Почина детето, заразено първо с менингит в детска градина

То е на 5 години и е било в трета група
Обновена: 2 дек 2021 07:08 | 2 дек 2021 06:46, Елка Василева
104
 Почина детето, заразено първо с менингит в детска градина
Снимка: архив, БГНЕС

Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина, е починало, съобщи БНТ. Става въпрос за първото инфектирано дете. То е на 5 години и е било в трета група.

Още по темата

Случаи на деца, положителни за бактериален менингит, затвориха временно детска градина номер 37 "Вълшебство" в София. Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията показали, че 16 деца и трима възрастни са положителни.

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. За родителите била организирана онлайн среща с допълнително разяснения.

"Фактически обясних на хората, че това е носителство, в момента не застрашава живота, тъй като в Националния център по заразни болести изследвахме около 40 материала на 8 работещи, контактували с болното дете и на групата, които са били в контакт с това дете. Знаем кои са децата, които два дена трябва да взимат антибиотик, общоприета световна практика", каза за проф. Тодор Кантарджиев.

В сряда са били изследвани 250 момичета и момчета, посещаващи градината, техни братя и сестри. Резултатите се очакват до 48 часа.

"Въпросите на родителите бяха какво става с другите деца, които са в семейството - братчета и сестричета. Всичко им обясних, казах им, че това се случва, че годишно сме имали винаги такива случаи, които трябва да се ограничават, за да няма повече поразени деца", каза проф. Кантарджиев.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
10
 
6
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До така: Какво се вълнуваш дали е писан или неписан ковид ?!https://nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_2_2021_W46.png - няма абсолютно никакво значение ! Просто се ваксинирайте ! Ваксинирайте си и децата с детските ваксини които са по план, а когато излезне и за ковид ваксинирайте ги и за ковид.Следващата вълна февруари ще бъде по децата защото само те останаха неваксинирани ! Нека да не плачем отново !
65
3
 
30
 
! Отговори
така преди 2 години
Една малка звездичка престана да свети на земята. Сега ще свети на небето. Някога болните от такъв менингит седяха в инфекциозно отделение, сега разбрахме, че бил безопасен...И къде ви е дезинфекцията в детските градини?При частниците се извървяха проверка след проверка...
64
4
 
4
 
! Отговори
така преди 2 години
До Абе не разбирам. Пука ни за всички,обаче, сме наясно, че в тези списъци с ковид-починали, попадат и нековид-починали...
63
20
 
7
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Аааа, значи е трагедия, когато са млади и децааа. Разбрах. Според теб за другите не е трагедия, другите са статистика, сухи съчки и си трябва естествен имунитет. Ами мен лично нечии деца грам не ме интересуват. За мен те не са трагедия. В свободна държава живеем, аз ще си избирам кое ми е трагедия и кое - не. Нали за това се борите тука по форумите? За свобода на изобра? Аз избирам да не ми е особено трагичен тоя случай. Защо ме нападате за това??? Оставете ме да си преценям, бе.
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма "Пука ми за децата и изгорелите в автобус, ама другите няма проблем, щото искам да ходя на мол". Та така. Лицемери пр ости." - - - Какъв мол бе, тр оле? За теб ако той е важен, за останалите е нещо, без което живеят спокойно. За никакъв мол не става въпрос тук, а за тежко заразно и доста смъртоносно заболяване, от което си отиват предимно деца и млади хора. Хайде спри да се излагаш и като няма какво умно да кажеш, замълчи пред човешката трагедия.
61
1
 
5
 
! Отговори
До Абе не разбирам преди 2 години
А, де ще разбереш, с тая празна глава...
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ден умират и винаги са умирали по много повече хора от какво ли не. Айде да не сравняваме ябълки с тикви и ковид с бактериален менингит, че нямат нищо общо. Но то това една тро лова хипохондерна зелка едва ли го схваща.
59
18
 
5
 
! Отговори
Абе не разбирам преди 2 години
Какво, като е дете? Тука покрусените моралисти сте същите, дето хич не ви дреме, че умират по 200 човека на ден от корона. И не ми излизайте с тъпотията, че умират само старци, всеки ден умират и хора в разцвета на силите си. Или ти пука за живота, като универсална ценност или не. Няма "Пука ми за децата и изгорелите в автобус, ама другите няма проблем, щото искам да ходя на мол". Та така. Лицемери пр ости.
58
5
 
21
 
! Отговори
Валя преди 2 години
Да връщат дете от педиатрична клиника е престъпление!!! Мустакатият професор, къде се скри, до вчере баламосваше, че менингита не е бил опасен!!! Представяте ли си колко раэбира и от китайската чума!!! С право го пенсионираха!!!
57
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще почине от менингит, то други вируси освен ковид няма!
56
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, щом не е Ковид, значи не е проблем..
55
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не ви е неудобно бе, ?! Бактерианлият менингит се отличава със смъртност от 10% /менингококов/ до 20-30% /причинен от други бактерии/. Повяла предимно деца. Не възрастни 100-годишни баби с амнайсет хронични заболявания.
54
1
 
40
 
! Отговори
57, преди 2 години
Изключително левашки и недодялан опит за ирония. Не опитвай пак. Не ти се получава изобщо. Меннингитът се среща най-често при деца до 6-годишна възраст и млади хора до 30 години /зависи от вида/. Това е изключително тежко заболяване с висока смъртност или сериозни последици. Не те знам с какви хреми се опитваш да го сравниш. Ей, побъркахте се някои хора - то бива тро лене, ама не се ли усещате пред смъртта на дете поне да си затворите човките!
53
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре сички да го преболедуват за естествен имунитет. Ще има некои сухи изгорели съчки, ама нема проблеми - хора умират секи ден.
52
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Не може ли да ги изследват профилактично"Как така ще правят тестове на горките дечица! Ще ги уплашат и стресират психически, което ще се отрази много негативно на тяхното развитие!
51
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може ли да ги изследват профилактично веднъж в месеца примерно?
50
2
 
18
 
! Отговори
До hm преди 2 години
Ти си просто един елементарен прос т ак. Ваксинана срещу менингит изобщо не е задължителна у нас. Срамота! "Мама и татко" лично теб нито са те възпитали, нито изучили достатъчно. Имай малко срам - дете е починало от наистина сериозно инфекциозно заболяване!
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, колко *** народ... Плямпа ли плямпа за ваксини срещу менингит... Съвсем отделен въпрос колко вида менингит има и срещу кои точно причинители действат ваксините. Съвсем отделен въпрос, че дори и ваксиниран при доказан менингит се прилага антибиотично лечение моментално. Ама българинът много ги знае нещата. Сигурно и за менингит ваксините не работят. Ето ви пример за ваксина, при която можеш да се разболееш дори ваксиниран, но да го изкараш леко. Ама няма какво да обясняваме.
48
2
 
19
 
! Отговори
Емигрант преди 2 години
Във Великобритария ваксината срещу от менингит е в имунизационния календар. Всеки път като вдигне температура детето проверяват точно за симптоми на менингит.
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколкото знам, ваксината за менингит не е в имунизационния календар, т.е. не е от задължителните.

Спонсорирани публикации