След Нова година ще има фалити при малките фирми

Еленко Божков: Инициаторите на мораториума са единствените му защитници
30 дек 2021 10:07, Красимир Ангелов
31

КЕВР обсъди новата, по-висока цена на газа от януари. Предложението е синьото гориво да стане 117 лева за мегаватчас, което е увеличение с малко над 14%.

"Да си представим това азерската молекула да дойде в България - това даже не е нужно. Възможно е част от количеството, което ние нормално транзитираме за Гърция, да бъде задържано в България. Тук има един технически проблем обаче - че не е готова връзката, през която да бъде трансфериран този газ в гръцката система", посочи бившият член на КЕВР Еленко Божков в студиото на "България сутрин".

Според него, ако се използват възможностите да се увеличи доставката до договорените количества, ще има начини за съществено влияние и намаление с до 40% на сегашната цената.

А относно това как ще се отрази увеличението на бизнеса, експертът каза пред Bulgaria ON AIR, че резултатът ще бъде крайно негативен.

"На бизнеса продължава да се отразява крайно негативно. Заедно с цените на електрическата енергия. За малкия бизнес, който няма възможности за кредитиране, за гарантиране на сделките си, това е пагубно. Вероятно в началото на годината ще сме свидетели на редица фалити при малките фирми, особено тези, които използват и природен газ и електричество за производството си", прогнозира бившият член на КЕВР.

Тенденцията за поскъпването на природен газ зависи изцяло от "Северен поток 2" и неговото лицензиране от германския регулаторен орган, смята Божков.

Членът на Стратегическия съвет на президента коментира и наложения мораториум на цените.

"Инициаторите на този мораториум, в лицето на Гьоков и Нинова, останаха единствените му защитници, като средство за компенсиране на цени. Има редица други начини за задържане на цените, които се използват от правителствата в цяла Европа", изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
4
 
! Отговори
промяна :) преди 2 години
нали това е целта . ше останат само фирмите перачи на бкп парите .
23
0
 
8
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Аз като казах промяна, не уточних, че ще е към по-добро!
22
0
 
3
 
! Отговори
бай Лястовичко преди 2 години
При мене компирите растът добре. Немам фалити, търсим оператори на мотика.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ненормално беше до момента. Пенсионирани работеха на добре платени длъжности, а млади професионалисти получаваха помощи, защото няма работа за тях...А в цял свят обратно. младите работят яко, пенсионерите започват да обикалят света и да се радват на живота след дългите години стрес....
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи имам малка фирма и никой не ми помогна нито преди пандемията, нито по време, нито след..., така, че който може да се оправя в онези условия в които се подпомагаха само Алибеговци, Пеевски и подобни хрантутняци, ЩЕ ОЦЕЛЕЕ И СЕГА !!!!Стига вече сте проракували, защото много ми липсват Милен Цветков, Генка Шикерова, Ани Цолова, Господарите и много други стойностни журналисти на които не им бутаха какво да четат и да всяват паника. Цяла Европа е така. Богатите стават много богати. Това е идея
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КВИ МАЛКИ ФИРМИ ИЗМОРИХТЕ ГИ ДО ДЪПКА
18
0
 
9
 
! Отговори
Слави преди 2 години
От 90 г.слушаме и гледаме един и същ концерт с различни изпълнители и по-скъпи билети.И независимо че песните са едни и същи ние го посещаваме и ръкопляскаме,потвърждавайки че всичко ни е ОК.
17
3
 
3
 
! Отговори
Любен Дилов-ГЕРБ: преди 2 години
''Е Борисов задържаше цените,което не беше много демократично''
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задава се страшна криза и глад с тези харвардски некадърници, където ги избрахте.
15
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Дребните предприемачи са по принцип гръбнака на всяко свободно общество. Те първи понасят ударите и се адаптират към новите условия, за да продължат напред. Но брюкселският не иска хората да са свободни и независими, а чрез субсидии манипулира пазара и убива предприемчивите. Отделно за субсидиите от по стотици милиони и милиарди към големите фирми като БМВ и Мерцедес (дето ЕС им строи милиардни заводи) или частното пристанище в Бургас на което ЕС ДИРЕКТНО певежда 200 милиона.
14
0
 
6
 
! Отговори
Не се оплаквай! преди 2 години
до 14 Има евтини гмо домати - внос.
13
2
 
15
 
! Отговори
Начлник склад преди 2 години
Важното е, че цар Кирчо си назначи около 120 зам.-министри на тлъста Държавна хранилка.
12
0
 
5
 
! Отговори
Влязъл в Затвора-там преди 2 години
попаднал на ХОРА, излязъл-на всяка цена става ресторантьор. На заплата разчитат наивните (много са), тариката е все с пълен джоб.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Телетата сами си избират касапина т.е. преведено сами си ги избрахте! В България всичко е наред и за това правителството ще набляга на high tech! Домати не могат да произвеждат вече, но хай-тек на торти гараш! Докъде стигна народа на Вазов и Левски! Малки фирми не трябват на България, но технологични цехове на ишлеме! По зле даже от Баце станаха, а Баце все още си е свободен и им се присмива снизходително! За новата година ще бъде по зле, докато народа не започне да гледа националния си интерес!
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялото подпомагане на фирми от държавата трябва да се спре веднага. След като не влизат пари от данъци държавата ни заробва в кредити, за да се пълнят гушите на определени бизнесмени.
9
3
 
16
 
! Отговори
Цар Киро преди 2 години
Честита промяна!
8
1
 
13
 
! Отговори
Да има преди 2 години
Дават по 700 лв заплати .Гърченето е на макс ,ако. нямаш връзки геноцида те гони кат за световно.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зозо---- големите фирми дават големи пликове! логика...
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сори, но или журналистът или този е пълен и'ди'от. Първо, статията оставя впечатление, че България изнася газ за гърция, и май Гърция няма инфраструктура да го приеме.Второ, поскъпването няма НИЩО общо със СП2, а единствено с на ЕС.
5
10
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Възмутен..... Боко си изпя песента. Отдавна казах тук, че ще си плати скъпо за руската тръба дето построи. Ама рундювците са в пъти по-зле и съвсем скоро ще го осетят всички шарани дето ги избраха. Корни министър със съветници Р.Гечев и Р.Овцч.?!? Ай сиктир!!!