Радев: Самостоятелността на общините да се заложи в Конституцията

Според президента това е пътят за ефективни местни политики
Обновена: 11 дек 2021 20:02 | 11 дек 2021 20:02, Веселина Йорданова
122
Радев: Самостоятелността на общините да се заложи в Конституцията

Финансовата децентрализация и повишаването на правомощията на общините са пътят за водене на ефективни местни политики, за по-активна роля на общинските власти и на гражданското общество. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчване на юбилейните награди на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по повод 25-годишнината от създаването на организацията. По случай юбилея събитието събра в София кметове от цялата страна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на церемонията президентът посочи, че увеличаването на оперативната и финансова самостоятелност на общините са предпоставки за силна държава и проспериращо общество и опитът в Европа доказва това. Румен Радев заяви, че у нас на практика местната власт е почти изцяло зависима от изпълнителната власт, което води до ниско заплащане на общинските кадри, непрекъснато растящи задължения на местните власти, съчетани с ограничените им правомощия.

Пряката връзка между печалбите на фирмите и приходите в общинските бюджети ще доведе до ускорен социален и икономически растеж, допълни държавният глава.

Според Румен Радев финансовата децентрализация трябва да бъде заложена в Конституцията на Република България. Промените в основния ни закон, подготвени от президентската институция, предвиждат предложения и в тази насока, така че да се намали зависимостта на местната власт от актове на Министерския съвет и държавния бюджет, посочи президентът.

Той пожела на кметовете да продължават да предлагат иновативни идеи в интерес на местната власт и да бъдат конструктивни партньори за необходимите нормативни промени, така че да имаме самостоятелни и проспериращи общини.

По време на церемонията президентът Румен Радев удостои НСОРБ с Почетен знак на държавния глава по повод годишнината. "За четвърт век организацията преодоля изпитанията на времето и се превърна в незаобиколим фактор в обществения живот. Усилията, ентусиазмът и познанията на кметовете, председателите на общински съвети и експертите направиха НСОРБ  търсен и уважаван партньор", посочи Румен Радев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Община Трекляно. 600 жители - роми и пенсионери. За каква самостоятелност говори тоя?
14
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Кво....
13
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛ ГЕЙТС ДАНО УСПЕЕ И НАИСТИНА ВАКСИНИРА ПОЧТИ ВСИЧКИ НА ЗЕМЯТА И ЩЕ ГИ ПРЕВАКСИНИРА ОТНОВО И ОТНОВО И ОТНОВО ДО ПОСТИГАНЕ НА НУЖНИЯ РЕЗУЛТАТ! ДАНО СРЕД ЖЕРТВИТЕ МУ СА И БОЙКО БОРИСОВ И РУМЕН РАДЕВ И ВАСИЛ БОЖКОВ И ДИМИТЪР ЖЕЛЯСКОВ ПО ПРЯКОР МИТЬО ОЧИТЕ И ОНЯ ДЕТО Е СОБСТВЕНИК НА СИЕЛА НОРМА ФАЛШИФИЦИРАЛА ИЗБОРИТЕ С МАШИНИТЕ ПО НАРЕЖДАНЕ НА РАДЕВ И СЪУЧАСТНИКА МУ ВАСИЛ БОЖКОВ!
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конституцията да не му е джобно тефтерче да си задрасква и записва прищевките? Ама много на сериозно се е взел. Боли като паднеш от високо Радев...
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. на крадливите червени кметове да не им се търси сметка!
10
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПОЗДРАВЯВАМ БИЛ ГЕЙТС И ПРИВЕТСТВАМ ДЕЛАТА МУ, ЗАЩОТО СТРАШНО МНОГО ХОРА НА ЗЕМЯТА НАИСТИНА СИ ЗАСЛУЖАВАТ СМЪРТНАТА ПРИСЪДА! ВАЖИ И ЗА БОЙКО БОРИСОВ И ЗА РУМЕН РАДЕВ И ЗА ВАСИЛ БОЖКОВ И ЗА ОНЯ НАЧЕЛО НА СИЕЛА НОРМА ДЕТО ФАЛШИФИЦИРА ИЗБОРИТЕ В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ ПО НАРЕЖДАНЕ НА РАДЕВ!
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултата ще е София ще стане 3 милиона, а повечето области ще се обезлюдят. Без държана помощ за провинцията ще трябва да се закрие.
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу ваксите!
7
0
 
9
 
! Отговори
Maртин преди 2 години
Където и да го напишат ще набодат само трупа ми с тези наркомански препарати!
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще доведе само до разкъсване на държавата както преди падане под турско, кметове локални царе и някои области като Кърджали Шумен и др. ще вземат много пари за джамии и ислям.
5
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 2/ ДАНО ТИ ОТИДАТ СКОРО НА ПОКЛОНЕНИЕ НА ГРОБА ТИ И НА ТЕБ И НА ФАЛШИФИКАТОРА РУМЕН РАДЕВ!
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този шапкар иска да прави промени в конституцията ли? Сигурно ще запише, че ваксинацията с препаратите ще стане задължителна.
3
2
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРЕСТЪПНИЯ ФАЛШИФИКАТОР РАДЕВ И НАПЪЛНО НЕЛЕГИТИМНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ПАРЛАМЕНТ ЩЕ ПОДМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТА !
2
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев става едноличен лидер на нацията,поклон генерале!!
1
9
 
4
 
! Отговори
Мхм.. Все е нещо! преди 2 години
Няма голям прогрес за сега, но все пак новият премиер не е чел само "винету".