Увеличават командировъчните за международните шофьори

Алексиев увери, че поетите ангажименти към бранша ще бъдат изпълнени
7
Увеличават командировъчните за международните шофьори
Снимка: БГНЕС

Транспортният министър Христо Алексиев увери, че всички ангажименти, които е поел към автомобилния транспортен бранш, ще бъдат изпълнени.

"Още в началото на мандата на служебното правителство, заедно с колегите от другите министерства и браншовите организации в автобусния, товарния и таксиметровия превоза, разработихме спешни мерки за подпомагане на автомобилния транспортен сектор, по няколко направления", посочва министър Христо Алексиев, цитиран от пресцентъра на министерството.

Той е обявил още, че до края на годината ще бъдат отпуснати до 40 млн. лв. помощ за автобусните превозвачи, за което вчера България е получила и официално одобрение от Европейската комисия. "Договорено е алтернативният данък при таксиметровите превози да бъде намален до законовия минимален праг от 300 лв.", уточнява още транспортният министър.

"Успяхме в максимално кратки срокове да подготвим измененията в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. С промените увеличаваме почти двойно размера на командировъчните пари за международните водачи. При единична езда командировъчните се увеличават от 27 евро на 50 евро, а при двойна - от 21 евро на 45 евро. Благодаря на вицепремиера Гълъб Донев за бързата и ефективна работа по тези промени. Размерът на командировъчните средства са определени през 2007 г. и от тогава не са актуализирани", допълва още Алексиев.

Министърът определя това като малка стъпка, но с голям ефект за целия транспортен бранш. Според него така ще се постигне и обезщетяване на работниците в автомобилния сектор, тъй като през последните години липсата на шофьори е станала осезаема.

Министърът отбелязва, че предстои в кратки срокове да бъде внесена молба от България до Съда на Европейския съюз за спиране на изпълнението на част от разпоредбите на Пакет Мобилност I и по-конкретно разпоредбите относно връщането на камионите в държавата членка на установяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Все тая преди 2 години
До анонимен 4: Не се изказвай като не разбираш. 50 евро е командировка, а заплатата си е отделно. Осигуровки се плащат върху заплата, а не на командировки - те са необлагаеми!
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И този човек не е в час. 50 Евро няма да се качи никой да кара камион.Ако това е база за осигуровки е добре.Практика е 80,90 Евро на ден, и минимална осигуровка..
3
1
 
8
 
! Отговори
Истина преди 2 години
И какво от това ,че увеличават командированите от 27 на 50 евро .,Да не би бг. транспортните фирми да започнат да ги дават предварително НЕ. Всички тир шофьори ще останат да си работят за западните фирми ,защото са сигурни в заплащането и коректното отношение на западняците.Хи хи ха ха огромен смях щели да внесат молба за пакет мобилност 1 . Камионите трябва да се прибират всеки месец това трябва да поискат западните фирми . Тачка
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С трици мамуни...
1
3
 
5
 
! Отговори
Да преди 2 години
С 10 стотинки на ден. Това общо са много пари и трябва да бъдат благодарни.

Спонсорирани публикации