Таско Ерменков: Енергетиката е минно поле, мините започнаха да гърмят сега

Цената на тока може да е по-ниска
Обновена: 31 яну 2022 22:20 | 31 яну 2022 22:20, Нели Христова
24

"КЕВР не е регулатор на напрежение на тока или налягане в газовите тръби, а е регулатор на обществени отношения. Може спокойно да предложи на властта решения, за да не се получават катаклизми. КЕВР беше пасивна. Изпълняваше функции повече като изчислител на цени. Нека дадем възможност на новия състав да поработи", коментира енергийният експерт от БСП Таско Ерменков в "Денят ON AIR".

Той категорично отрече да е имал желание да работи в Комисията за енергийно и водно регулиране. Някой може би се уплаши, че може да стана председател на КЕВР, абсолютна спекулация, настоя Ерменков.

И напомни, че имаме задължението да прекратим непазарните договори. "Ако тези централни излязат от преференциалните си договори, те ще излязат и от регулирания пазар, което ще освободи поле за разширяване на квотата на АЕЦ "Козлодуй" - може да доведе до нормални цени на пазара", поясни експертът.

"Енергетиката е минно поле, мините започнаха да гърмят сега. Липсва ни стратегия за устойчиво енергийно развитие. Планът за възстановяване, за да бъде действителен, може да се позабави още малко, но да премине широко обществено обсъждане. Иначе ще продължаваме енергетиката да се дърпа в различни интереси", заяви Ерменков пред Bulgaria ON AIR.

Премиерът Кирил Петков очаква да бъдат повдигнати обвинения на освободеното ръководство на държавния газов доставчик "Булгаргаз".

"Може да бъде по-ниска цената на газа. Когато газът беше на ниските цени и можехме да си запълним Чирен с евтин газ и сега да ползваме този ресурс, Чирен е на една трета. "Булгаргаз" и азерската страна са две страни на един договор. Сега цената е много изгодна за нас, но не е никак изгодна за азерите. Това е въпрос на диалог, може да се намерят компромиси", каза още Ерменков.

Той е убеден, че може да се доставя много повече газ от 400-те млн. кубически метра. А интерконекторът с Гърция се бави вече толкова години, защото вероятно парите за него са отишли по друго предназначение, предположи Ерменков.

"Това е тема, която трябва да бъде разгледана от специалните служби на България", отбеляза гостът на Ганиела Ангелова.

Таско Ерменков не се ангажира с прогноза с колко ще се повиши цената на тока след отпадането на наложения мораториума, но допусна, че може цената изобщо да не скочи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕРЕП ЮМРУКОВ НИ ВОДИ КЪМ ЕВРАЗИЙСКА ЗИМА, ОТ КОЯТО НЯМА ОТЪРВАНЕ.
22
20
 
20
 
! Отговори
Толкова много преди 2 години
поражения нанесе гнусната мафия ГЕРБ - ДПС, че ще минат поне 5г, за да се отърси държавата от тази кръвосмучеща чума. Да не говорим колко капани са ни заложили, за да може да излиза оная противна мутра, *** Бойко и да бръщолеви глупости, как правителството на Радев ни водело към нова Виденова зима.
21
6
 
24
 
! Отговори
ХХ век преди 2 години
Тасе, кои са олигарсите в енергетиката, и коя партия роди тези ***??? БКП-БСП. Кой изнася евтин ток, за сметка на българите? Най-активна е другарката Соня Кадиева, а и другаря Ковачки не остава по-назад, и другарите с фотоволтаиците яко намазват, и ония другари от ДС, които 30 години пречат да се отървем от руския енергиен монопол...ама това БКП-БСП никога няма да признаят.
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефтин газ държавата може да има ако си го добива сама отнашата територия иначе ще си плащаме на руснаците и ще им понасям простотиите. Ако ГЕРБ бяха заложили мини сега всички държавни дружества в Енергетиката нямаше да бумнтят на макс и да претъпкват с пари касите си - сега държавата само трябва да намери механизъм да преразпредели печалбите така че да няма пострадали бизнеси и хора от високите цени. Само заявените частни инвестиции в нови ВЕИ без никакви държавни протекция е за 3-4 блока в АЕЦ.
19
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E, герб светна, не е за пръв път. Сумата от 73 милиона лева за лампи е сходна на сумата, отпусната от Мавродиев. Бивш шеф на ББР, който приоритетно в началото на ковид пандемията през 2020 г. отпусна 74 милиона за ЧСИ копърки.
18
4
 
16
 
! Отговори
искъро преди 2 години
абе таско , кажи нещо за водата , става ли за пиене или е отровна ?
17
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един ***, наречен Боко Тиквата ни "присъедини" към "свободния" европейски пазар на ток! А сега реве като вдовица за xyi, целият в бяло, ни лук ял, ни лук мирисал, че цената била висока! Тоя нагъл ром, на кол да го набият, ще му е твърде малко!
16
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брендо да каже всичко което знае за Бойко, за да се договори за по-малка присъда. Предният път като каза, че ще издаде всичко отвлякоха дъщеря му. Обаче сега нашия не играй.
15
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мините заложени от Тиквата и Шайката му тепърва ще гърмят.
14
4
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Щом и *** Посерков изпълзя от дупката работата не е на добре.
13
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Таско браткоНа крива мина ГЕРБ й пречи!
12
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повтаряйте след ГЕРБ и Боко: Либерализация, Диверсификация, Енергийна борса, Интерконектор с Гърция, Азерски газ, Катарски газ, Газ от Черно море. Шистов газ, Беля-НЕ, АЕЦ Белене е ненужен проект. Два реактора ръждясват в Белене, Уестингхаус, Чужди инвеститори в Белене, Белене - частен проект.
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Таско Ерменкив е ОР РАДУЛОВ, щатен сътрудник на ДС. Основна слабост на оперативния работник [Таско Ерменков] е липсата на документални материали по основните разузнавателни страни и все още непълното използване на предлагания в града [Берлин] книжен пазар. Не успя да придобие данни от ръководените от него източници. Може да му се препоръча да повиши своята оперативна активност, особено в организационната работа, да разширява оперативния си кръгозор, да бъде по-тактичен в общуването и да проявява повишен
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроатлантиците са като жена, която обикаля магазините да търси най-евтината стока и си губи времето. Нито евтина стока, нито време и остават. От коя тръба да смукнем газ днес, от коя тръба да смукнем утре?
9
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Агенти от ДС изпълзяха от бункера и ръсят мозък.
8
10
 
15
 
! Отговори
НЕ СЕ ОБЯСНЯВАЙ..!! преди 2 години
РАДЕВ =100 % ВЛАСТ...... КАТО СТЕ НЕКАДЪРНИ - КЪДЕ СЕ НАТЯГАТЕ, БЕ БОМБЕТА..??
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Праско отговори частните централите в чии ръце са, повремето на Серж на кои се раздаваха разрешителни за фотоволтаици и вятърни централи. На другарите, нали. Завреният зет беше казал, че може да си дълго в политика, ако разчиташ на късата памет на народа, но има хора, които помнят, повече са забравили.
6
5
 
18
 
! Отговори
Веселяк преди 2 години
И тоя *** като 95 процента от Българите говори глупости за да има евтина газ трябва не да се чудим от кой да купим газ.Ще цитирам думите на бащата на шистовата революция великия Джордж Мичел сондирай и не спирай успеха ще дойде.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз да питам, кой пусна в България, енергоразпределителите? Като си видя сметката, пренос, превоз, на гръб носили тока, за да стигне до електромера ми.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои хора явно са проспали залагането на мините, щом чак сега ги коментират.