10-15 от всички двойки у нас стигат до асистирана репродукция

В момента няма нормативна уредба
16 дек 2021 08:47, Ния Христова
35
 
България е оценена с 68% по скалата за "идеалната" държава, в която може да се лекува стерилитет. Специалистите у нас обаче вече година и половина работят без правила. 
 
"Наредбата регламентираше асистираната репродукция. В момента нямаме никаква нормативна уредба. В нея имаше правила и за донорството, не само на яйцеклетки", уточни председателят на Сдружение "Зачатие" Стефка Сарафова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Ще сигнализираме Министерството на здравеопазването и Агенцията по трансплантациите. Трябва да има подходящо законодателство. Липсата на нормативна уредба у нас нарушава 5 директиви на Европейската комисия. Медицинските работници не са защитени, когато работят без всякаква уредба. Няма разписано какъв брой ембриони могат да бъдат имплантирани в жената. Не са защитени и пациентите. Ако нещо се случи по време на инвитро процедура, те нямат на какво основание да си търсят правата", заяви Сарафова.
 
У нас 10-15 от всички двойки, които имат проблеми със забременяването, стигат до асистираната репродукция.  
 
"Неслучването на забременяването може да се дължи на обикновен хормонален проблем. Влияние оказва начинът на живот, по-късно жените започват да мислят за деца. Жени на 45 г. се изненадват, че не могат да забременеят, а според тях изглеждали като 35-годишни. Биологията не е математика, 2 и 2 не е 4", припомни експертът.
 
В България лечението на стерилитет е с много добри показатели основно заради фонд "Инвитро". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
3
 
! Отговори
Има причина преди 2 години
За да не могат да имат деца и всички други опити са против природата и Бога.
32
9
 
3
 
! Отговори
Трябва да забранят преди 2 години
Да се забранят със закон 1. Абортите 2. Инвитро процедурите. Всичко да става по естествен път.
31
1
 
3
 
! Отговори
До българин преди 2 години
Не е умно да твъриш, че знаеш какво мислят другите и да им приписваш неща, които не са казали, за да можеш да кажеш, че не са прави. За жената е добре да има деца, докато е млада, а ако не може да има, то тогава ще има време да се разбере какъв е проблема и в кого е и съответно навреме да се потърси решение. Тези процедури ин витро може да продължат с години и не е едно и също дали жената ги е започнала на около 30 години или на 40-45 години.
30
8
 
2
 
! Отговори
Това е престъпление преди 2 години
ПРИРОДАТА ги е наказала и те вървят срещу природните закони и да създават дефектно, некачествено увредено поколение със замърсен генетичен фонд. Тези хора като иска толкова деца да осиновяват деца без родители.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С днешния начин на живот, качеството на репродукцията и в мъжете и в жените е много ниска, това няма общо с възрастта много често. Отделно всеки си има съдба, от която бягане няма, а понякога с определен човек просто не ти е писано да имате дете. По принцип тия "разпорените" гледат рано, рано първи да се омъжат за някой балама и да ги обремени, така че не съм съгласна с тезата, че е от многото партньори. А тези, които не желаят деца-еми не става от всяко дърво *****.
28
2
 
5
 
! Отговори
до българин преди 2 години
Аз говоря за тези около 40, че са минати от много мъже. Въпреки че вече жените под 30 не им отстъпват с броя " партньори". Изключенията само поддържават правилото.
27
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 24 Да, може. Но не само. Съществуват още куп други причини една жена да не може да забременее. И обиждаш всички български жени по този начин по който ги изкарваш че масово са "преспали с по цял футболен отбор". Има такова понятие "яйчников резерв". Наистина, до 45 годишна възраст при жената този резерв може да се изчерпа. За съжаление, има и много млади жени, между 20 и 30 годишни, които също са с изчерпан яйчников резерв. Без да са спали със "цял футболен отбор" при това!!!
26
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 25 Да, има и много двойки под 30 годишни, които също не могат да забременеят!И най-глyпaвото нещо от твоя страна е да мислиш само за жената, при положение че в раждането на дете участват и двамата. Освен дева Мария, a.k.a Богородица, друга жена забременяла без мъж не знам да е имало.Още повече, че в голям процент от двойките проблемът е в мъжа а не в жената, а в много от тях проблемът е и в двамата!Наистина, всеки чел недочел се изказва по темата "компетентно" тук!
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10-15 двойки е нищо, виж ако бяха 10-15,% и то под 30 годишна възраст, тогава щеше да е проблем. Какво ме интересува, че при двойка на 80 години, жената не може да забременее? За жената е най-добре да роди първото си дете преди да навърши 22 години, а не на 80, 60 или 40 години.
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неслучването на забременяването може да се дължи на обикновен хормонален проблем. Влияние оказва начинът на живот, по-късно жените започват да мислят за деца. Жени на 45 г. се изненадват, че не могат да забременеят...Нали българката преди тва трябва да е минала няколко футболни отбора, че да се наживее, после решава, че трябва да се възпроизведе, но такива хора са само самовъзпроизвеждащи се единици. Хваща някой балък да й гледа децата и да не се интересува колко са я минали.
23
3
 
0
 
! Отговори
друг препатил преди 2 години
До: номер 11 (ПреПатил) Да знаеш от мен, че когато стигнеш до ин витро процедури първото нещо което искат от теб е всички тестове от рода на тези за хламидии и HIV и още куп други. Всичко си плащахме сами и сумата беше над 1000 лева. Разбира се, ако някой от тестовете излезе положителен ин витро не се прави. Например, ако си лепнал хламидии няма спасение, дори ин витрото не може да ти помогне! Защо не осъзнаеш, че освен пиене, пушене и секс има и куп други проблеми които пречат?
22
3
 
5
 
! Отговори
До @Съвремие преди 2 години
Тя и жена ми беше така, работа, екшън, несигурност, любовни драми, бръмбъри в главата, но докато не срещна мен. Сега вече не е жената-мъж и не иска и да бъде. То и аз си седнах на задните части и съвсем съзнателно се промених. Който иска да си сменя партньорите през някое време, да кукува и да си умре сам си е негово право но примерно аз избирам друг вариант.
21
0
 
2
 
! Отговори
*поправка преди 2 години
сакато*Учила съм само до първи клас български, случва се.
20
17
 
5
 
! Отговори
@ Съвремие преди 2 години
Прав си, но има жени като мен, на които изобщо не им се занимава с деца и готвене. Аз съм си ок с тихия и спокоен живот, който си имам. Свободно време за учене (щот ме кефи), тревица, мъже... Предпочитам да умра на 40, но да съм живяла с удоволствие, от колкото да стана на 60 и да съм била крава, т.е. майка. Пък като гледам как куцо, кьораво и съкато има дете (пък и повече) все по-често си викам : "Онзи *с мустачките* беше прав".
19
5
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
за ваксините няма данни да водят до стерилитет"=/=/Ти се ваксинирай, ако си в детеродна възраст и чакай да излязат данните. Колко му е, когато след години излязат данните изкарваш ваксината обратно и си готов.
18
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Съвремие: Ти лично имаш ли възможност да осигуриш всички съвременни удобства на една не толкова амбициозна жена, която е решила да си стои в къщи, да готви, пере и да ти народи 3-4 деца?
17
2
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
"От години асистирам на съседките"=/=/Сменяй навреме жилището, че като пораснат децата и бащите им видят на кого приличат, че като завалят едни благодарности - ха на тебе, ха на жената.
16
7
 
3
 
! Отговори
Нема се плашите преди 2 години
След нужното количество ваксини почти всички ще стигат до асистирана репродукция.
15
0
 
10
 
! Отговори
Даскал преди 2 години
10-15 от всички двойки за днес са за днес бг.
14
12
 
15
 
! Отговори
Съвремие преди 2 години
Това е така защото се подменят ценностите на жените и по-наивните се хващат. Прекалената еманципация всъщност е пагубна за жените. Според модерните еманципирани "ценности" жената трябва да работи наравно с мъжа, да е играчка за шефа и всички които й/я харесат, защото е "свободна". Като остарее, никой вече я не ще а тя е пропиляла времето да бъде майка за глупости. Край на филма.

Спонсорирани публикации