Британско проучване заклейми любимата мусака като враг номер 1 на природата

ВМРО: Ще продължаваме да отглеждаме крави и прасета за ужас на либералните чиновници
Обновена: 29 дек 2021 21:14 | 29 дек 2021 18:41, Анисия Иванова
485

Британска медия определи българската мусака като ястието, което е най-вредно за климата, защото оставя най- голям въглероден отпечатък.

17 декември. Дата, на която българската мусака беше обвинена за замърсител номер 1 сред всички европейски ястия. Според сайта Юсуич за готвенето на порция от любимата манджа в атмосферата се отделят повече от 11 грама въглерод.

Въглеродният отпечатък са парникови газове, които се отделят от производството на един продукт. Гръцката мусака е едва на 7 място. За порция от нея в атмосферата отлитат малко над 2 грама въглерод.

"Тези изследователи са се объркали много сериозно и аз мога да им го покажа. Първо, гръцката мусака се готви също с картофи, не само с патладжани, а на много места я правят с тиквичка, картоф и патладжан. Всичко това се пържи поотделно. Което е много ток, много нафта, дизел, дърва", каза топготвачът Иван Звездев пред Bulgaria ON AIR.

А българската мусака е доста по-екологична, смята той.

"Когато мусака се е правила в България, изобщо не е била мръсна природата. Става мръсна от съвсем други събития. Има много грешки в тази новина и показва колко много безделници има на земята. Тази новина е като цяло грешна, защото казват тежко местно говеждо ястие. А нашата мусакичка доста изтъня през последните години и повече наблягаме на картофа", добави Звездев.

В защита на българската мусака се обявиха и от ВМРО.

"Британците направиха едно мъдро нещо и то е да излязат от този безумен Европейски съюз. Защото всъщност това е проблемът. По нашите земи се яде мусака от стотици години, даже от хилядолетия. Ние ще продължаваме да отглеждаме крави и прасета за ужас на някои либерални чиновници и на нашия зелен министър", каза Александър Сиди от ВМРО.

Несъгласен с изследването е и министърът на околната среда и водите.

"Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие поради чисто здравословни причини. Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се консумират и с хляб", посочи той.

Никой обаче не знае какъв ще бъде въглеродният отпечатък, ако мусаката се гарнира с чаша домашна ракия.

Вижте повече в репортажа на  Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


485
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните са приятни за общуване хора, но понякога изплющяват и по някоя глупост или по-точно някой от "зелените активисти" пуска подобни глупости.
246
1
 
5
 
! Отговори
Мисия лондон преди 2 години
Бледите английски моми дан би да пръдят по мощно от мусаката и да са се изложили пред някой кавалери на бала на английската кралица? Нали ги учат по етика да се изфъстяват културно със стиснати задни части.
245
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искаме да си стоим в ЕС, с Германия, Австрия, Франция, Холанддия, държавите от източна Европа и европейския съюз, никъде не искаме да ходим, ние сме европейци, при това сме гранична зона на ЕС! Който ви подмамва, че извън ЕС ще сте по-добре, ви лъже и заблуждава!
244
0
 
5
 
! Отговори
Шеф панчев преди 2 години
Като вдигнат акциза на мосакътъ . Ще плющим долма с мазна свинска кайма. И имамбаялдъ по сечуански.
243
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай всякакви араби и турци.. Във всяко село и град в България трябва да има- ПРАСЕТА.. Мюсюлманите НЕ ядат свинско меси и бягат НАДАЛЕЧЕ от прасета... Мюсюлманите са по- МРЪСНИ и от животните в гората.. Един дюнерджия НЯМАШЕ мивка и тоалетна и пикае в тревата до Дюнер-джийницата... Представи си- Какви дюнери ще ядеш и с какви ВИРУСИ.. Мюсюлманите миришат ПОВЕЧЕ и от прасетата и са по- МРЪСНИ..
242
1
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
СКОДОУМНИЯТ САНДОВ РЪГНА ДА БРАНИ МУСАКАТА ВМЕСТО ДА СИ ГЛЕДА РАБОТАТА.
241
1
 
21
 
! Отговори
SS преди 2 години
В знак на протест за утре жена ми азиатката съм и поръчал да ми сготви мусака и таратор . И да си еб майката ростбифите (англичаните) Те ще ми дават наклон в живота. Съветвам всички придържайте се към бълг. традиции.
240
0
 
8
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Ако публикувате вицове за британските учени, ще бъдете далеч по-сериозна медия отколкото сте с публикуването на подобни ...... материали.
239
1
 
8
 
! Отговори
изтрещел преди 2 години
За да се пести водата, някакъв депутат НС. - България, предложил споделен душ...
238
2
 
24
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Тия изедници ако разберат какъв въглероден отпечатък дава едно агне, приготвено по хайдушки направо ще се гътнат!
237
3
 
22
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Яжте братя българи, че ми е студено, а и смокините не съм завил. Яжте пийте, танцувайте и се веселете. Съвсем на *** ни направиха, но не са познали.
236
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе мъглите в юкето дали все пак неса причинени от количества изпъртян овчо-кравешки газ,което поради интензивната му обилност с право може дасе нарече WS-2,ВестСтриим-2.Та този бритиш смоук, заради който там кашлят като тубекулозни, Дикенсовата Охтикова Британия,ако се каптира може в течно състояние да се продава на тия които си купят месо от юкето,с която гас да си зготвят стека, кюфтека и мус ака та.Потози начин цели стада крави най ОК-ейски щебъдат продадени,изклани,смляни и избарбекютени
235
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са сготвили чеверме
234
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Репtили, сър. Колкото грозни, толкова и просmи. Така са казали щото не са сготвили певрне да видят 9 часа на шиш агне.Пръскат и ръсят мозък щото ни имат за роби.
233
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже и някой балък да вземе тая статия на сериозно, пак ще забележи, че всъщност телешкото месо е с най-много отделени емисии. Това е типично британско-ученска глупост.
232
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При цялото ми неуважение, но от народ чиято национална кухня прилича на нещо, което вече е било ядено от някой - Не приемам забележката.
231
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли да публикивате подобни тъпотии?Най-много въглерод отделят британските журналисти, докато лъскат бастуните и подпръцкват, когато се чудят каква поредна глупост да напишат.
230
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да направим нещо в знак на протест. Примерно всяко семейство да приготви по една мусака. Да я снимаме и изпратим милиони снимки на кралицата баба. Директно да получи инфаркт.
229
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В заведенията да почнат да лепят на клиентите стикери за замърсяване според консумацията.
228
0
 
18
 
! Отговори
Ами, преди 2 години
Англичаните, като са толкова загрижени да ядат храна втора употреба, за да компенсират вредите от мусаката! То бива простотии, но толкова не бива!