде разрешение допълнителни машини за гласуване, доставени извън обществените поръчки, да се ползват на изборите в неделя, дори под формата на резервни части, обяви пред БНР говорителят на комисията Цветозар Томов, след като стана ясно, че в свой склад фирмата-доставчик "Сиела Норма" съхранява 199 устройства, а други 228 са в двора на склада на "Каргопартнерс". Томов коментира, че има разминавания в обясненията на фирмата, за което е сезирана ДАНС и вътрешния министър.

По думите му се подкопава доверието във вота тази неделя, затова е поискана и охрана на въпросния склад на "Сиела Норма".

На брифинг пред сградата на ЦИК, четирима членове на комисията, от една партия, настояха да има 100 процента контролно броене на разписките от машинния вот. Георги Баханов коментира, че решението на ВАС за контролното броене не забранява да се броят разписките на 100%.

От фирмата "Сиела Норма" пък заявиха, че 199-те машини, които са в неин склад, включват 150, доставени преди дни през летище "София", както и други 36 - пак доставка от последните седмици.

Късно снощи регистрирана за изборите формация даде брифинг и обяви, че има нова доставка на устройства и изрази съмнения за манипулации на вота. От "Сиела Норма" отрекоха обвиненията.

Вчера изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров уведоми с писмо Централната избирателна комисия за тези машини, които ще се използват за резервни части. Поиска и освобождаване на другите задържани 228, които се ще ползват за същата цел. До момента от "Сиела Норма" са установили 136 устройства с проблеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: машиниизборигласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
2
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Леле, какъв разбирач!!! От министри на строежите до манипулиране на изборите с фалшиви машини. Да пита Мая, тя разбира от фалшиви бюлетини. Нчкой да си спомня, че единствената задача на президентското служебно правителство беше да организира прозрачни и резултатни РЕДОВНИ избори за НС. Вместо това: хаос, криза, лов на вещици и трети ИЗВЪНРЕДНИ избори, след които пак няма да се състави легитимно правителство и "оставаме честно на власт, ура, другари!"
49
0
 
3
 
! Отговори
4epa преди 2 години
РАШКОВ РАЗСЛЕДВА РАШКОВ !!!!!!!
48
0
 
3
 
! Отговори
Сосидж преди 2 години
Хаха на тоя не му бях виждал снимка. Има същото тупе, като на Тръмп
47
0
 
4
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 2 години
ЩОМ ИЗБОРНАТА МАШИНА ПОКАЗВА ПО-МАЛКО ОТ 99,9% --КАТО ПРИ Т.ЖИВКОВ ЗА РУНДЬО , КИРЧО И КОКОРЧО ....ЗНАЧИ Е ПОВРЕДЕНА И ВЕДНАГА ДА СЕ ВЪРНЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ!
46
0
 
1
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Евала! Време беше... Разбира се, такава проверка идва с голям риск за сметка да избяга някой продавач в бакалия-"търгуващ с гласове" в село около Кресна... Дано не остане несплашен, че не се знае!
45
3
 
7
 
! Отговори
СКЛАДОВЕТЕ НА РАДЕВ. преди 2 години
С МАШИНИ ОТ ВЕНЕЦУЕЛА.. ПРАЩЯТ
44
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Мани се пияннн комунист с 19 имота , мача е ясен , хората нямат избор Радев печели , сменихте мутрата с корумпирани ДС агенти и тяхното лице за пред хората Радев , но да стане промяната колко хора загубиха работата си , цените -свибодно падане , от митницата всичко при копринката , евала , гласувайте за Радев и не мрънкайте
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спешна ,спешна ,след една седмица колко да е спешна?
42
1
 
10
 
! Отговори
дамаджан преди 2 години
Почна се. Предишните управляващи са виновни за тези машини! Въпроса е: Кой наложи машиното гласуване?
41
0
 
5
 
! Отговори
Луди жаби преди 2 години
За всичките там наредени за лапане вие сте само едни жаби квакащи безсмислено в блатото!Кваак...кваакк..крякайте си жаби там в блатото не ни пречите!30 Години в блатото и тинята а щъркелите само обикалят важно и чакат да ви хапнат!Кваак..кваакк!
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ПП, ДБ и ИБГНИ не искат да се броят контролните разписки от машините? Отговора го знаете предполагам. За да може да манипулират резултатите разбира се.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...действията на "Сиела" са преднамерени и трябва да се изследват връзките между фирмата и предишните управляващи."===Нещо не виждам логиката тук. Нали точно предишните управляващи сигнализираха за тия машини? Що за изказване на Дерменджиев?
38
0
 
9
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Няма особена логика! Нали обвиняваха Борисов за ромския вот и машините трябваше да дадат превес на умните и красивите? Три поредни избора правите с тея машини - каква ви е връзка патила? И сякаш нямаше до сега да им биете шута, ако знаехте за връзка с Борисов? Нещо се наплетохте.
37
6
 
2
 
! Отговори
Рашков преди 2 години
Герберасти къде са милиардите? Дали от фирмата доставчик не са приятелчета с вожда? Моля отговорете
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков, я обясни защо изобщо нямахте информация за допълнителните машини, а се наложи бившият премиер да ви уведоми. Как така МВР няма информация, а някой друг има? Обясни бе, Рашков!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще става една нагласена история стой та гледай, мамата си трака ... ЦИРК!!!
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А фигуранта къде е, защо не се изкаже за незаконните машини? Сигурно са бесни, че бяха разкриха и плановете им няма да се осъществят. Сега Галъп каква прогноза ще даде за юмрука Радев?
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А според вас на колко ракии е това на снимката???
32
3
 
4
 
! Отговори
.... преди 2 години
Ей няма такава държава , хиената и чакалите му какво ли още ще измислят както и дпс за да спечелят изборите и да крадат още България . Ха ха ха
31
0
 
14
 
! Отговори
Рашкуф преди 2 години
Наздраве