Приютът в Горна Оряховица има нужда от храна заради скока на цените

В него живеят 14 души, дневната издръжка на човек е 9,80 лв.
15 дек 2021 18:50, Анисия Иванова
17

Приютът за бездомни хора в Горна Оряховица се нуждае от допълнителни хранителни продукти за зимните месеци. Причината са повишаващите се цени на хранителните продукти и консумативите.

В момента в приюта в Горна Оряховица живеят 14 души, които са без дом. Като Стефанка Христова от близкото село Върбица. През ноември пожар изпепелява до основи къщата ѝ, докато тя е за лекарства.

"В 0:45 комшиите ме посрещат и казват: "Къща нямаш!" Нямах нито стая, нито топлина, нито нищо, всичко до долу е изгоряло!  Аз останах с дрехите, с които съм тръгнала – с анцуга, с палтенцето, жилетка и пола, а тук ми дадоха елече, блузка, анцузи...", разказа баба Стефанка.

Социалната услуга функционира по европейски проект, но дневната издръжка от 9,80 лв. на човек вече недостига разходите за храна и издръжка на всички в дома. С резкия скок на цените на хранителните стоки менюто на потребителите става все по-оскъдно.

"За коледно-новогодишните празници екипът на социална услуга "Приют" се е постарал да не липсва нищо на празничната трапеза, но като социална услуга ние имаме необходимост от по-дълготрайни хранителни продукти като пакетираните, олиото – на което му е много висока цената, лютеница, пастет. Ние сме отворени да се обогати менюто, да почувстват домашната обстановка", заяви управителят Силвия Райкова пред Bulgaria ON AIR.

Баба Стефанка ще посрещне празниците в приюта и ще живее още дълги месеци в него, докато бъде настанена за постоянно в дом за стари хора. За Коледа в приюта подготвят празнична трапеза и подаръци.

Българи с големи сърца, които искат да дарят хранителни продукти на приюта и да създадат повече топлина по празниците, могат да го направят на място или да изпратят по куриер храни и подаръци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде да да пратим някой лев, чене разбрах.
11
1
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
И какво общо имат тук еяропейските ценности?Да не би Меркел лично да ни е наредила да оставяме възрастните хора гладни?Или холандци да управляват тези домове?Или французи да са ни министри на финансите?НИЕ. НИЕ СМЕ ПРОБЛЕМЪТ.
10
0
 
1
 
! Отговори
А има хора преди 2 години
Всяка година до Гърция и в други екзотични дестинации пътуват на луксозни почивки и тези хора се радват на данъчни облекчения. Богати бизнес дами карат майчински и взимат и грабят пари от държавата също.
9
0
 
5
 
! Отговори
бай Хуz преди 2 години
Ами, този който докара инфлацията, да вземе да си даде 10% от заплатата и ще ги оправи. Сетихте ли се кой?
8
2
 
6
 
! Отговори
До лилито преди 2 години
Лили ти що не отидеш в хубавия социализъм в Росия или най добре в Северна Корея? Тук в капитализма на запад има демокрация. Не съм Кравария където е корпоратизъм а в западна Европа. Има бедни и бездомни но държавата се грижи за тях както и ОБЩЕСТОВО от хора. Хора пък в България много но човеци малко. Ние сме тотален упадък в морално отношение и всеки е мега алчен. Аре не ми говори за демокрация, нещо от което си нямаш и понятие.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да служите взимат храната на хора като тази полу сляпа баба която няма къде да отиде. После що има семейства с болни деца. Ми щото всичко връща. Както и гнусните деца и внуци на комунистите,наркомани, обратни и всякакви ***.
6
6
 
4
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 години
Геноцид в чистия си вид! Можете да си представите какво подхвърлят на тези нещастници за 9.80лв.на ден за храна? От този див капитализъм и либерал демокрацията, май няма по лоша система....
5
1
 
11
 
! Отговори
Политика и икономика преди 2 години
Преди 30+ години си въобразявах, че ще живеем в по-добър свят. Бях на 18 и промените тогава ми даваха много надежда.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Адрес?
3
0
 
21
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
А точно от тези домове , някой забелязал ли е как служителите излизат , всеки ден с по две пълни чанти ?
2
0
 
8
 
! Отговори
В Перник преди 2 години
Убиват и изтезават Българи, плащат си на полицията и още как!
1
0
 
8
 
! Отговори
Просто се пазете преди 2 години
Пернишка Терористична група изтезава хора!