Какви са рисковете около коледните намаления?

Плащането с кредитна карта е безопасен начин за пазаруване, обясни Димитър Маргаритов
21 дек 2021 08:52, Ния Христова
10
 
Дни преди Коледа за какво трябва да внимават потребителите?
 
"Основните неща, за които трябва да бъдат бдителни хората, бих дефинирал в две групи. Първата е в така познатите намаления на стоки и услуги, които се предлагат на потребителите. Доста от изминалите седмици бяха съпроводени от най-различни кампании с намаления", каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Натрупват се различни намаления и може да се стигне до заблуждаване относно дали този процент (от 50% до 70%) е действителен. Хората трябва да следят как цената се е променяла и променя, търговците имат задължение да оповестяват каква е старата цена", допълни Маргаритов.
 
Повечето сигнали, които от КЗП са получили за "Черния петък".
 
"В онлайн магазините като че ли затихна афинитетът на търговците да вдигат цените преди случването на дадените промоции, след това да твърдят, че са анонсирали големи проценти на намаления. Втората група проблеми, особено сега по коледните празници, е свързана с "опасните стоки". Те са произведени извън България, най-често в Далечния изток. Стараем се да ги спираме още на границата", коментира Маргаритов.
 
Председателят на КЗП коментира и плащането с кредитна карта:
 
"Вероятността да ви откраднат портфейла не е по-малка, отколкото да ви скимират банковата карта, или да ви откраднат данните от интернет. Плащането с кредитна карта е безопасен начин за пазаруване. Но все още нашите сънародници предпочитат наложения платеж. Повечето пазаруват онлайн, но държат да има изпробване на стоката в офис на куриера".
 
"Много трудно може да разчитаме на самоконтрола и на това да не даваме по никакъв повод личните си данни. Законодателят предприе много правилна стъпка за промяна на закона - онези субекти в интернет, които изискват от нас да дадем личните си данни, да бъдат приравнени на търговците, които предлагат стоки и услуги срещу заплащане. А сайтовете, които са в чужбина, нямат чак такава защита. Правим опити за сътрудничество с други държави - Южна Америка и Азия, страни, от които наши сънародници са пазарували, но са били измамени", добави Маргаритов.
 
"Винаги трябва да следим къде е регистриран този сайт. И трябва да имаме едно наум, че законодателството на тези държави може да не предвижда толкова благоприятен режим за потребителите, какъвто предвижда европейското законодателство", заяви той.
 
"Започваме активен зимен сезон с отлични метеорологични условия, с много сняг. Доста резервации ще бъдат правени в следващите дни и седмици. Много е важно да се ориентираме в офертата, която ни се предлага. Не само красивите картинки, но и допълнителен контакт с този, който ни предлага офертата. Нашите екипи вече са на място в големите зимни курорти. Целта ни е да установим дали всичко, което миналата година не е било наред, сега вече е с изискванията на закона", коментира Маргаритов относно офертите за зимни почивки.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този човек е изключително неподготвен по темите, които коментира и не зная защо го каните. Нещата се менят динамично, а той вече години повтаря едно и също. Да не говорим, че е компрометиран с личните си облаги от държавната служба. КПКОНПИ? Киро? Някой?
7
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 2 години
тази година няма намаления,а само увеличения пуснали някакви -5-10% при 300% надценка които даже са ги завишили до 310/15 ,че да не си губят от печалбата
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купете за коледа и изплащайте до димитровден.
5
0
 
2
 
! Отговори
ответен удар преди 2 години
Има един основен риск - да купите нещо е Коледно намаление и да продължите да го изплащате и след Великден...или даже Петровден....... Весели празници , все пак !!!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова е безопасно плащането с банкова карта, че след 2 плащания покрай Черния петък - от мойта банка ми блокираха картата поради съмнения за вмешателство и сега върви процедура по нейната ФИЗИЧЕСКА замяна! Ай, честито на онлайн търговията в БГ
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Батки - само с фалшиви пари и това е! На тея зли капиталисти, друо не заслужават!
2
0
 
4
 
! Отговори
Бюро "Тъжен пом преди 2 години
При нас имате.
1
1
 
5
 
! Отговори
Бустериран преди 2 години
Не разбрах, при нас има ли допълнителни проценти намаление, ако си с 4 бустера?