Данъчната кампания започва от 10 януари

Ето какво трябва да знаете за кампанията на НАП
31
Данъчната кампания започва от 10 януари
Снимка: БГНЕС

До 10 януари в Националната агенция по приходите (НАП) ще се извършват дейности, свързани с процесите по годишно приключване за 2021 г. и превключване работата на информационните системи за 2022 г., съобщава НАП.

Физически лица, които подават годишна декларация за облагане на доходите, могат да го направят чрез електронната услуга на НАП със стартирането на кампанията от 10 януари. Подаването на декларациите на хартиен носител в офисите на приходната агенция също ще започне на 10 януари.

Електронната услуга за подаване на уведомления за трудови договори ще бъде достъпна, но резултатите от обработката на подадените данни ще се изпращат от НАП след 10 януари.

Справочната информация в този период ще е актуална към 2 януари 2022 година. За тези обстоятелства е уведомена Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Справки-декларации и VIES декларации по Закона за ДДС ще могат да се подават чрез е-услугата на НАП, като информацията ще се отрази в справката за задълженията и плащанията след 10 януари.

Плащанията на здравни вноски от граждани в периода 1-10 януари 2022 г. ще могат да се извършват само по банков път или с пощенски запис.

Здравноосигурителният статус няма да се актуализира от 1 до 9 януари. Ако в този период се плати по банков път или с пощенски запис, то възстановяването на здравни права става в офис на НАП. Лицата, на които е необходим документ за непрекъснати здравноосигурителни права, могат да получат такъв в офис на НАП. Следващата актуализация на здравния статус ще бъде на 10 януари и тя ще включва всички данни към тази дата.

Подаването на Декларация образец 7 в периода от 1-10 януари ще може да става чрез електронната услуга с персонален идентификационен код или КЕП, както и на място в офисите на НАП, но подадените данни ще се отразят в системата след 10 януари 2022 г.

В периода от 1 до 10 януари 2022 г. физическите и юридическите лица ще имат достъп до всички електронни услуги, предоставяни от НАП, със следните изключения:

- за периода няма да функционира електронната услуга за подаване за заявления за регистрация и дерегистрация по ЗДДС. Тези документи ще се подават на хартиен носител в офиса на НАП по регистрация;

- до 10 януари няма да може да се извършва промяна на имейл и телефон за контакт с НАП през новата електронна услуга "Управление на достъпи и на контактна информация";

- от 1 до 10 януари включително няма да функционира електронната услуга за подаване на искане за издаване на документ.

В периода на годишно приключване до 10 януари 2022 г. няма да има възможност за издаване на персонален идентификационен код (ПИК), а само за подаване на заявление. Няма да функционира електронната услуга за потвърждаване на издаден ПИК. В случай на подадено заявление за издаване на ПИК в този период, след 10 януари лицето ще бъде уведомено за получаването му.

До 10 януари няма да има възможност за подаване на заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски, в това число и за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: НАПданъчна кампания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
Един лев няма да платя на това правителство.
20
1
 
16
 
! Отговори
Тея са ... преди 2 години
...най -долната съществуваща агенция !!! Еничари , тормозещи малкия и среден бизнес !!! Крайно ненужни кадри , крайно ненужни заплати ....крайно разхищение на държавния бюджет !!! Патентен данък , примерно както е в Испания и редица бели държави ....и бум в хазната !!! Плащаш работиш /неплащаш не работиш , нищо сложно няма и този модел работи , съкращаване на НАП кадрите със 75 % ....и бум пак в хазната ... милиони....
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сyрва весела година, много данъци ще има, догодина до амина!
18
1
 
8
 
! Отговори
ЧНГ и ДГД НАП преди 2 години
Всеки има право да организира бизнеса си така, че да сведе дължимите данъци до възможния минимум. Никой не е длъжен да планира приходите и разходите по максимално удобния за Министерството на финансите начин, да увеличиш собствените си данъци въобще не е патриотичен дълг на гражданите... Федерален съдия ХендДело Херверинг срещу ГергъриВърховен съд на Съединените Американски Щати
17
1
 
4
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Каква е околната среда в България? Бирници и обирници.
16
2
 
2
 
! Отговори
Е, ама преди 2 години
Липсва ми нещо за неваксинирани срещу Ковид-19. Примерно-неваксинирани на отделна опашка или без отстъпка или от тях данъци не приемаме и др.
15
1
 
14
 
! Отговори
Скептик преди 2 години
Не вярвам, че НАП ще се промени и ще започне да работи за народа, а не както досега - за бандитите.
14
3
 
13
 
! Отговори
Цано преди 2 години
Тъй и тъй ще се фалира, мога ли и аз да продам фирмата си на клошар като Спеца, та после да си търсят данъцуте от клошаря???
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми ще плащате данъци да има за социално слабите джунгали те нищо не плащат нито работят чакат на вас
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цетирам един наш поет тъпкаха народа си така както турчин не го е тъпкал
11
1
 
17
 
! Отговори
Малка фирма преди 2 години
В знак на протест срещу безбожното поскъпване на живота, обявявам официално, че няма да плащам нито лев данък на корумпираната власт начело с Фигуранта, нека ме съдят, юрист съм. Докато ме осъдят може вече да ме няма, как се е тръгнало ...
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътувах с влак в Италия влака се повреди като ревнаха тия италианци вътре само за 15 минути докараха една, автогара с автобуси и кой за където иска викам това у нас няма как да, стане ще дремят цял ден на студа и никой няма да протестира робски народ сме
9
7
 
17
 
! Отговори
Фирма преди 2 години
Никакви данъци няма да плащам на нелегитимното венецуелско диктаторско упревление на Чорапа!
8
3
 
15
 
! Отговори
Тойота преди 2 години
Нарове, във връзка с безпрецедентното поскъвнане на цените, което прави живота невъзможен - гражданско неподчинение, неплащане на данъци, такси, винетки и др.!
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще плащаме винетки и данъци за тия коли при това, състояние на пътищата хората си трошат и без това амортизираните коли в тия големи дуп.... ки това го няма и в Уганда или Гана да плащаш за път а то да няма в селата предпочитат да минават по черните пътища в кой век живеем
6
2
 
23
 
! Отговори
Жожо Звяра преди 2 години
Съкращение на 50% от държавната хрантутническа администрация, начело с НАП и културиста!
5
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започват дрането на народа за да дават енергийни помощи на едрият бизнес, ресторанти и да си подържат луксозният живот на търтеите на държавна ясла.
4
2
 
17
 
! Отговори
Цезар преди 2 години
Аве, оня Спецов, Културист ли е какъв е, разследваха ли го където си беше продал фалиралата фирма на клошар???
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свещи да си купят! Крадци!!!
2
1
 
12
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 години
Културиста мамин Дубайски напънал мускули.