Хампарцумян: Мораториумът купува време, инфлацията расте навсякъде

100% компенсация за бизнеса е безсмислена, смята банкерът
Обновена: 7 яну 2022 21:58 | 7 яну 2022 21:52, Красимир Ангелов
39

Продължава скокът на цените на ток, газ и основни продукти. Ще катастрофира ли родната икономика?

"Инфлацията расте в целия свят. Тя има негативни и позитивни страни. Тя беше по един или друг начин очаквана в периода, в който доста сериозно се печатаха пари - всички видове облекчения, улеснения и какви ли не програми. Това помогна на света да се стабилизира и да тръгне нагоре. Накрая купонът свършва, идва сметката и някой трябва да плаща. Разбира се, тези, които плащат, са всички участници в икономиката и гражданите", заяви банкерът и председател на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян в предаването "Денят ON AIR".

"Тези, които са с фиксиран доход или с по-малко средства, те ще понесат най-тежко последствията на инфлацията. Тези, които са икономически активни, за тях има шанс, защото те могат да прехвърлят това поскъпване върху собственото си производство. Ако произвеждат стоки и услуги, които някой иска да купи, те не би трябвало да се притесняват, напротив", обърна внимание той.

Хампарцумян уточни пред Bulgaria ON AIR, че рязкото покачване на енергията идва от решение на бюрократи да заложат на рязко минаване в зелената енергия.

"100% компенсация за бизнеса е безсмислена. Тя не е устойчива. Мораториумът и компенсациите са мерки, които са непазарни. Просто се купува време, докато се анализира ситуацията и да се види как да продължим напред", обясни банкерът.

"Ако работодателите очакват някой да им нарисува светлия път към бъдещето, мисля, че ще бъде прекалено. Тук става дума за насърчаване на предприемчивостта, за създаване на една образована работна сила, която е образована както 21 век иска. Тук въпросът е да направим необходимите усилия това, което ни липсва, да го компенсираме. Най-трудно се компенсира човешката сила", добави още банкерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая се оказва, че всички арменци в България са ЛЪЖЦИ! Единствените верни са Хайгашод Агасян и Вили Казасян, лека му...
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахахах лихви можеш да вдигне ако имаш работеща икономика, в стегнация ако ги вдигнеш започват банкрутите.....
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно всички останали марки ваксини за да са ефтини ги произвеждат Китай и Индия заедно с техните марки появили се иначе на тези цени произведени там където се числят,че са разработени или патентовани както и отглежданите вирусни и тъканни култури заради производствените разходи ще са с микроскопични дози в ампулите и шишенцата като дозите с големината в обем ще са с размерите на вирусите представени или с малко количество течност ще са пълни,че едва ще се вмества в нея количеството материя.
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията е ИЗВЪН контрол, цените се увеличават буквално всеки ден,единствената мярка която все още може да се приложи е да се вдигнат лихвите, акотова не се направи в близките 1-2 месеца ще е вече късно и ще влезем в спиралата на Хиперинфлация и тогава ще стане мазало. Не напразно ФЕД ще вдигне 3 пъти минимум лихвите, а Bank of England и Норвежката ЦБ вече вдиднаха лихвите. Само Лагард и ЕЦБ се гаврят с нас.
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е един от хората ограбващи народа! А всички телввизии се надпреварват да му правят с в и р ки.
4
5
 
20
 
! Отговори
SS преди 2 години
Дали инфлацията,или зелената сделка,или *** идеологията ,все нещо ще срине ЕС .Колкото по скоро ,толкова по добре ! Иначе останем ли в него ще изчезнем ! Топим се !
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският съюз не е Съветския съюз. Тогава произвеждахме и продавахме в Съветския съюз, сега Европейският съюз продава стоките си от Китай в България и субсидираните си европейски стоки. Ще се фалира и ще се затваря заради интересите на Евроталибанския съюз. Нашата енергетика пречи на Евроталибанския съюз. При влизането ни принудиха да затворим 4 ядрени блока, сега ще ни затворят тецовете и аецовете, ще ни спрат газа. Капитализъм - това е евроталибанска власт, без електрификация.
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Назначеният капиталист Хемопърдян - Хемосеран много поумня напоследък , че и мозък почна да ръси !
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този е провалил се инж.-химик, на каква база дава мнения на финансист, това че завреният зет го направи финансист и при приватизацията на банката направиха всичко възможно италианците да го направят шеф за да спечелят конкурса е друг въпрос. За това сме на това положение