Васил Велев: Нямаме различия с президента

Държавата ще компенсира потребителите на свободния пазар
30 дек 2021 16:17, Нели Христова
19
Васил Велев: Нямаме различия с президента
Снимка: БГНЕС

"Анализирахме подробно ситуацията, нямаме различия с президента, обсъдихме възможни варианти за реакция. Стигнахме до извода, че най-работещо е компенсиране на потребителите на свободния пазар чрез възстановяване на част от надвзетите суми във връзка с екстремните цени на тока".

Това каза пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), след среща при президента с представители на работодателските организации.

По думите му свръхпечалбата в АЕЦ "Козлодуй", в НЕК и във Фонда за сигурност на язовирната система са достатъчни за компенсиране на всички потребители на свободния пазар - предприятията в промишлеността, училища, детски градини, болници, музеи, театри.

"Европейската комисия е дала набор от възможности - "сандъче с инструменти", и там е записано изрично, че пряко компенсиране на всички не е държавна помощ, защото, тъй като е за всички, пазарът не се изкривява".

Велев подчерта, че компенсацията трябва да е функция на цената, а да не е фиксирана.

Представителите на работодателските организации са предложили създаване на експертен консултативен съвет по енергетика.

"Важно е да се знае, че България има добро решение и може да извлече конкурентни предимства от цялата ситуация. Имаме шанс да се включим в преразпределението на веригите на доставки и да увеличим продажби и заплати с двуцифрено число", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
До студента! Че то има ли нещо, с което някога Радев да е поел някаква отговорност, освен с назначаване на свои другари на административни постове! Въпросът е по-скоро към тъй-наречения бизнес, какво дирят при него, като той няма правомощия по Конституция да се занимава с икономика?
15
2
 
0
 
! Отговори
Студент юра бъдещ пр преди 2 години
Та то няма на лице никакъв административен акт и не знам с какво Президентът е нарушил конституцията? Кой ще разясни казуса?
14
4
 
0
 
! Отговори
Студент юра бъдещ пр преди 2 години
Напред, победата е наша! Усърдните и добре платени специалисти по конституционно право са изключително усърдни. Една седмица пишат, че Радев нищо не вършел а получавал куп пари. И изведнаж Бойко излезе на екрана и даде тон:" Ние не сме президентска република!" И това е достатьчно за гнездото на осите. А аз се питам, какво е неморалното ако президента на една парламентарна република се срещне с представители на обществеността и се информира и си каже мнението? (следва)
13
0
 
5
 
! Отговори
От пусто, в празно преди 2 години
Ми те все едно червено котило са излезли - партийни и комс.секретарчета, назначени за една нощ за капиталисти, банкери, а шапкарина за президент. Няма да им дреме за хората, я. Ще чакаме пълна съсипия.
12
0
 
4
 
! Отговори
Хайдеее, преди 2 години
И този бил направил "анализ" заедно с Фигуранта! Велев не му ли е ясно, че по Конституция на Президента не са му вменени права да се занимава с икономика/принос от БСП за да ореже Желев/! Какво е анализирал тогава! Ходехте да се наведете на повелителят на машинките на Мадуро ли? Нещастници! Сега ще чакате веселото Кире да ви се усмихне и да ви прати в шеста глуха! Е , за заслужили "другари" може и да има някоя друга порция!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЕЛЕВ- НИЕ ВЯРВАХМЕ, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА ЩЕ НИ ДАДЕ НАЙ ДОБРОТО РЕШЕНИЕ- ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ЛИ СМЕ? В САМОДЪРЖЕЦ ЛИ СЕ ПРЕВРЪЩА РАДЕВ?
10
0
 
2
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
И да не ни се иска,на практика е така -Румянчо коли и беси!Щом го допуснахме,проблемът ,не у него!Като при Тръмпи!Пък как ще го наречеш,много,важно!
9
1
 
6
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
АБЕ, РАЗЛИЧИЯ НЕМАТЕ.... АМА И РЕШЕНИЯ НЕМАТЕ-------САМО ОБЩИПРИКАЗКИ ... КАТО У БАНЯТА, ПРИ ТЕЛЯЦИТЕ..... ХАХАХААА......
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският бизнесмен Андрешко не иска пазарна икономика, не иска пазарни цени и не иска да плаща данъци. Той иска държавата да му плаща и да го издържа, а той само да си купува скъпи коли.......................Какво си пожелава българският бизнесмен Андрешко от Дядо Коледа: "Дядо Коледа, донеси ми скъпи коли и евтин ток."
7
0
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
По-долу чети - Ко-му-не--та, с фуражки.
6
1
 
10
 
! Отговори
читател преди 2 години
Дойдоха *** на власт, и започнаха кризите.Но те са добри хора, ще раздават помощи.Ние, обикновените хора ще спасяваме милиардерите.И така, всеки път когато са на власт идват финансовите колапси.СЛАВА НА БКП!
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е...България президентска република ли е, че бизнеса ходи при Чорапа за проблемите си?
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКонституцията вече за нищо я намат. Ама тролетариата по форумите не разсъждават, в чиповете им това не е предвидено. Уж щяха да са по-добри от предишните, нали все с тях се мерят.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От кога президентина раздава тока?
2
2
 
15
 
! Отговори
naleg преди 2 години
Какво означава, надвзети суми при свободен пазар ?
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ОТ КОГА ПРЕЗИДЕНТА РЕШАВА ЦЕНИТЕ И ПОДПОМАГАНЕТО НА БИЗНЕСА, ОТ КОГА СТАНАХМЕ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА....