Писатели: Важна е политиката и тенденцията, която ще се следва

Не сме народ за президентска република, смятат Иван Гранитски и Димитър Бочев
22 ное 2021 16:20, Ния Христова
25

 

Осъзнават ли българите значимостта на президентските избори? 
 
"Една личност, колкото и да е важна, не е определяща. Важна е политиката и тенденцията, която ще се следва. Президентът олицетворява това единствено на нацията, тази стратегия, която трябва да се следва. Но знаем, че при нас президентът има доста ограничени правомощия, така е по Конституция. Но доколкото може да се съдейства за сформиране на стабилно правителство, е полезно", каза писателят Иван Гранитски пред Bulgaria ON AIR.
 
"Тук не са важни толкова предизборните сцени, колкото предишните 5 години от дейността на Румен Радев. Виждаме, че българският гласоподавател е оценил тази принципна и последователна политика", допълни Гранитски.
 
Димитър Бочев сподели, че двамата са били морално задължени да гласуват. И двамата споделят мнението, че българите не са народ за президентска република.
 
"Но оценката ми ще бъде противоположна. В моите очи по-достоен президент щеше да бъде проф. Анастас Герджиков. Заради светския дух, който носи, но добър или лош - ген. Румен Радев е избран и ние ще си носим последствията от този избор. Народите по правило са глупави, аз умни народи не познавам, познавам само личности. Радев оправда и окупацията на Крим. А това значи индиректна покана към Кремъл, а те само това чакат, за да ни окупират и нас", контрира Бочев.
 
Той смята, че чрез това изявление Радев ни е вкарал в група държави, в които нямаме място. "Кой оправдава агресията в Крим? Иран, Сирия, Северна Корея, Афганистан. Това ли са нашите еталони?", попита писателят.
 
"Нека да видим двойния стандарт на доста държавници от ЕС по отношение на близката и по-далечната история. Преди 10 години Косово бе по същия начин насилствено откъсната от Сърбия. А що се отнася до Крим - от 200 години знаем, че Крим е руски. След това, по някаква глупава прищявка на тогавашния лидер на Съветския съюз, Крим е даден в състава на Украйна. След промените при едно съвсем демократично гласуване над 95% от населението на Крим гласува връщане към майката родина", посочи той.
 
"Ако погледнете политическата карта, ще видите колко много бомби със закъснител са заредени след края на Втората световна война. Тя започва заради същия безпринципен дележ и разпокъсване на нациите. България пострада най-много с Унгария и Германия. Земи бяха откъснати отвсякъде и бяха прогонени над 1 млн. български бежанци. Така че думите на Радев не са грешка, той каза, че това е реалността", коментира още Гранитски и добави, че новият президент трябва да работи в посока връщане на българите, които от дълги години са в чужбина.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
16 преди 2 години
До До 16: Каква Кримска война? Тя е за съвсем друго. Аз говоря за 1783-та година, в която с манифест на Екатерина II, Крим е присъединен към Руската империя. 1791-ва Турция признава дипломатически това присъединение. Населението тогава никой не го е питал на референдум.
20
0
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Ти на Кримската война - дипломатическа практика ли викаш?
19
0
 
3
 
! Отговори
Стар преди 2 години
Какъв писател е Гранитски???!!! ДС Официален агент, с регистрация!!! Комунизмът се завърна!!
18
1
 
2
 
! Отговори
Драскачев преди 2 години
Драги корифеи на перото! Дали пък не сме народ, който не заслужава такива стожери на мисълта като вас? някой да е чувал за вас извън картофените пояси?
17
0
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Ха...Изтриха ми характеристиката на Радев! Толкова подробна я направих, Радев и милиони да плати, никога няма да получи толкова точна характеристика..Кво да правиш?-БСП си е БСП,дай му само блата,гадости и зарази..Здравата почва за него е опасна територия-нема как да подхлъзват,мимикрират или да ни манипулират с миражите си..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!..Колкото да писателите, те си живеят в своите фантазии - българинът бил оцернил политиката на Радев, значи, при това и правилна и последователна
16
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Може ли някой да ми посочи през изминалите 30 години български писател остро и яростно да е защитил народа си от вакханалията за пари на политиците. Някой който да е влязъл в публичен спор, с който и да е политик, да му е казал истината право в очите? Ами няма такъв. Тоест, жалки са! А какви писатели сме имали! Нейсе!
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ха хаТурция никога не е "давала" Крим на Русия. Русия си го е завоювала честно, по време, когато това е било нормална дипломатическа практика. При това Турция не се е съгласявала с това, нито тогава нито сега. Впрочем, за да се спази историческата справедливост, аз лично смятам, че Турция има правото да се опита да си го отвоюва обратно.
14
0
 
4
 
! Отговори
писател преди 2 години
Драги писатели, приносът ви за обществото е да сте будната съвест и на властимащите да не им се кланяте! Справка - Ботев, Яворов /има и още/, с пушка в ръка, ако е нужно, защитава идеал, а думите ви трябва да са "мечове"! Отдръпнахте се от народа си уж интелигеннтски, а то май е от страх и за облаги!
13
0
 
6
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
...МИСЛИ ОБРАТНОТО. НИЕ В ЕС ЛИ СМЕ ИЛИ В ЕВРАЗИЙСКИЯ? МОЛЯ РАДЕВ ДА ОБЯСНИ НА П.Р.ОСТИЯ НАРОД!
12
0
 
3
 
! Отговори
Ццц преди 2 години
Психото от Курило: СКОРО ПАДЕВ ЩЕ ПОСЕТИ КРИМ! ТОВА е тенденцията! Херо Мустафа въобще не разбра щой кой е!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога с агентите от ДС?
10
0
 
0
 
! Отговори
Дон Бас преди 2 години
Тоже русский. Там одни русские. Но Путин не ги иска.
9
2
 
2
 
! Отговори
То ясно преди 2 години
Че е руски, ама така не се говори, а защо....не е по силите на някои да го схванат.
8
1
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 години
България след втората световна война е с разширена територия!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-смешни са ми хора, които като получат признание в някоя област и изведнъж решават, че са компетентни във всички останали области и започват да раздават съвети кое е правилно и кое не.
6
2
 
4
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Така ли, бе г-н Гранитски мислел нормално мислещия човек за Крим? Че било глупава грешка на Хрушчов дето го бил дал на Украйна....Ми тогава и Турция, защото той е бил турски може да реши, че е глупава грешка да го дава на Русия. Или пък Русия да вземе да реши, че е глупава грешка, че е продала Аляска на САЩ...Та не ми обяснявай мазно в стил КГБ как винаги Русия е права, пък лошите бюрократи от Европа били с двойни стандарти.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим е Украйна! Е, като престана да викам на бялото черно, май ще се окаже руски.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубав занаят е писателството!Нищо не работиш
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим русский, всьо.
2
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Чукча писател чукча не читател