От HelpBook до МС: Махнете тавана на пенсията, губя по 300 лв. месечно

В платформата получихме необичаен сигнал от пенсионер
26 ное 2021 18:30, Анисия Иванова
109
От HelpBook до МС: Махнете тавана на пенсията, губя по 300 лв. месечно
Снимка: БГНЕС

В платформата на Helpbook.info получихме необичаен сигнал към Министерски съвет. В следващите редове ще ви запознаем с него: "Пенсионната система боксува и според мен е несправедлива. Аз съм пенсионер от 2014 година от т.нар. "категорийни" пенсионери и вече повече от 7 години НЕ получавам полагащата ми се пенсия, заради т.нар. "таван" на пенсиите. Всеки месец от моето полагащо се възнаграждение се отнемат по 300 лв., които се плащат на други пенсионери или социлни помощи на хора, които не са регистрирали никаква трудова активност през годините.

Още през 2014 г. министърът на финансите Дянков повдигна идеята за премахване на "тавана" на пенсиите, но вече повече от 7 години 24 000 души са подложени на тази рестрикция.

Искам да обърна внимание, че за да се приеме решение за въвеждане на категории на труд със сигурност работещите при вредни за здравето условия, трудещите се при вредни за здравето условия са оценени, че губят здравето си при извършване на дейности в полза на държавата по-интензивно от останалите.

1. Затова, МОЛЯ да се разгледа ПРЕМАХВАНЕТО на "Тавана" на пенсиите.
2. Създаването на ВТОРИ стълб на пенсионната система "наля" над 15 милиарда лв. в частни пенсионни фондове, които така и не искат да изплащат "Втора" пенсия.

През последните 7 години частните пенсиони фондове успяха да променят правилата за изплащане на "Втора" пенсия няколко пъти, което само ги облагодетелства. НЕ намирам за смислено държавата да издържа частните пенсионни фондове.

НЕ мисля, че е нормално държавата да плаща пенсии на хората, които са достигнали до това право в резултат на трудова дейност, а частните фондове да са "запазени" от плащания. Това е неразумно според мен, след като точно държавата е привеждала на частните фондове средства, с които да се изплаща такава. Считам, че ще се погледне сериозно на темата и ще се предприемат необходимите законодателни промени за преодоляване на тази НЕСПРАВЕДЛИВОСТ!", завършва сигналът.

Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.

 


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
6
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 1 месец
Ама от къдя на къдя некъв си пенсионер полковник, дето е служил в армията в мирно време, и цел ден са имитирали дейност. Начи тоз хрантутник работил да кажем 30г.максимум,и зема 1500лв пенсия, пък и да земе да доживее 85г.туй ще рече че 35 г. требва да го храним. 30г.работи,уж,държавата го храни в поделението,и 35г.ходи в дома на армията на кайве с още една дузина бастуни, и цел ден разтягат лукуми как са обарвали служителите.
104
2
 
7
 
! Отговори
Пърдьо преди 1 месец
Що се цакате толкова.След 20 години никой няма да знае, че сте били живи..
103
6
 
7
 
! Отговори
Губещ пари пенсионер преди 1 месец
Абсолютно е прав, задължително е да падне измисленият таван на пенсиите Нека всеки получава това , което е заслужил ....
102
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ограбват хората след като тези пари са удръжани от заплатите им ? Тези пари са работели години за държавата. Ако дължиш на държавата осигоровки ше бъдеш гонен до дупка. Държавата се изявява като рекетьорска му..тра. Много хора не доживяват пенсия а други я получават твърде кратко. Къде отиват вноските им? А на злобарите ще кажа: злобата разяжда от вътре и носи болести и страдания а радоста живот.
101
2
 
11
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
Тавана на Пенсиите ще отпадне . Има много гласове в подкрепа на това справедливо решение . Мит е че Полицаи , Военни и Държавни Служители взимат тавана на Пенсията .В момента по данни на НОИ има около 24 000 човека с изчислени пенсии над 1500 лева , всички те са от частни или държавни фирми в Промишлеността - миньори , металурзи , химици - тоест Работници - защо КНСБ и Подкрепа са против тези Работници ?А иначе по данни на НОИ - Полицаи и Военни - 900 лева пенсия .
100
3
 
8
 
! Отговори
А колко ли губят преди 1 месец
висококвалифицирани специалисти, които цял живот са работили в институции на бюджетна издръжка и не са имали избор - държавата е решавала какъв да е размерът на осигуровките им? На повечето от тези хора поне половината трудов стаж е минал по времето на социализма. Какво щеше да стане с България и нейния народ, ако повечето от тези хора не бяха останали на работните си места поне докъм края на ХХ в., т.е. в периода, през който заплатите на хора като тях бяха кошмарно ниски?
99
5
 
6
 
! Отговори
до 97 преди 1 месец
В частня сектор няма таван .Може да взимаш и 100 000 лв заплата.Дори в държавня сектор тавана е много условно понятие защото шефа на БНБ се подпсва под 20 313 лв на месец .
98
3
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
Аз немога да разбера какво необичайно намрате на тоз сиигнал. Човека е прецакан с 300 кинта които са пенсонер са са си цифра. И разбрасе не е справедливо този без трудов стаж през живота си да взима от парите на хората със трудов стаж !
97
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тавана на пенсията е 1500 лв ... средна заплата 1500 лв .. тоя човек трябва да е блогодарен да си седи в къщи и да има стандарт колкото един работещ
96
6
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
След като целта е да се плащат осигуровки върху реалната заплата,тавана трябва незабавно да се отмени.Ако кадърен адвокат се захване с този таван,ще осъди държавата в Страсбург.
95
7
 
5
 
! Отговори
ПРОМЯНА НА ТАВАН преди 1 месец
ЗАПЛАТИ 17000 ЛВ ВЗИМА ГАЛА Е ТОВА ДА СЕ НАМАЛИ ДО 3000 ЛВ САМО ЗА МИГ СИ ПРЕДСТАВЕТЕ РАЗЛИКАТА ДО 17000 ЛВ КОЛКО ЧОВЕСА НЯМА ДА СИ ЛЯГАТ ЯЛИ ПО ПОЛОВИН КРЕНВИРШ
94
6
 
3
 
! Отговори
КОСТОВ преди 1 месец
ПРЕМАХНА КАТЕГОРИЯ НА ТРУД ПРИ АГРОНОМИТЕ ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ ОСОБЕНО ЗА АГРОНОМИТЕ РАБОТЕЩИ ПРЯКО СЪС ПРЕПАРАТИ НА ПОЛЕТО ТАКА ЩЕ Е СПРАВЕДЛИВО
93
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не му махайте тавана, тия пари ги вземам аз...
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Какво да Заслужавате ? В КСО са описани ясно,професиите,които спадат към Първа и Втора категория труд!Ако отговаряте на критериите,мисля,никой няма да ви спре?! Като пример мога да ви дам ТЕЦ 3 и др.американска централа в гр.Гълъбово,където част от работещите,отговарящи на изискванията на КСО са категорийни работници! А и именно продукта на тези две централи,макар и чужди е с най-виска пр.стойност и работещите там,получават повече от добри заплати!
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Всички от работещите в категорийните професии носят най голям процент принадена стойносто от продукта на своя труд,който се прибавя към БВП на страната,а не в собствения си джоб." - Добре бе, чаде! А сега ми кажи, аз и двама познати, които накарахме три фирми вече да си отворят офиси от чужбина в българия и да плащат общо по 2 000 000 лева заплати на година, а някой от кадрите в тези офиси се научиха и имат компании за милиони, не заслужаваме, нали?
90
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами аз? Плащам на макс прага, но хората в моята катерогия, повече пот 780 лева, мисля, че не взимат. И защоплащам изощбо пенсионни? Имам 30 години до пенсия? Ако заделям по 160 кинта на месец и ги разпределям между S&P 500, крипто, хедж фоднове, инвестиционни банки ипрочие, това всеки месец, дали няма, да ви биля пенсийтката, а? Защо съм длъжен да плащам? Не ели орбство?
89
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оплакалият се най вероятно е бивш полицай или военен . Смятам , че тези категории труд , които никога сами не са си внасяли вноските трябва да получават пенсия след навършени 65 години .
88
2
 
8
 
! Отговори
сдфдсф преди 1 месец
До 85 У йо не въпросът дали стигат или не стигат....ако си бачкал здраво си заслужаваш парите...сигурно на де...бил като теб ще му е приятно да му плащат по-малко...ами още от сега можеш да започнеш отиваш при шефа си и му казваш да ти удържа 200лв за негови си джобни ....
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ноубъл Ако мнението и разсъжденията ти,както и на такива като тебе струваха нещо,със сигурност нямаше да ревете по форумите,а щяхте да бъдете поканени,за да бъдете поне изслушани!
86
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зайо Байо Едва ли е тук мястото,за да те ограмотявам! Има КСО,съществува и ЗДС-запознай се и може би ще ти се изяснат нещата!И не забравяй,че категорийните работници също плащат данъци и то значително по-високи от тези,с които твъдите,че ни плащате нещо.И по-високо ДДС,поради по-голямо потребление,за да получавате примерно детски или обезщетения от БТр. и тн.Така че,животът е един голям кръговрат и 2+2 не винаги е равно на 4!