Енергийната криза се задълбочава, има ли заложени бомби в енергетиката

Васко Начев и Еленко Божков с коментар за проблемите в сектора
Обновена: 4 яну 2022 21:57 | 4 яну 2022 21:55, Красимир Ангелов
36

Енергийната криза у нас се задълбочава, а бизнесът иска от правителството среща заради скъпите ток и газ.

"Тенденцията е по-скоро да се върви, макар и с бавни темпове, в посока надолу. Това, което се случи - "Булгаргаз" поиска 30%, можеше по по-интелигентен начин да стане. Просто 15-16% този месец, следващия месец да не пипат цената и всичко щеше да бъде много по-добре. Чух, че следващия месец ще падне цената с 32%. Това е показно, че някой не си върши добре работата", посочи енергийният експерт Васко Начев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Една от задачите на "Булгаргаз" е да върви плавно нагоре или надолу цената, за да няма сътресения, убеден е той.

"Те трябва да вършат някаква работа в услуга на обществото. Има едно нещо, което е важно в спора трябва ли да се взема азерски газ, може ли да се взема. Забравя се един много важен регламент - за прозрачност на пазара, който КЕВР изобщо не прилага обаче", заяви енергийният експерт Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Според него "лесно поправими са поразиите, които ще нанесе мораториумът", с едно решение на КЕВР. "От 1 януари новата прогнозна цена - 293 лв., ще даде възможност при едно бързо прекратяване на мораториума да се направят поносими цените за електрическа енергия по друг начин за бита", изтъкна още енергийният експерт.

Според Божков е имало възможност да се запази цената за битовия потребител - което е основната цел на мораториума, като се увеличи производството на атомната електроцентрала за бита в частта "регулиран пазар".

"Трябваше да се увеличи с едни 2 млн. мегаватчаса производството на атомната централа за бита, като едновременно с това се увеличи и цената на мрежовите услуги за операторите", уточни енергийният експерт.  

Тази мярка обаче щяла да провокира по-ниска ликвидност на свободния пазар и оттам - още по-високи цени на нерегулирания пазар, добави Начев.

И двамата са на мнение, че има заложени бомби в енергетиката от ГЕРБ, но те могат да се "обезвредят".

А ако мораториумът не падне в края на януари, това означава, че има голяма криза за правителството, с която то не може да се справи, смята Начев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
1
 
! Отговори
ВИЖТЕ ЕЛЕНКО БОЖКОВ преди 2 години
С КВАДРАТНАТА МУТРЕНСКА ГЛАВА НА МОСКОВСКИ ТЕРОРИСТ ----КОЙТО СПРЯ АВАРИЙНО МЕТРОТО , ЗА ДА САБОТИРА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ , ПО ЗАПОВЕД НА ФИГУРАНТА И ХВЪРЛИ ХОРАТА В ПАНИКА.....!!!
22
1
 
2
 
! Отговори
Свилен преди 2 години
Нека вдигат цените на горивата и тока и на всичко. Браво на тях. А народа си търпи и си носи хамута. Щом търпи значи му харесва. От робско време е останало това - протестиращите и несъгласните с безумието да бъдат отритнати и смачкани от търпеливата ***...
21
2
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Еленко Божков --ченгесарското ла""но на ДС/бкп , ИНСТРУКТОРА ЗА Р-Н ЛЮЛИН ОТ СДС, ТЕРОРИСТА , КОЙТО СПРЯ АВАРИЙНО МЕТРОТО ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТИТЕ, И СЪВЕТНИКА ОТ ДС НА ФИГУРАНТА ......ГОВОРИ ЗА "БОМБИ В ЕНЕРГЕТИКАТА"...ХА,ХА,ХАААААААА.....СУС , БЕ КЕРАТА ----ТИ СИ "БОМБАТА " ЗАЕДНО С ИВАН ИВАНОВ ОТ КЕВР /и.. ДБ/ В ЕНЕРГЕТИКАТА , И САБОТИРАТЕ БЪЛГАРИЯ , ПО ЗАПОВЕД НА БОЙКИКЕВ--МОСКОВСКИЯ ШЕФ НА ТЕРОРИСТИТЕ У БЪЛГАРИЯ!....КЪДЕ СА ТИ БЕЛИЯ ПАНТАЛОН И БЕЛИТЕ КЕЦОВЕ , С КОИТО РАЗДАВАШЕ ИНСТРУКЦИИ ??
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Почваме конфискация на личното богатство на бизнесмените и с парите от него ще помагаме на бизнеса. Всеки трябва да помогне. Я, колко пари милиарди са събрали в банките. Ще се конфискуват личните им авоари и ще се плаща тока на бизнеса. Ще има за 10 години да се плаща тока на бизнеса.
19
0
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Пари за джипове имат наще бизнесмени,за либовници същу ,ама за еликтрика и заплати няаат ! Сичко се от народъ бря ! Ама жа играй сопата ! То съ не търпи веке !
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се секвестират имотите на бизнесмените Андрешковци. Да се продадат и с парите да се подпомогне бизнеса.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейските ценности ще осветяват мрачното ни безенергийно бъдеще.......................Европа навлиза в Неосредновековието................... Неосредновековието ще бъде последвано някога от Неоренесанс, когато човекът отново ще преоткрие топлата вода и тока....................... Засега токът и газът са руски оръжия, насочени срещу Неосредновековието на Европа и искат да дадат подаръци от Лукавия Путин.............Западна Европа смело ще защитава своето Неосредновековие и неговите ценности.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, трябва да се конфискуват колите и личните авоари на бизнесмените, с които да се помогне на бизнеса. Милионите им да се конфискуват и раздадат на бедните бизнесмени за енергийни помощи.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бахтии бизнесъ, дето не може да си плаща пазарните цени на тока и газа. Закривай тези нефелни Андрешковци бизнесмени. ...........Или да връщаме социализма и да им се конфискуват колите и палатите на енергийните бедняци Андрешковци бизнесмени.
14
0
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ениргийнъ кризъ ,ама мариз жа има ! Голем лобут жа има ,тъй дъ си знайте ! Опичайте съ акъла ! От тръгне ли народъ няаа спиране !
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези и двамата са от енергиините мафиоти
12
2
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
Скоро като спре тока,или ще бъдем принудени да го спрем защото ще стане безумно скъп ,и край на социалния мир ! Глад,мизерия,инфлация и европейски ценности !
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв е тоа мундщук, еггасси?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НАРОДЕН СЪДЗащо сега не ги възобновите, кое ви пречи?
9
2
 
7
 
! Отговори
ЕС преди 2 години
Нали искате да следваме ЕС препоръките бе, цър'вули неграмотни?! Какво рИвете срещу пазарните цени на амстердамската борса?!
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Начев бе по адекватен Еленко терориста няма какво да го слушаме. Начев го каза ако новите назнчат кадърни и знаещи няма от какво да се притесняват ама ако назначат "калинки" после ще се оправдават с ГЕРБ. По скоро правителството трябва да обърне внимание на експлозивното нарастване на фотоволтаиците - особенно такива инвеститори, които подготвят централи за стотици мегавати...
7
4
 
7
 
! Отговори
до Анонимник 7 преди 2 години
Естествено, че като нямаш пари, няма да има и Белене... Ама празната ти кратуна едва ли го проумява...
6
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали нямахме нужда от АЕЦ Белене ,от Южен поток ? Едни червенушковци от ГЕРБ питам ?
5
3
 
5
 
! Отговори
Еленко Ангелов преди 2 години
Колко Еленко сме ?Брей един Лос нема.
4
4
 
6
 
! Отговори
до анонимника 2 преди 2 години
я виж под гъзът ти дали има бомба .

Спонсорирани публикации