15 лева струва жива елха от Родопите за празника

Хиляди ели и смърчове потеглят от горския разсадник в с. Бърчево
13 дек 2021 17:00, Анисия Иванова
13
15 лева струва жива елха от Родопите за празника
Снимка: БГНЕС

Търсенето и продажбите на коледни дръвчета отново се възстановява около обичайните за декември количества, след намалените покупки на елхи през миналата пандемична година. Това каза инж. Анатолий Елев, директор на Държавното горско стопанство в с.Смилян. Хиляди ели и смърчове потеглят през декември от горския разсадник на стопанството в родопското село Бърчево. Близо 24 000 иглолистни дръвчета се отглеждат в разсадника, за да се превърнат в коледни елхи.

Разсадникът осигурява и коледни елхи с корен - в саксии, но на празничния пазар преобладава търсенето на отсечени дръвчета. Инж. Елев обясни, че около 10 години са необходими, за да се превърне иглолистната фиданка в пораснало дръвче, подходящо за коледните празници. Именно затова горските специалисти препоръчват да украсим домовете си с живи елхи с корен, които ще останат зелени и след Коледа.

Във фермата за иглолистни видове са израснали и внушително високи ели, но според инж. Елев след 20-ата година те отминават възрастта, в която могат да бъдат продадени за коледни дръвчета. От разсадника даряват коледни дръвчета за детски градини, училища или институции, които заявят желание да получат елха.

Родопските елхи потеглят от разсадника с неколкократно по-ниски цени от тези на пазара. Цените варират в зависимост от височината и възрастта - от 4 до 10 лева. Елхите с корен в саксии, които могат да бъдат разсадени в природата след празника, струват 15 лева. Отглеждащите елхи в Бърчево са категорични, че до пазара не могат да стигнат незаконно отсечени дръвчета, защото всяко от тях има пластина с идентификационен номер. А елхите в саксии се продават само срещу фактура.

Горските разсадници и стопанства в структурата на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян ще осигурят за Коледа 22 210 елхи, според данни на предприятието. Предвидени са 2784 живи елхички с корен, които ще могат да се засадят след приключване на празниците. Над 19 хиляди са планираните отсечени дръвчета за пазара в страната. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой да не си купува отсечена елха!!!!! Така никой няма да си играе да ги сече :)))
11
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Къде ги видяхте, напазара виждам само от 65 до 100 лева?
10
0
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
Защо казвате 'жива елха', като са я отсекли?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До boto: Има и специално отгледани в кашпи, които после можеш да засееш.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези в саксия обикновено са с отсечен главен корен, ако дървото е голямо. Саксията трябва да е с височината *** дървото, иначе не се надявайте да оцелее след празниците. Освен това има и топлинен шок след топла стая да се изнесе на студа.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз елха от много време не поставям вкъщи. Да гледаш едно дърво за няколко седмици как умира пред очите ти голяма тръпка няма що.
6
2
 
3
 
! Отговори
шумен преди 2 години
тук цената е от 7 лв. но като сложиш и транспорта...
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е да се гарантира че елхата идва от горски раззадник. Контролните органи да си вършат работата като проверяват търговците, а съвестните граждани да поддават сигнали в случай на съмнение за нередност. Жал ми става като видя оголени склонове от бракониерска сеч.
4
1
 
14
 
! Отговори
Boto преди 2 години
Бах Ви, кога забравихте, че 30-40 години сте вкарвали само отсечени дръвчета в къщата. Това са дървета, които специално се отглеждат за това бе еколози..... Никой не коментира отрязаните незаконно в гората..
3
3
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Аз искам от рилата.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правят ли доставки?
1
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вкараш отсечено дръвче в къщата си е баси простотията. Или изкуствено, или в саксия!