Застаряваме като нация, може ли да се обърне демографския срив?

Остаряването на населението ще доведе до сериозен спад в БВП
16 яну 2022 13:13, Александър Попов
474
Застаряваме като нация, може ли да се обърне демографския срив?
Снимка: БГНЕС

Населението на България намаля до 6,5 млн. души и с 800 000 душу за 10 години, сочи последното преброяване, като окончателните данни ще станат ясни през март.

Има задълбочаване на негативните демографски тенденции, заяви пред БНР доц. Стоянка Черкезова от БАН.

Ако между 2001 и 2011 населението е намаляло приблизително с 500 000 души и основно това се е дължало на естествени процеси, то последното преброяване през миналата година сочи, че населението е намаляло приблизително с 800 000 души и се вижда, че през последните десет години има засилване на влиянието на миграцията, поясни доц. Черкезова.

"Изселените имат превес над заселените. Това не означава, че естествените процеси бележат подобрение", допълни Черкезова.

Относно раждаемостта тя заяви, че не се очертава особена промяна в броя на децата, които се очаква една жена да роди в живота си и уточни, че жените във фертилна възраст намаляват с около 45 хиляди годишно.

Населението на страната остарява от 60-те години насам, а от 90-те години преминаваме към страни със силно застаряваща структура на населението, посочи специалистът.

"Имаме определени профили на смъртността, ниска раждаемост и това са тенденции, заложени от по-рано. По време на пандемията високата смъртност се измества и към по-младите възрасти", отбеляза още Стоянка Черкезова.

Това, че хората мигрират и не искат да раждат се дължи на една единствена причина – че не виждат своето бъдеще в България, коментира доц. Григор Сарийски от БАН. Румънците са на второ място в Европа по раждаемост, тоест те виждат перспектива в своята икономика, направи паралел той.

Според Сарийски даването на пари за насърчаване на раждаемостта не работи.

"Не всичко е пари, а въпрос на перспектива".

През 2010 г. едно от седем деца се раждаше в София, в момента е всяко четвърто, заяви Григор Сарийски. Според него след София следващата стъпка е Терминал 2.

Хората искат да отглеждат децата си в сигурна и качествена среда, каза доц. Черкезова. Тя е съгласна, че доходите са само малка брънка и е важна перспективата – качествено здравеопазване, качествено образование, работеща икономика.

Остаряването на населението ще доведе до сериозен спад в брутния вътрешен продукт, защото населението в активна възраст намалява много сериозно, коментира Стоянка Черкезова.

Виктор Орбан пое за втори път управлението в Унгария при катастрофален коефициент на обща плодовитост, в момента благодарение на множество мерки ситуацията е различна, изтъкна Григор Сарийски. Той даде пример с това, че на всяка майка под 40 години там се отпуска безлихвен заем до 32 хиляди евро, който при раждането на трето дете се опрощава, а при раждането на четвърто дете вече няма подоходен данък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


474
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да говорите глупости - богати жени без деца, климатични промени, лош стандарт на живот и прочие. Бялата раса страда цялостно от демографския срив и това е проблем заложен в генетиката ни - Като раса, управляваща все още света в главите ни е заложено парите да са преди всичко. От десетилетия бялото население по света живее в държави със смесено население, като същите държави работят заради притока на хора от други страни. Има процес на смяна на европейското население, като сам в Бг сме пас
284
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе не е в парите работата. Имам познати с малко средства отглеждат 3 деца. Жената не работи, хубаво моме от нова загора, вече на 42г чак сега търси работа, досега домакиня, децата спретнати възпитани. Викат това е смисъла на живота. В мойта фирама има няколко женици на по 40г вадят по 5-6 бона, нямат деца. Ами викат учихме после стаж после първи заплати и малко да поживеем та така още живеят. Зимата на куроти, лятото на курорти, джипчета, чантички, айфони. Сега се понаканили уж за по едно......
283
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма пари, няма хора.
282
5
 
7
 
! Отговори
Цанко преди 2 години
България загива. Да не говорим че има климатични сценарии при които Южна Европа ще стане толкова гореща колкото е Северна Африка в момента с опустошителни последици за земеделието.
281
4
 
4
 
! Отговори
gmail преди 2 години
До Доктор Сър ПичукНаистина ли си толкова глупав?
280
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсолютно вярно е всичко казано. Аз също обмислям емиграция, заради децата ми.
279
9
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Единственото решение на демографската криза е забрана на ковид ваксините, за да останат колкото се може повече некастрирани българи...
278
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, не може да се обърне... Плащам по 60 000 данъци на година. Налага се децата ми да ходят в частни градини и да ползват частно здравеопазване. Не щото на държавните им има нещо ... ама за нас все няма направление, все няма място в градината, все ни липсва една точка тук или друга точка там. Не вземам детски, а общото данъчно облекчение едва покрива 1 месец в градината на едното дете. Нормално е да не се правят деца, а хората като нас да бягат в чужбина. До скоро на терминал 2...
277
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така застаряваме. Според ковид стъкмистиката измираме млади без заболявания. Сега пък сме застарели.
276
1
 
10
 
! Отговори
: преди 2 години
Може да .като се затворят още детски градини, увеличат се цените на частните детски градини и стане още по-невъзможно да си намериш педиатър , аз вярвам в БУЛГУРИСТАН.
275
3
 
12
 
! Отговори
бай сандър преди 2 години
Видях в магазин обикновени детски маратонки по...45 лв!?!?!?Просто ме засърбя ръката за калашник!!!
274
20
 
4
 
! Отговори
Македонец преди 2 години
Многу сакаме во Македониа вакви новини да читаме. Многу сакаме дека Ромите и Турците во Болгариа ке станат мнозинство. Многу сакаме да снема вулгари и светот да биде поубав.
273
6
 
10
 
! Отговори
Кратко и ясно! преди 2 години
Не, не може! И това е добрата новина! Тук ще се настанят нови племена и дано те поне оценят страната и се равиват!
272
9
 
5
 
! Отговори
Глобалист Комунист преди 2 години
Единственият изход който ще се приложи след вирусното а след това и етно обезлесяването на унугундури е да се внесат афpикански Н.Е.гРИ които да оно ждат насила житейски инфантилизираните силно незрели кильоци и киф лета които са увредени от предавания на Баба Гала и Халважията и вече след многото турски сериали си знаят мястото.
271
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма, как да се обърне демографския срив с манталитета на хората, като цяло и ниския стандарт на живот в България ...
270
1
 
22
 
! Отговори
Глад преди 2 години
От стара баба млада булка не става. Политическата алчна власт се издъни в управлението си. И днес когато търсят варианти за поощряване на раждаемостта. Нека не забравят , че някой от поколенията изнесли тежестта на прехода не получихме никакви облекчения освен репресия и вадене на насъщния с тежък труд. И днес когато се обърна назад виждам мои връстници, които нямат наследници дори и постоянен партньор в живота. Така се случва при тиранично управление.
269
3
 
25
 
! Отговори
Ванката преди 2 години
Не ни трябва раждаемост на всяка цена - знаем кои се размножават и кой трябва да ги изхранва после. Едно родено дете днес ще храни 9 аборигенчета после. Може парите да не са всичко, но са необходимо условие, пък после останалото.
268
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оф да изчезваме вече, че нищо не става от нас.
267
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко може стига да има желание. В случая желание няма. Младите дори вече не правят секс и като цяло не се интересуват от другия пол. Момчетата общуват само момчета, момичетата с момичета. Цялата система е обърната наопаки. Училището е виновно защото прекарват там прекалено много време. Тази глупост всеки да учи до 25г. че и нагоре трябва да спре. Трябва младите да учат най много до 10 клас и после да почват работа и да си изкарват пари. На 20г. да имат вече работа, жилище и семейство с деца.
266
3
 
16
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
В момента младите хора на 25-30 год.възраст да помислят ,като направят45год.стаж каква пенсия ще получават в България.После хубаво да си направят сметката-деца ли да създават тук или терминал 2.