Настъпва краят на прехода, сменя се генерацията в политиката

Президентът да е радикален в решенията по ключови проблеми
Обновена: 7 дек 2021 15:45 | 7 дек 2021 15:45, Анисия Иванова
153
Настъпва краят на прехода, сменя се генерацията в политиката
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настъпва краят на прехода и се сменя цялата генерация в политиката. Подкрепям напълно тази теза. Краят на прехода настъпва, когато видим ясно очертана визия в България да се нормализират демократичните процеси, да се върви стъпка по стъпка към това, което се прави например в Германия. Това каза Георги Киряков, политолог, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Според него имената в бъдещия кабинет ще си останат предпоследни, докато не се подпише програмата за управление на страната. Това беше и едно от най-важните условия - първо да се постигнат всички възможни договорки за управлението на страната, за целите, които се поставят, за стъпките, които трябва да се предприемат в началото на управлението и след това да се мисли вече и за структура на Министерски съвет и за имената, каза още той.

"Важното е да се носи политическата отговорност за управлението на страната. Много важно решение, което е ново за българския политически живот, всеки, който бъде посочен за министър и бъде избран, да си избере екипа. Не, както досега се е правило, коалиционно споразумение за взаимен контрол - под министъра се слагаха заместник-министри от различните партии", припомни той.

Още по темата

Сега вече ще се знае ако една партия е поела съответното министерство, то тя ще носи цялата отговорност за управлението на този огромен ресурс, каза гостът. "Говоря за човешки ресурс, и за финансов ресурс, и за властови ресурс".

Всички политически сили, които влизат в коалиция в момента, са незаобиковими фактори, защото без нито една от тях не може да се направи трайно мнозинство, каза Киряков.

Той заяви, че очаква от президента Радев много по-радикални действия по ключовите проблеми, които той сам постави в предишния си мандат. А именно борбата с корупцията. Виждаме съпротивата от страна на прокуратурата и на главния прокурор и тя ще продължи да е такава.

Виждаме нежеланието, включително у Кирил Петков и Асен Василев, особено у Кирил Петков, да се предприемат радикални действия за промяна на този модел, каза Георги Киряков. "Имаше такива индикации по време на предизборната кампания, имаше и след изборите, но последните му изказвания са доста по-умерени в това отношение. Признава, че много трудно може да се върви към смяна на главния прокурор, без да се изпълнят тези и тези условия. Говорим за конституционно мнозинство, за мандата, който прокурорът има. Но всичко е въпрос на приоритети и желание на президента да предприеме радикални действия".

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


153
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много политолог, много социолог в тая държава. Преходът свършвал, президентът трябвало да е радикален. Този като го гледам още е снощен!
142
1
 
2
 
! Отговори
до 142 преди 1 месец
Още ли се съмняваш брато, та нали ци.ган..инът Коктон е дс-агент Кънчо и кгб-явочник Санкин. Не се отчайвай, той догодина ще бъде един от първите,изправени до стената от Военния трибунал.
141
0
 
3
 
! Отговори
КойНеСкачаЕчервен преди 1 месец
Сменят се старите Ай дуци с по-млади, но от едно и също Котило - ДС на БКП.
140
2
 
4
 
! Отговори
КойНеСкачаЕчервен преди 1 месец
Бих попитал КостУФ-Ай дука - горд л и е, че с Шайката си ни докара до тука?
139
5
 
12
 
! Отговори
НАПРОТИВ! преди 1 месец
Преходът сега започва, а посоката е Евразия. Българите, които са най-про..стата нация в Европа и не заслужават ЕС. Добре, че все пак предстоящата война ще ги спаси от болшевишките прим..а ти, а човечеството ще си отдъхне.
138
2
 
4
 
! Отговори
dogan преди 1 месец
Края на прехода беше 2001 година, когато официално ДС си върна пълната власт във всички области: политиката, икономиката, медиите, правосъдието и моментните лашкания приключиха, а случайноте политци изпаднаха завинаги от властта.
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ала, Бала Социализъм ли ще връщаш? А ще си крадете ли чистачките на колите?
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добрите каубойци и лошите индианци. Есхатологичен край- добрите наградени в рая, лошите наказани в ада и царството небесно на земята. Край на мъките.Ъхъ. Какъв е шанса да е дошло второто пришествие и Кирето да е преродения Христос (желая му успех в добрите намерения междувпрочем)?
135
8
 
4
 
! Отговори
Чичак преди 1 месец
Ша ми липсват бойко и останалите чичаци. Те се подпикват в гащите като мен.
134
3
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Задкулисито се сменя, а народът ще пие поредната чаша студена вода!
133
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възрастен да се прави на наивен и поддържа марионетките на олигарсите,ай сифон.Взеха държавата за фирма,а тез споразумения ,на всеки олигарх министерство и ще борят корупцията.Отврат.Те са хора за дивиденти,не за работа.
132
10
 
16
 
! Отговори
Ала, Бала преди 1 месец
Прехода към какво ще свърши? Прехода ще свърши след 8 години, като си върнем социализма и изкореним частната собственост - причина за всичките ни беди. С тези "харвардчета" гешефтари и ментараджии ще задълбаем още повече. Прочетете какви гешефти са правили тези красавци.
131
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-скоро края на света ще дойде, но не и края на прехода в България
130
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо подобно,няма смяна а нови изпълнители,2- *** измамници не паднаха от Марс,а с много пари на кукловодите от прехода и олигарсите. Щом се целят в гл.прокурор който си върши работата и обвини точно криминалетата пирамиди,скочиха?Киро закононарушителя за който тече проверка застава с/у гл.прокурорг,че постави въпроса и за запорите в милиарди на Цацаров.Е то ясно, пипат нашите хора значи са за смяна.Иначе, борба с корупцията с дребни риби и бомбастични приказки и с медии,които им вадят кирливите
129
2
 
8
 
! Отговори
Като гледам преди 1 месец
В момента сме в преход от актуализирана към някаква стара версия.
128
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прехода към по-добър живот тук никога няма да свърши. Който иска да живее нормално, докато е жив, да бяга в чужбина.
127
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преходът завърши, когато вместо СССР, САЩ поеха управлението на България, а това стана в края на 1989 година.
126
7
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Преходът завърши преди 31 години. Хайде стига с лъжите!
125
1
 
19
 
! Отговори
??? преди 1 месец
За кой преход говорят? Преходът от социализъм към капитализъм завърши през 1991 година с приемането на новата Конституция, макар че фактически завърши преди това, още през 1990 година. Преходът към по-добър живот завърши за малцина и никога няма да завърши за мнозинството от хората. По-добрият живот на малцината е за сметка на по-лошия живот на останалите.
124
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 30 години власт, комунистите решиха да дадат на народа нова изкупителна жертва. Бат бойко е виновен за това, колко сме глупави и как само ни прецакват комунисти. Нема отърване, народа ни има нужда от такива циркове.