С 15-20% по-скъпа ще излезе коледната трапеза тази година

Заплатите не се увеличават пропорционално с увеличаване на цените, отбеляза Пейо Майорски
7 дек 2021 08:50, Ния Христова
119
 
За два месеца хлябът е поскъпнал с 50-70 стотинки. Как ще се справят домакинствата с високите цени и скъпите ток и парно?
 
"Ще им бъде доста трудно. Тези шокови поскъпвания на парното и тока са видими, те ще продължат да растат. Всяко производство е свързано с електроенергия, с твърди горива, бензинът и дизелът също поскъпват. В последната седмица краставиците са поскъпнали със 77 стотинки. В последните седмици олиото се увеличи 1,5 - 2 лв. повече за крайните потребители, отколкото се търгува на стоковата борса. С около 15-20% коледната вечеря ще бъде по-скъпа от предходните години", каза председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски пред Bulgaria ON AIR.
 
"Производството на всеки продукт е свързано с газта и електроенергията. В последно време производителите увеличават цените постфактум, не се застраховат предварително", отбеляза Майорски. 
 
Гостът добави, че от 1 юли 2021 г. отоплението е поскъпнало средно с 16%. А това ще рефлектира директно върху потребителската кошница. Електроенергията за битовите потребители също е поскъпнала средно с около 5-7%. 
 
"Потребителската кошница ще обеднее и покупателната способност на потребителите ще намалее. Заплатите не се увеличават пропорционално с увеличаване на цените на продуктите от първа необходимост", подчерта Пейо Майорски.
 
"За съжаление, голяма част от българските потребители, с тези малки доходи, нямат възможност да избират качество. Принудени са да купуват обема и масата, които се предлагат на по-ниска цена. Пенсионерите гледат цената и купуват, дори не четат етикетите", каза още председателят на Асоциацията за защита на потребителите. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
ХП преди 2 години
Абе, ден като ден. Шъ напрайм зелеви сърмички, пържени кюфтенца, пържолки, салатки, баница и месеница и задължително боб с кисело зеле и пърлива чушка, баклава, малку домашно винце и ракийка , и многу Айрян. И туй-то!
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рибата в Одрин е 2лв кг, ябълките са 0.30лв - нещо да кажете? Нашите невидяли търговци ви предлагат хем некачествена, хем скъпа стока че трябва да се купуват нови мерцедеси, коледа да са на Камарските острови и любовниците им искат пачки.
102
0
 
1
 
! Отговори
:D преди 2 години
До IM-А-дртиБЕЛBoY!Храната е поскъпнала, но пък цената на пианата са намалели, затова средно инфлацията е малка. Понимаеш?!
101
0
 
0
 
! Отговори
. преди 2 години
Коледа е! Требе да се напющим като за последно! Нищо, че е тиха нощ, свята нощ...
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще излезе, ако харчите. Не купувайте щяло и нещяло и няма да излезе. Един килограм свинско в Кауфланд е 5 лв. и нещо. Колко му трябва на човек да се наяде? Защо е нужно да се купува в неограничени количества и хладилникът да пращи една седмица след това?
99
1
 
0
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
каква Коледа?! Ние празнуваме Ханука! новите ни и старите ни политици са с Минаро в ръка и в Синагогата!!
98
0
 
4
 
! Отговори
IM-А-дртиБЕЛBoY! преди 2 години
96-ти е съвсем прав. Нема как да сочите,че инфлацията е "само" 4,5 %, а пък трапезата + престоят у гората да са 10-20 %. С други думи, некой по веригата лъже, щото каквото купуваш от пазара, това и слагаш съответно на масата, и логичният ИЗВОД идващ от коментара е, че официално НЕобявената РЕАЛна инфлация е надхвърлила 15-20ина процента; след като лебът ми е поскъпнал с над 80-90 ст. Ако само аз преди седмично "снасях" над 120 лв, то сега разходът ми е средно над 150-160 лв за същата кошница.
97
0
 
6
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Правил съм си домашна ракийка, имам и домашно винце - бяло и червенко, имам пуйки а хладилнико ми е пълен със свинско и телешко. Качамак имам 15кг. и като си извадим кисело зеленце и го наръсим с лют пипер и кълцани люти чушлета викам комшийката да се топлиме цяла нощ и....не мислиме за нищо друго!?....
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 102На мъжа мозъка му преминава през стомаха..... :)) Ще се изнедаш колко кадърни българи има зад граница, май Ганьото си ти :)
95
2
 
2
 
! Отговори
Bojko the pumpkin преди 2 години
Ще ви се изсмея на английски: ha-ha-ha-ha-ha, ho-ho-ho-ho
94
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига с тия трапези, бе... На българина само трапези му в празната тиква. Тотален роб, невкалифизиран, нищо не може, отиде в ЕС и за повече от мияч, берач или шофьор не го искат, ама пак трапези вдига. Само софри, вина и ракии в празната тиква.
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 98Ще ходи до Марс, нищо че не може да излезе дори в орбита, все пак денса и забавлява простолюдието :)))
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана със Starship на Илон Мъск?
91
0
 
5
 
! Отговори
Брадван Балтиев преди 2 години
Пазарна икономика другаре демократе - търсене / предлагане, безплатен обяд няма. Много станаха майнмунките на клона и той поддаде. Ако ме разбирате какво ви пиша.
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо 15%-20%, нали инфлацията е 4%? Или не била 4%? Лъжа било значи, а? Ама иначе ***, теория на конспирацията, това-онова.
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да 89Ми ББ е треторазрядна мутра, дори не е от шефовете в СИК, какво искаш от такъв екземпляр ? :)))
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джо още чака за разговор с Владимир. Там ще се решат нещата.
87
0
 
4
 
! Отговори
Цар Симеон ІІ преди 2 години
Рано е да се каже. Повервайте ми.
86
6
 
5
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Ще я запомник като Радевата Коледа с тия цени. По-лошото е, че ще имаме Радева зима.
85
0
 
1
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Предлагам да развиваме зелена кръгова икономика.