Пускат фериботна линия Русе-Гюргево през лятото

Целта е да разтовари тежкия трафик през Дунав мост
28 яну 2022 16:08, Анисия Иванова
12
Пускат фериботна линия Русе-Гюргево през лятото
Снимка: БГНЕС

Най-късно до месец юни ще пуснем фериботна линия. Тя ще има капацитет такъв, че да може да разтовари тежкият трафик, който особено през летните месеци се наблюдава през Дунав мост. Това заяви на пресконференция в Русе министърът на транспорта Николай Събев.

Двамата с министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов проведоха среща с министъра на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Михай Гриндяну, на която бяха обсъдени всички възможности за ускореното придвижване на хора и товари между двете страни.

Между България и Румъния ще бъде подписан и регламент, обясни Николай Събев, който да уеднакви режима за преминаване през държавната граница, което да бъде в полза на пътуващите и повече да не се наблюдават опашки от изчакващи камиони или леки автомобили.

"Вървим напред по повод политиката на правителството да облекчим прехода и да ускорим движението на пътници и товари през граничните ни преходи. Договорихме се, че меморандумът, подписан през 2019 г. между двете правителства, трябва да му бъде даден живот", заяви още българският транспортен министър.

Той подчерта, че е договорил с румънския си колега такива срещи да има на всеки три месеца. Започва и проучването на точките, където биха могли да бъдат изградени още мостове над река Дунав. Ще бъде даден и тласък на програмата Fast Danube, която ще позволи превръщането на реката в целогодишен плавателен път, обясни още Събев, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Митко Павлов преди 2 години
Сега тръгвам натам, за да се наредят, че не се знае каква ще е опашката през лятото или когато стане готово.... цената на Мамалигата е много ниска, заслужава си...
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези двамата Караджов и Събев случайно да са чували за европейски коридор Балтийско-Черно-Егейско море през Русе? Защото новият мост на Русе е напълно осъществим с европейски средства по линия на този коридор! Има готови предпроектни проучвания за съоръженията още при Оряхово, Никопол и Силистра. Какво чакат? Да проектират моста при Русе и да кандидатстват за европейско финансиране! Да проектират още два моста и да ги направят частично със заем. Те ще се изплатят после от таксите за преминаване.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям цирк - само в България има министър на транспорта и друг такъв за магистралите! Румънецът сигурно се е чудил защо се среща с двама човека. Относно мостовете, в Русе пак ще пият една студена вода. Румъния изобщо няма намерение да строи скоро втори мост при Гюргево. Пускат ферибота тази година и това е всичко. Искат баржите по Дунав да стигат до Констанца, а сел**дурите в БГ ще си чакат дълго 4-те моста. Как е възможно да се говори още за тяхното проучване, като местата им отдавна се знаят?
7
0
 
1
 
! Отговори
СКОРПИОН преди 2 години
Тази стъпка е да кажем че правим нещо,няма голямо облекчение за трафика,моста е критичен от бългаската страна,румънската част е ремонтирана.Румъния е важен съсед с финансови възможности,но ГЕРБ- София си гледа интереса около София всичко да наред,окрадоха парите бандитите,те са на свобода .Чакаме промяна.По Кърджали дпс също направи нещо.Останалата част е след 2 световна война, всичко пада.
6
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 2 години
Моста да е при Силистра. Ще облекчи трафика към Букурещ / от Молдва, Украйна/ и съответно Русе-Бяла. При нас продължава по път /може и реконструирани / 7 и/или/ 73, това е Силистра-Шумен-Ямбол-Елхово- Лесово. Това е най- равномерното разпределение на трафика в България/
5
1
 
2
 
! Отговори
мафия преди 2 години
"тежкия трафик" по моста се дължи не на МПС-тата а на мърдиtе които са назначени за митничари. Ако въпросния ферибот стане реалност, то ще забавят трафика през моста още повече за да се плащат по-големи за "експресно" минаване с ферибота.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само така ,супер а ,и със самолетнта линия до Скопие,оправихме икономлката!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3в какъв пакет се движиш с румънците пък точно ти. С 20 обиколки са ни изпреварили по всичко. Пакета с тях е далечно минало
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да построят 3-ти мост. България и Румъния все в пакет се движим, пък между двете държави има само два моста.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заблуждават овцете, а те вярват ли вярват.