Овчаров: Експертите решават едно, а политиците друго

Мораториумът не е част от коалиционното споразумение
14 яну 2022 22:15, Александър Попов
45

Цената на тока и мораториумът продължават да бъдат в дневния ред на политици, бизнес и граждани. Енергийни експерти предупреждават, че мораториумът върху цените на тока, газта и водата е "бомба със закъснител".

"По някакъв начин ще трябва да бъдат компенсирани тези месеци, в които се забавя актуализирането на цената на тока. Важното е, че с този мораториум извадихме енергетиката от нормалните икономически взаимоотношения и я вкарахме в отношения, които нямат нищо общо с пазарната и разумната икономика. С мораториума в две от проблемните сфери се намериха компенсаторни мерки. Нещата ще се закърпят, но проблемите ще останат без решение", заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

"Никъде в споразумението няма мораториум, там има 20 мерки - компенсации, подкрепа. Излиза, че експертите си пишат едни неща, а политиците изведнъж въвеждат мораториум. По същия начин стои въпросът с ТЕЦ "Марица Изток 2". Онзи ден научихме, че там ще горим боклуците на София. Няма никаква логика и няма нищо общо със записаното в коалиционното споразумение", допълни Овчаров.

Той подчерта, че в момента България има най-ниската цена на електроенергията в Европа. И добави, че пари за компенсации има, но те не трябва да се дават на всички.

"Мерките трябва да бъдат целенасочени, да се помага там, където има нужда. А сега се помага на всички. Нормално е бизнесът да иска компенсации, но ресурсът е ограничен. В енергетиката има пари. АЕЦ "Козлодуй" е с над милиард лева печалба, БЕХ с над 700 млн. лв. Печалбите на ТЕЦ "Марица Изток 2" ще покрият загубите им, приходите във Фонда за енергийна сигурност наближават 2 млрд. лв. Но никой да не си мисли, че тези пари решават дълговия капан, в който е изпаднал целият отрасъл. Дотук се стигна благодарение на тежката артилерия на Бойко Борисов през последните години", коментира Овчаров.

Румен Овчаров коментира и акцията на ДАНС в "Булгаргаз". Той е категоричен, че тръбите към Румъния са празни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: Румен Овчаров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
(Не уважително.) тоя престъпник докато не е вкарат в затвора да знаете че всичко е театро о кукловодите. И немам веро.
10
2
 
14
 
! Отговори
абе преди 2 години
р.овч що не е в затвора ???
9
1
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Този нека пак да обясни на простолюдието,как се формира цената на парното в София.Може да повторите изявите му пред телевизията за да бъде по-интересно,пък и нещо изчезнаха сапунените сериали от главните теУевизии,та да има какво да гледаме.
8
3
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Този е толкова експерт, колкото Ахмед Доган е хидро-инженер..
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕКСПЕРТЪТ ПО КРАДЕНЕ РУМЕН ОВЧАРОВ ТРЯБВА ДА Е В ЗАТВОРА ИЛИ НАЙ-ДОБРЕ В ГРОБИЩАТА
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този експерт да не е свършил заграбеното.
5
6
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула вдигна тока със зелени такси Атака с Костя Копейкин на е врогейското робство :)))
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еваси Дългият Инкасатор-човекът който краде дори когато спи, ненадминатите абсолютен шампион по далавери в енергетиката се появява и има наглостта да дава оценки.Единственият въпрос тук е: Защо по дяволите този бандит не е в затвора?
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Овчаров е осъден за безстопанственост в Мини Бобов дол. Точно той ли ще ни натрапвате какво казал?
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този отдавна трябва да е в затвора вместо това щерка си уреди в БСП .Каква държава сме какви гешевци цаци филчевци татарчевци.
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Овчаров изпълзя от бункера и ръси мозък. Докато не влезе в сила Закон за Лустрацията, всички виновни за проваления преход ще изплуват от блатото и ще ви заливат с акъли.