Прикриването на аварията в Чернобил ли поражда недоверието у българите?

Проблемът се корени в липсата на доверие в институциите, смята проф. Росен Стоянов
21 яну 2022 16:20, Ния Христова
94
 
"Българинът не вярва в науката, защото не се доверява на официалните говорители – политиците. Оттам идва и недоверието във ваксините." Това мнение сподели политологът проф. Росен Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Доверието на институции в България се счупи изцяло и дълбочинно по време на кризата през 1986 г. в Чернобил. Когато дори моето поколение, марширувайки под радиационния дъжд на 1 май, бе усмихнато и махаше на другаря Тодор Живков. Информацията бе скрита и оттам нататък се правят исторически изследвания кой какво е прикривал и как е манипулирал", припомни той.
 
"Ние би трябвало да се доверяваме на науката, но това означава да се доверяваме на официалните говорители – на институционализираната комуникация. Ние не се доверяваме, но има опасност те да са прави за нещо, да не ги послушаме и оттам нещата да станат като лавина – неуправляеми", предупреди проф. Стоянов.
 
"Темите, свързани с хляба и здравето, са най-разбираемите, най-болезнените и най-близките до нас. Затова често политиците спекулират именно с тях, а не с щастието, стандарта на живот, образованието. Хлябът и здравето. Това жонглиране с тези теми може на мислещите хора да даде представа за етиката и морала на онези, които ни управляват – докъде ги използват за собствена облага в такива ситуации и докъде се опитват коректно да ни дадат информация и съответно правото на личен избор", обясни той.
 
Политологът смята, че ако сегашното правителство наложи задължителна ваксинация, ще падне от власт.
 
"Правителството и без това се държи на магия, там са много политически субекти, обединени в четири коалиционни партньора, които не са единни по въпроса. Категорично се съмнявам, че ще направят тази грешка. Просто ще паднат от власт", смята проф. Стоянов.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
До професор Стоянов преди 2 години
Ало, такива професорчета кате тебе, казваха, че при 70% набоцкани се връщаме към Нормалното. Как тогава тези страни с над 75% ваксинирани: Австрия, Белгия, Италия, Франция, Германия, Малта, Испания, Дания, Финландия, Канада и др., са все още с нов Затваряния, ограничения и маските не са отпаднали.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв Чернобил ? Ко не им казали . Алооо . В България имаше само две телевизии и по двете по цял ден покзваха разни хеликоптери как изсипват нещо над реактора . Много добре помня . Не се опитвайте да лъжите. И двете телевизии по цял ден това показвах. Освен това радеоактивния облак минава през Беларус и скандинавските държави затова и те първи го засякоха и имат много ракови заболявания а не през България. Само лъжи . Нали го помним това точно от телевизиите.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не. Здравословните му съмнения в добрите алтруистични намерения на явните нацисти, което е част от здравата му земна логика, която го спасява вече хилядолетия.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Правил си тетенус. Ако искаха да те чипират шяга да я сложат там и пак да те набодат бе плоскоземецо. Я прочети кка е направен и тестван инсулина и после говори.
19
2
 
1
 
! Отговори
Само Цицекс Лоич преди 2 години
Сега рано ги прибират родителите им. пак ще трябва да чакам пролетта, за да си наточа острилката! А от маса време вече малки, розови пръстчета не са докосвали старата ми пушка!
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе маняци! Българина следва науката, това не е религия да и се вярва. В науката всяко твърдение може да бъде поставено под съмнение и съответно подкрепено с факти. Ако нещо не може да бъде поставено под съмнение то не е наука. Ако не можеш да задаваш въпроси, то не е наука. Имаме въпроси и вместо отговори получаваме "антиваксъри, пpocтaци, ваксинирайте се, какво само сте тръгнали да питате". Затова не на науката, а на вас не вярваме, че изобщо следвате науката. Променихте дефинициите за наука!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моето семейство е било предупредено за Чернобил. Не става дума за позиция в Партията, а за приятел с достъп до информация, който приятел си рискувал свободата и живота, издавайки тайната. Е, не го хванали. И все още е с достъп до информация. И пак ни предупреди за действителната ситуация в някои болници -- колко са ваксинираните в реанимация. Сигурно разпространявам дизинформация. Все пак, аварията в Чернобил е конспиративна теория.
16
5
 
2
 
! Отговори
Тривайс преди 2 години
Аз вече храня моята щерка само с мляко собствено производство, от чучура. Макар вече да е на година, не мисля да я отбивам поне до първи клас, а като съдя по доволното и гукане, повече и харесва моето, отколкото кърмата на майка и.
15
2
 
15
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Сериозно почвам да се обърквам, преструват ли се на глупави, или наистина са толкова глупави? След като за 14 месеца общо сигурно сто милиарда пъти се написа и коментира причината за недоверието ни към псевдоваксините, сега "опитват да открият" причините ли? И пак ги търсят под вола?
14
1
 
18
 
! Отговори
Това професор ли е ? преди 2 години
Този чучел ако е професор, аз съм космонавт. Просто трябва да се търси логиката. Г-н Професор, ако тези ваксини са ефективни, как в страни с ваксинация над 75% все още има затваряния и ограничения ? Холандия над 85% набоцкани, защо не се връщат към нормалното ?
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът не вярва на държавата и се спасява сам от години. Нормално да е скептичен изведнъж, когато държавата видиш ли се загрижила за здравето му. Комично е ; )
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е само Чернобил,за последните 30 години Българинът толкова много е лъган и клатен,че просто вече подлага всичко на съмнение!
11
0
 
13
 
! Отговори
Шегивате ли се? преди 2 години
Аз За ЕФЕКТИВНИТЕ ваксини, скоро си прави за Тетанус. Проучил съм историята на много ЕФЕКТИВНИ ваксини. Една работеща ваксина се създава минимум за период от 5-10год.Тези експериментални разтвори бяха пуснати след няколко месеца. За това и нямаше ефект. Това сега Анти-ваксър ли ме прави ?
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя откъде го изкопаха, къв Чернобил
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още нещо...за аварията в Чернобил ще вините новите ви братя Хамериканци защото и децата разбраха че това е било саботаж с цел по бързо падане на СССР!!
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че кой ще ги пита ? Херо ще му свирне на Киро и готово, почва боцкането. И тогава форумните революционери ще се наредят на опашки пред пунктовете.
7
10
 
2
 
! Отговори
Барнкнул преди 2 години
Аз пък бях на прощапълника на дъщерята на един колега. Страхотно гадже е станала! Трите минути, през които беше в скута ми са неописуемо изживяване!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото невярваме, затова сме оцелели
5
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е само прикриването на Чернобилската авария. Българина нали е по-така от другите, няма как някой да му каже кое как. Той сам знае по-добре от всички. В добавка, че е функционално неграмотен и че се чувства велик, че от Фейсо знае нещо дето другите няма как да го знят. Като резултат - 2-те по смъртност в света. *** толкова сме загуубени, че и 1то място не можахме да вземем. То не е късно де
4
8
 
1
 
! Отговори
Педя човек преди 2 години
Моят ментор казваше - никога не прави грешката да ощастливяваш момиче, чиито години са повече от дължината на показалката ти в сантиметри! Следвайки мъдрия му завет, станах " на децата мил другар