Трябва ли ваксината срещу менингит да стане задължителна?

Сравнително малък процент от хората развиват симптоми
3 дек 2021 13:42, Ния Христова
32

 

Огнище на менингит беше регистрирано в столична детска градина. Едво от заразените деца почина и това повдигна редица въпроси сред обществото. Един от тях е трябва ли ваксините срещу менингит да станат задължителни?

"Това е бактериална инфекция. Характерно за нея е, че по-голямата част от хората нямат симптоми. Сравнително малък процент развиват симптоми, като при по-голямата част от тях са леки - под формата на хрема. България е сред страните с много ниско разпространение на заболяването. Най-податливи са малките деца до 5 г. и някои хора с нарушения в имунната система", каза в ефира на Bulgaria ON AIR доц. Нина Янчева, ръководител на катедра "Инфекциозни болести" в Медицинския университет в София.
 
При доказване на такъв случай задължително се изследват контактните на заразения.
 
В България ваксината срещу менингит не е задължителна, но е препоръчителна, стана ясно от думите на доц. Янчева.
 
Родителите трябва да внимават за бързо развиване на висока температура, главоболие, повръщане. По-малките деца може да станат много раздразнителни и плачливи, може да се появят обриви по кожата.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е, че не можеш да имаш 50 ваксини. Ако ваксините бяха толкова лесни за сувояване, за правене и тотално безопасни, щяхме просто да инжектираме 1000 такива в една спринцовка и децата да са имунизирани срещи всяка болест, НО НЕ РАБОТИ ТАКА!
6
1
 
12
 
! Отговори
До БИГ ФАРМА преди 2 години
Ъхъ! Прав си! Всички лекарства - задължителни! И дамски превръзки за всички всеки месе - също - мъже, жени, баби, дядовци, бебета - завсичщи! И по един звънец на носа - да дрънка и да се види и чуе отдалеко кой отде минава! Излизане от къщи - срещу подпис на кварталния. Ходенето на работа е привилегия - ще сиплащате по 100.00 юро седмично за нея! За учениците - намаление от 50 юро за ходене на училище! Хайл!
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Едво от заразените деца почина и това повдигна редица въпроси сред обществото." - За ЕДНО дете от МИЛИОНИ и МИЛИОНИ преди него, котио не са загинали? Ако утре някое дете се спъне на улицата и си счупи врата, ще забраним децата да излизат от тях ли, какво? Айде стига!!!!
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай сиктир! Нас. ахте се с тия ваксини - и политици и писар ушки! Станахте не само досадни, ами направо отвратителни на хората!
3
5
 
19
 
! Отговори
БИГ ФАРМА преди 2 години
Предлагаме всички лекарства да станат задължителни. Няма да си играем на дребно я. Знаете ли колко пари струва пропагандата ? Трябва да ги избием, че и печалбичка да има. За ваша сметка разбира се.
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябва да е задължителна, а който иска всеки месец да се инжектира.
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СПРЕТЕ СЕ БЕ ЕЙ! ЩЕ ПАДАТ ГЛАВИ СКОРО!