От HelpBook до МС: Махнете тавана на пенсията, губя по 300 лв. месечно

В платформата получихме необичаен сигнал от пенсионер
26 ное 2021 18:30, Анисия Иванова
109
От HelpBook до МС: Махнете тавана на пенсията, губя по 300 лв. месечно
Снимка: БГНЕС

В платформата на Helpbook.info получихме необичаен сигнал към Министерски съвет. В следващите редове ще ви запознаем с него: "Пенсионната система боксува и според мен е несправедлива. Аз съм пенсионер от 2014 година от т.нар. "категорийни" пенсионери и вече повече от 7 години НЕ получавам полагащата ми се пенсия, заради т.нар. "таван" на пенсиите. Всеки месец от моето полагащо се възнаграждение се отнемат по 300 лв., които се плащат на други пенсионери или социлни помощи на хора, които не са регистрирали никаква трудова активност през годините.

Още през 2014 г. министърът на финансите Дянков повдигна идеята за премахване на "тавана" на пенсиите, но вече повече от 7 години 24 000 души са подложени на тази рестрикция.

Искам да обърна внимание, че за да се приеме решение за въвеждане на категории на труд със сигурност работещите при вредни за здравето условия, трудещите се при вредни за здравето условия са оценени, че губят здравето си при извършване на дейности в полза на държавата по-интензивно от останалите.

1. Затова, МОЛЯ да се разгледа ПРЕМАХВАНЕТО на "Тавана" на пенсиите.
2. Създаването на ВТОРИ стълб на пенсионната система "наля" над 15 милиарда лв. в частни пенсионни фондове, които така и не искат да изплащат "Втора" пенсия.

През последните 7 години частните пенсиони фондове успяха да променят правилата за изплащане на "Втора" пенсия няколко пъти, което само ги облагодетелства. НЕ намирам за смислено държавата да издържа частните пенсионни фондове.

НЕ мисля, че е нормално държавата да плаща пенсии на хората, които са достигнали до това право в резултат на трудова дейност, а частните фондове да са "запазени" от плащания. Това е неразумно според мен, след като точно държавата е привеждала на частните фондове средства, с които да се изплаща такава. Считам, че ще се погледне сериозно на темата и ще се предприемат необходимите законодателни промени за преодоляване на тази НЕСПРАВЕДЛИВОСТ!", завършва сигналът.

Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
6
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 2 години
Ама от къдя на къдя некъв си пенсионер полковник, дето е служил в армията в мирно време, и цел ден са имитирали дейност. Начи тоз хрантутник работил да кажем 30г.максимум,и зема 1500лв пенсия, пък и да земе да доживее 85г.туй ще рече че 35 г. требва да го храним. 30г.работи,уж,държавата го храни в поделението,и 35г.ходи в дома на армията на кайве с още една дузина бастуни, и цел ден разтягат лукуми как са обарвали служителите.
94
2
 
7
 
! Отговори
Пърдьо преди 2 години
Що се цакате толкова.След 20 години никой няма да знае, че сте били живи..
93
6
 
7
 
! Отговори
Губещ пари пенсионер преди 2 години
Абсолютно е прав, задължително е да падне измисленият таван на пенсиите Нека всеки получава това , което е заслужил ....
92
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ограбват хората след като тези пари са удръжани от заплатите им ? Тези пари са работели години за държавата. Ако дължиш на държавата осигоровки ше бъдеш гонен до дупка. Държавата се изявява като рекетьорска му..тра. Много хора не доживяват пенсия а други я получават твърде кратко. Къде отиват вноските им? А на злобарите ще кажа: злобата разяжда от вътре и носи болести и страдания а радоста живот.
91
2
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Тавана на Пенсиите ще отпадне . Има много гласове в подкрепа на това справедливо решение . Мит е че Полицаи , Военни и Държавни Служители взимат тавана на Пенсията .В момента по данни на НОИ има около 24 000 човека с изчислени пенсии над 1500 лева , всички те са от частни или държавни фирми в Промишлеността - миньори , металурзи , химици - тоест Работници - защо КНСБ и Подкрепа са против тези Работници ?А иначе по данни на НОИ - Полицаи и Военни - 900 лева пенсия .
90
5
 
6
 
! Отговори
до 97 преди 2 години
В частня сектор няма таван .Може да взимаш и 100 000 лв заплата.Дори в държавня сектор тавана е много условно понятие защото шефа на БНБ се подпсва под 20 313 лв на месец .
89
3
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Аз немога да разбера какво необичайно намрате на тоз сиигнал. Човека е прецакан с 300 кинта които са пенсонер са са си цифра. И разбрасе не е справедливо този без трудов стаж през живота си да взима от парите на хората със трудов стаж !
88
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тавана на пенсията е 1500 лв ... средна заплата 1500 лв .. тоя човек трябва да е блогодарен да си седи в къщи и да има стандарт колкото един работещ
87
6
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
След като целта е да се плащат осигуровки върху реалната заплата,тавана трябва незабавно да се отмени.Ако кадърен адвокат се захване с този таван,ще осъди държавата в Страсбург.
86
7
 
5
 
! Отговори
ПРОМЯНА НА ТАВАН преди 2 години
ЗАПЛАТИ 17000 ЛВ ВЗИМА ГАЛА Е ТОВА ДА СЕ НАМАЛИ ДО 3000 ЛВ САМО ЗА МИГ СИ ПРЕДСТАВЕТЕ РАЗЛИКАТА ДО 17000 ЛВ КОЛКО ЧОВЕСА НЯМА ДА СИ ЛЯГАТ ЯЛИ ПО ПОЛОВИН КРЕНВИРШ
85
6
 
3
 
! Отговори
КОСТОВ преди 2 години
ПРЕМАХНА КАТЕГОРИЯ НА ТРУД ПРИ АГРОНОМИТЕ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ ОСОБЕНО ЗА АГРОНОМИТЕ РАБОТЕЩИ ПРЯКО СЪС ПРЕПАРАТИ НА ПОЛЕТО ТАКА ЩЕ Е СПРАВЕДЛИВО
84
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не му махайте тавана, тия пари ги вземам аз...
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Какво да Заслужавате ? В КСО са описани ясно,професиите,които спадат към Първа и Втора категория труд!Ако отговаряте на критериите,мисля,никой няма да ви спре?! Като пример мога да ви дам ТЕЦ 3 и др.американска централа в гр.Гълъбово,където част от работещите,отговарящи на изискванията на КСО са категорийни работници! А и именно продукта на тези две централи,макар и чужди е с най-виска пр.стойност и работещите там,получават повече от добри заплати!
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всички от работещите в категорийните професии носят най голям процент принадена стойносто от продукта на своя труд,който се прибавя към БВП на страната,а не в собствения си джоб." - Добре бе, чаде! А сега ми кажи, аз и двама познати, които накарахме три фирми вече да си отворят офиси от чужбина в българия и да плащат общо по 2 000 000 лева заплати на година, а някой от кадрите в тези офиси се научиха и имат компании за милиони, не заслужаваме, нали?
81
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами аз? Плащам на макс прага, но хората в моята катерогия, повече пот 780 лева, мисля, че не взимат. И защоплащам изощбо пенсионни? Имам 30 години до пенсия? Ако заделям по 160 кинта на месец и ги разпределям между S&P 500, крипто, хедж фоднове, инвестиционни банки ипрочие, това всеки месец, дали няма, да ви биля пенсийтката, а? Защо съм длъжен да плащам? Не ели орбство?
80
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оплакалият се най вероятно е бивш полицай или военен . Смятам , че тези категории труд , които никога сами не са си внасяли вноските трябва да получават пенсия след навършени 65 години .
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ноубъл Ако мнението и разсъжденията ти,както и на такива като тебе струваха нещо,със сигурност нямаше да ревете по форумите,а щяхте да бъдете поканени,за да бъдете поне изслушани!
78
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зайо Байо Едва ли е тук мястото,за да те ограмотявам! Има КСО,съществува и ЗДС-запознай се и може би ще ти се изяснат нещата!И не забравяй,че категорийните работници също плащат данъци и то значително по-високи от тези,с които твъдите,че ни плащате нещо.И по-високо ДДС,поради по-голямо потребление,за да получавате примерно детски или обезщетения от БТр. и тн.Така че,животът е един голям кръговрат и 2+2 не винаги е равно на 4!
77
3
 
2
 
! Отговори
До 84 преди 2 години
Нищо не знаеш за пенсионния фонд от преди 1944 година. Той си съществуваше до 1951 година, след което се премина на немската пенсионна система на Бисмарк. Никога не е спирано плащането на пенсии на малкото пенсионери от този фонд обхващаш много малко хора в България.
76
9
 
13
 
! Отговори
Ноубъл преди 2 години
Ако осигуровките ви за пенсия са плащани от частен работодател, то имате пълното право да се оплаквате от тавана на пенсиите. Ако обаче осигуровките ви са плащани от държавата и сте първа или втора категория по неясни причини (например имате 30 години стаж зад бюро в държ. структура, но се водите първа или втора категория) - тогава извинявайте, но нямате никакво морално право да се оплаквате! Как пък седенето зад бюро на държ. работа е с повишен риск за здравето, а на другите места не е?!?!