Жилищата в България стават още по-скъпи

Значителен ръст има и в Унгария и в Люксембург
23 яну 2022 23:00, Нели Христова
163
Жилищата в България стават още по-скъпи
Снимка: БГНЕС

Жилищата в България продължават да поскъпват, отчита Евростат.

Имотите в страната са поскъпнали с 3,2% за последното тримесечие на миналата година спрямо предходното. Почти толкова е и средното увеличение в Евросъюза, предава bTV.

От 2010 г. до третото тримесечие на миналата година цените на имотите у нас са се увеличили с 43%. При наемите обаче увеличението е доста по-малко – 16 %.

Все пак страната ни е далече от ръста в увеличението на цените на имотите в страни като Естония например, където за същия период поскъпването е над 140%.

Значителен ръст има и в Унгария и в Люксембург. В същото време в Гърция, Италия, Кипър и Испания, имотите са поевтинели.

Според кредитните консултанти у нас все още „имотен балон“ няма. Експертите обаче предупреждават да се внимава все пак при купуване на имот с цел инвестиция – доходността от наема може да не е такава, каквато купувачът очаква.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За този балон , от 20 години се пише, а все не се пука!
81
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' със спестяванията от слугинаж купуват апартамент в София '' ...................... тези вече свършиха ... със спестявания от слугинаж вече трудно се купува имот в София, а пък тези които наистина имат пари, няма да купят в София.
80
18
 
5
 
! Отговори
Айти преди 2 години
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата ветрогенератор и 10 декара фотоволтаици. Не плащам за топлото,щото къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на магазин, защото има био оранжерии. 0% са ваксаните тук,няма маски,няма сертификати,няма ковид. Това е паралелна държава!
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички меринджей дето емигрираха на запад сега се връщат изтласкани от коронакризата и със спестяванията от слугинаж купуват апартамент в София.
78
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С други думи - вместо парите да се разпределят между трудещите се и пенсионерите и да отиват за по-нормален живот ... се концентрират в една малка група корупционери и отиват за имоти, мерцедеси и *урви
77
2
 
24
 
! Отговори
Герундий преди 2 години
През великата депресия 1929г. докато му лъскат обувките, на важен политик и банкер, момчето ваксаджия, му говорило и обяснявало за инвестиции и фондов пазар, тогава той казал - време е да излизаме от пазара, щом чак тук ми обясняват! След това историята я знаем и гърмежа на балона, фондовия пазар се е възстановил след 30г. Тъй като гледам коментарите, всеки втори е компетентен и за инвестиции, и за имотния пазар, време е да излизаме от имотния балон.
76
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търся си жилище за живеене от около 3 години вече. За това време съм гледал над 100 жилища. Запознах се с няколко от едрите прекупвачи/спекуланти, даващи парите си в кеш на чертеж преди дупката още и продаващи на дебели печалби на акт16.Спекуланти работещи на едро - купуващи цели етажи на топ сгради на топ локации и на топ строителни фирми (говорим за милиони).Чух се с 2ма от тях последно преди седмица.В момента са разпродали всичко и са на 100% кеш в сейфове и под матраци в изчакваща позиция.
75
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато в бедна държава се купуват скъпи имоти и коли, това е сигурен знак за корупция и сива икономика.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До G-Pпо-съгласен с пост досега не съм бил. Само мога да добавя следното до инвеститорите в момента в имоти: когато смятате потенциалната "печалба", която ще получите от непостроените още имоти след 2-3 години, на кого точно смятате, че ще ги продадете тогава, като лихвите ще са по-високи и балончето ще се е спукало?По-добре инвестирайте парите си в моментния спад на фондовия пазар.
73
1
 
9
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Какво е станало по-евтино, че не се сещам?Друг е въпросът, че след 10 години България вероятно ще е 5 милиона и не знам кой точно ще живее в тези жилища.
72
2
 
22
 
! Отговори
G-P преди 2 години
В София има всяка година празните апартаменти се увеличават. Наемите паднаха и сега дори в идеален център може да се вземе за 700 - 800лв. А ако искаш същото това да го купиш ипотека 30 години и вноска почти x2 на наема. Такава покупка не е инвестиция.Имаш ли си собствен дом по-добре инвестирай в земя, акции, но не в имот на тези цени.Купуване на имот с цел инвестиция при тези цени просто е икономически несъобразно.
71
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера бях в едно малко затънтено австрииско градче с 11000 жители на 100 км от първия голям град.Населението поне 25% мюсюлмани. На центъра имаше агенция за имоти. И се зачетах.Двустаен нов обзаведен апартамент 64 кв беше 300 000 евро плюс 3% комисионна за брокера тоест още 9000 евро плюс още 20 000 евро за данъци.А вие чакайте в милионен град като София със всякакви възможности за работа и учене цените да падат
70
4
 
7
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
Като поскъпват материалите, тока, дизела, водата и т. н.
69
0
 
6
 
! Отговори
до Алчен брокер преди 2 години
Па аз съм изненадан че не си я сменил с хеликоптер или самолет до сега.
68
5
 
6
 
! Отговори
Алчен брокер преди 2 години
От тези комисионни май ще сменявам s класата с Майбах.
67
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната е очевадна но на българите им харесва, вече Никой не протестира ...
66
8
 
35
 
! Отговори
Вар преди 2 години
За парите на двустаен лукс в София, ще построя имение на село - А, нека ми е зле!
65
2
 
44
 
! Отговори
Пеньо преди 2 години
Защо лъжете? Поскъпването на имотите в големите градове, само за последните 2-3 месеца, е повече от 30%. 3.2% поскъпване може да има, само на имотите срутени къщички в запустели или пусти села в северна България. Същото е и с увеличението на цените, официалната инфлация за Декември е 6%, ама като вляза в Лидъл, Била, Шел и тн.. установявам, че цените на храните са нагоре с 20-30%, а за ток, парно и топло, а на лекарствата? Инфлацията само за Декември надминава 30%. Наистина промяна.... Честито!
64
1
 
12
 
! Отговори
Димитър Попов преди 2 години
За Бога братя, колко е кило кисело грозде в метавселената? Питам за приятел
63
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хора ще умрат в тая пандемия..................да...................жилищата скъпи.............хората няма да ги има............да!!!