НИМ представя изложба за археологически сезон 2021 г.

Сред експонатите са ранно християнска ампула за миро, амфори, монети
8 дек 2021 17:45, Анисия Иванова
4
НИМ представя изложба за археологически сезон 2021 г.
Снимка: НИМ

Националният исторически музей ще открие традиционната изложба "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2021”. Откриването на експозицията ще бъде на 15 декември от 11:00 ч. в залата за временни изложби на НИМ, съобщиха от музея. И този декември музеят ще спази традицията и ще изпрати годината, като представи на широката публика значимите обекти и находки на отдел „Археология“.

През тази година специалистите от Националния исторически музей проведоха редовни археологически разкопки на дванадесет обекта с финансовата помощ на Министерство на културата и Националния исторически музей. Географският обхват на изследванията се разпростира от Дунавската равнина до Родопите през Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучените обекти са от различен характер като праисторически селищни могили, антични и средновековни крепости и селища.

При спасителни разкопки в античната Аполония Понтика (дн. Созопол) са открити многобройни амфорни печати, които дават информация за обема и посоките на търговия – Родос, Тасос, Книдос, Синопе и др. от ІV в. пр. Хр. до ІІ в. пр. Хр. От по-значимите находки са три теракоти с изображения на овен и бикове – вероятно дарове за храма на Аполон и оловно ядро за прашка, което дава информация за неизвестни досега военни действия по времето на Филип II Македонски.

Античната и средновековна крепост Балък Дере край Ивайловград дава многообразие от археологически находки, сред които могат да бъдат отбелязани коланни апликации от епохата на Късната Античност. Сред откритите материали е и заготовка за изработка на стъклена гривна, което говори за производство на бижута на място от пътуващи занаятчии. Една от най-впечатляващите находки е съд, като едно от предположенията е, че е служел за причастие и намира паралели в стенописа „Тайната вечеря“ в Боянската църква. Допълнителен интерес представлява и фрагмент от керамичен съд с графит на старогръцки гръцки „Господи, помагай на Диоген“.

Един от мистичните черноморски острови Св. Тома или т. нар. Змийски остров разкрива тайните си, пазени през вековете. Резултат от проучванията е издадената монография на проф. д-р Иван Христов, заместник-директор на НИМ, „Полуостров /остров Свети Тома. История и археология на черноморските острови“.

Един от впечатляващите обекти на Националния исторически музей - многослойното селище при с. Дъбница, се проучва вече втора година и дава все повече резултати. Керамична ампула от епохата на ранното християнство е може би един от най-ценните предмети, открити на обекта до момента. Такъв тип съдове са служели за пренасяне и съхранение на миро на светци от епохата на късната римска империя. На обекта „Св. Архангел“ се разкриват и пластове от по-ранни и по-късни епохи като периода на непрекъснато обитание е повече от 6000 г. Впечатляваща находка са и оловните ядра за прашка с изображения на скорпион, пчели, гръмотевица, както и с името на един от македонските пълководци от края на III в. пр. Хр.

Настоящият археологически сезон беше изключително успешен, изпълнен с нови фундаментални открития и находки под научно ръководство на проучвателите от Националния исторически музей: доц. д-р Бони Петрунова, проф. д-р Иван Христов, гл. ас. д-р Мариела Инкова, д-р Маргарита Попова, Мартин Христов, Ивайло Кънев, Павлина Девлова, Панайот Антонов, Илия Киров, Виолина Кирякова и Елена Ендарова. Бяха открити голямо количество движими културни ценности, обхващащи почти всички археологически периоди – от праисторията до късното средновековие.
    

 


4
Още по темата: изложбаархеологияНИМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Мъде преди 1 месец
И, там трябва да почне ОДИТ по аукционите в ЕВРОПА и АМЕРИКА се продават най ценните находки от БЪЛГАРИЯ, и не се изнасят от ИМАНЯРИ, а от АРХЕОЛОЗИ купени от МАФИЯТА!!!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен2 - копието го направи частен дарител - даде цялото необходимо количество злато
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво ще стане с тези находки? Ще попълнят националния музей в София, вместо да отидат в окръжните музеи. Какво по-голямо доказателство,че София ограбва България. Отидете в археологическия музей на БАН срещу президентството. Пълно е с находки от цялата страна, но се експонират в София. Дори на най-прочутото ни съкровище- панагюрското на софиянци им трябваха над 20г., за да направят копие за музея в Панагюрище.
1
1
 
1
 
! Отговори
Гробарят Таласъм преди 1 месец
Ами така, написано в статията, нищо интересно, само артефакти от завоеватели и ристиенски щуротии. Кайте за нещо по-съществено;)))