Вариант за цените: Ограничаване на правомощията на КЕВР да ги вдига

Бориславова: Мораториумът, предложен от ГЕРБ, е плод на противоречие
Обновена: 15 дек 2021 14:19 | 15 дек 2021 14:09, Веселина Йорданова
267
Вариант за цените: Ограничаване на правомощията на КЕВР да ги вдига
Снимка: БГНЕС

Временно ограничаване на правомощията на КЕВР да актуализира цените с цел да не се повишат от 1 януари, е сред вариантите, които се обсъждат за справяне с енергийната криза.

Още по темата
Срокът на това ограничение е три месеца, за да се проведат качествени експертни обсъждания, обясни Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков.

Другият вариант е предприемане на промени в Закона за енергетиката за по-добър контрол и прозрачност върху ценовата криза и политика на държавата, запазвайки независимостта на контролния орган.

Тези варианти следва да бъдат обсъдени от новосъздадената комисия в парламента, съобщи Бориславова в Министерския съвет след разговори по темата между коалиционните партньори.

По думите й приетият мораториум по предложение на ГЕРБ е плод на смислово противоречие и комисията ще има задача да изготви доклад дали това решение не се налага да бъде прегласувано. Текстът не беше внесен предварително, не беше обсъден на експертно ниво, не трябва по подобен начин некомпетентно да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос, макар и от опитна опозиция, каза още тя.

Обсъдени от правителството са и проблемите на бедстващите общини с областните управители на Смолян, Кърджали, Благоевград.

Бориславова обясни, че ще има нов модел на работа - в спешен порядък областните управители в координация с ресорните министерства трябва да представят до края на деня доклади за необходимите ремонтно-възстановителни работи с подробни разчети. До края на седмицата ще бъдат извършени огледи от експерти за щетите, за да бъдат отпуснати средства за възстановяване на инфраструктурата.

До края на деня ще бъде обследвана и възможността за изграждане на мостове там, където са били срутени. Ще се обсъждат възможности за търсене на отговорност на лицата, които са рехабилитирали инфраструктурата в последните две години и въпреки това се е стигнало до проблеми.

По отношение на преговорите с РСМ, Бориславова обясни, че става дума не за промяна на позицията ни и за отстъпление, а за предложение за промяна на механизма на диалога - по-ефективен и конструктивен диалог с по-учестени срещи, включително не само по въпроси от историята.

Бориславова съобщи, че е започнала процедуратата по номинация на заместник-министри. Те ще бъдат проверявани от НАП и ДАНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още по темата: бедствияцени на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
6
 
! Отговори
Експертин преди 2 години
Гледай ти и изненада. Парламента не играе по свирката началниците. Иииии излезе кака с пръст да маха, щото тез депутати са много непослушни. Сега няма да им отговорност, но другият път да слушат и следват Председателя с комсумолска неуморност...
178
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лена има мустака на Филип Тотю.Мома от сой. Хахахаах
177
1
 
10
 
! Отговори
ХПредполагащ преди 2 години
Мирише на протести и то мащабниу като 2013 год. 2 седмици обикалях улиците на Варна. Новите да го зная.
176
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох на батяаааа, Лена, втвърдяваш ме! Кажете, приятели, какъв е онлифенсът на Лена, плащам двойно, за да поиграя джобен тенис докато Лена се масажира отдолу с голям мораториум! Съскам, пръскам!
175
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП са калинка до калинка,
174
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От пръв поглед се вижда,че новите управленци ползват консултанти с дълъг стаж в управлението на кризи,такива,които са направили половината Африка,Държави.И както и да рипат герберските калинки,ще омекнат и клекнат.Колкото по-рано,толкова по добре и за тях.Така ще отърват"тричането"Някой знакови фигури от ГЕРБ вече си посипват главите с пепел и се преориентират.А други от тях си мислят,че това е сън.Да ама Не.И скоро ще го разберат.
173
3
 
4
 
! Отговори
Зaпознат преди 2 години
Сега какво излиза, няма да има мораториум, според мен даже ще дигант и цените с повече от колкото предлага КЕВР :)
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анна Каренинова
171
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леночка от Болшой театр
170
6
 
5
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 години
До оня ден плюхте Гнойко, сега плюете новите. Вие сте едни недоволни, болни, *** душици. Излизайте да бачкате, стига сте плюли само, че затънахте в плюнки.
169
7
 
21
 
! Отговори
Към тази На Снимката преди 2 години
Притвори Очички малко, Разтвори устички Малко!
168
7
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
До Deep Zone Обаче Йотова далеч не влиза в тази категория, а нали е ясно, че Радев е пълновластен и едноличен. Всички младежи и девойки са само за заблуда на мечтателите за промяна: вместо цените гледате ц*ц*е. Честита "съвсем различна" България.
167
4
 
25
 
! Отговори
история преди 2 години
Историята показва, че когато тока скача , правителството пада.
166
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лена е най-красивата жена в България. Блазе му на премиера!
165
14
 
6
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
Лена и Калина са страхотни парчета, зверски чук! Радват ме на макс :) Поне малко красота вкараха в политиката, а не като герберите- Фидосова и Цецка Цачева.
164
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лена ми прилича на студенка на изпит
163
2
 
3
 
! Отговори
нали ви казах преди 2 години
още преди 3 месеца,че българите пак ще се измъкнат сухи от водата,не се е родил управник,който да накара българите да плащат ток,само заплатите хвърщат и са най-високи в галактиката,долу българския ботуш от тази планета,искаме свобода(за съжаление не е ирония,края на българското дерибейство не се вижда)
162
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
смисловото противоречие е в това, че текстът не беше предложен от Продължаваме Измамата, сега вече всичко е ОК.... всъщност сметките от 1 януари ще дойдат с увеличението, което са си изчислили доставчиците на вода и канал, топло, ток.. пак Народа де се жалва на цар Киро
161
3
 
5
 
! Отговори
НОвобранец преди 2 години
Абе тука всички видяхте снимка на някаква жена (момиче) и като някакви новобранци надъ.вени пишете като невидели жени. Айде по - сериозно. Само за това ли мислите наистина, а не конкретно по статията?
160
3
 
6
 
! Отговори
Отлагането на преди 2 години
Проблемите без Реални Решения, води само до Задълбочаването им, поради загубено време в Отлагане - Оставка!!