Състоянието на болничната система е отчайващо

Настояваме за помощ от държавата, заяви Иван Тодоров
1 фев 2022 11:50, Ния Христова
35

Ръководствата на някои лечебни заведения се оказаха принудени да поискат помощ от държавата заради високите сметки за ток. 

"Състоянието на болничната система е отчайващо. Върху нас се стовари и пост-Ковид икономическата криза. Имаме нужда от помощ от държавата, за да продължим да даваме най-доброто на пациентите. Цената на тока скочи с над 300%, на газа - над 6 пъти. Увеличиха се средствата за консумативи като кислород. Има нужда от спешни мерки, за да може здравната система да продължи да се грижи за пациентите и след пандемията", заяви зам.-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
В писмо до няколко министерства се настоява за индексация на клиничните пътеки, като най-недофинансираните да бъдат индексирани с 20%. 
 
"Голяма част от тях са в акушерството и гинекологията, в ендокринологията. От години клиничните пътеки не са получавали индексация. Някои от тях се финансират на 50%, останалата част най-често идва от джоба на пациентите. Някои от пътеките имат нужда от 100% увеличение, за да отговарят на разходите", уточни Тодоров.
 
"Много хора отложиха своите терапии и изследвания. Очаква се ръст на усложнените случаи заради забавено лечение. Това ще изисква по-тежка и силна терапия. Ние нямаме механизми да облекчаваме цените за пациентите. Необходима е адекватна политика на здравноосигурителната система, за да компенсира кризите в лечебните заведения", призова зам.-председателят на ББА.
 
И припомни, че с парите от клиничните пътеки се формира част от възнаграждението на медиците. 
 
Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
" селянин " преди 2 години
Добро утро другарю ! След като все още се отказа лечение на безработни и хора без пари , след като мизерстваме до ден днешен преследвани и репресирани от вас ( комунистчетата и вашите деца) , много добре знаем в какво състояние е Република България .
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болничната система е в копапс. Това са ковид жертвите ви - на несъществуващото здравеопазване.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво точно искат частниците от държавата?!? Тиквата ги научи да им плаща от хазната и така да източват здравната каса. Сега искат пак така. Е като сте частници печалбата си е за вас, а загубите за държавата (за нас - населението) ли?Цялата система трябва да се прекрои от основите до върха. А докторите милионери да се разследват и да ги заселят в съответните пененциарни заведения.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Състоянието на здравната система е отчайващо от както се зае Костов и сие да я реформира. На практика ГРОБ доунищожи тази система. Стана възможно главните лекари на фалиращи болници да станат милионери, докато работят в тези болници. Европейския съюз даде за пример България с министър на здравеопазването счетоводител (от ГРОБ), където е най-скъпото и най-неефективно здравеопазване в Европа. Това обаче търгашите от здравеопазването хич не ги вълнува, те гледат сметки пари, не пациентите.
21
1
 
6
 
! Отговори
Вместо преди 2 години
с разни безсмислени реформи, Македония и отще дивотии, трябваше първо с това да започнат. Здравеопазването е ката пясък. Потъват милиарди без никакъв ефект. Все в устата на много са МВР и МО, но здравеопазването и образованието поглъщат няколко бюджета на двете министерства и ефектът е НУЛЕВ. И никой не рачи нещо да променил Само никнат нови частни здравни заведения и лаборатории. Цялата здравна система е сгрешене. Като си частник, не трябва да получаваш нещо от държавата-клиенти идр.
20
1
 
7
 
! Отговори
не на търговията преди 2 години
В една държава най-важна е грижата за здравето на нацията.Тук е ужас.Мизерия,неотоплени болници,безхаберен медицински персонал,липса на лекарства и адекватно лечение,мотаене на тежко болни пациенти,докато издъхнат.Защо няма статистика в коя болница колко болни умират от ковид?Защото трябва да признаят какво чудо е в болниците ,особено в малките градове.
19
3
 
2
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Каквито управляващите с "промените", АДЕКВАТНО Е СЪЩОТО И СЪС СЪСТОЯНИЕТО НА БОЛНИЧНАТА СИСТЕМА У НАС, В БЪЛГАРИЯ. Разминаването е в "големите обещания" и в реалността...Е, ТОВА СИ ЛИЧЕШЕ ОТ СУТРИНАТА... АМА, ХАДЕ???
18
0
 
16
 
! Отговори
фалити веднага преди 2 години
Да си плащат сметките "шефовете" с Бентлита, Майбаси, Поршета и с по 50-60 имота, като оня на ДЪРЖАВНАТА "Света Екатерина" -- милионера Генчо Начев! За тия КПКОНПИ няма ли? А с оня вечния на Правителствена и той милионер що се МЪЛЧИ? И сега ПЛАЧАТ БЕДНИТЕ МИЛИОНЕРЧЕТА - да им платим тока, газа..... ЖАЛКА ДЪРЖАВА, А ТИЯ "НОВИТЕ" СЕ ОКАЗАХА МАЙ СТРАШНА ИЗМАМА - НЕЩО ДА СМЕ ЧУЛИ ЗА СЪД НА КРАДЦИТЕ ОТ МАГИСТРАЛИ, КТБ, ЗЪРНАРИ И УЖ ЖИВОТНОВЪДИ???
17
1
 
15
 
! Отговори
друг път преди 2 години
БЪЛГАРИНЪТ, КОЙТО ИЗНЕМОГВА , ЩЕ ПЛАЩА ТОКА НА ЧАСТНИТЕ 260 БОЛНИЦИ С ЪС СОБСТВЕНИЦИ МИЛИОНЕРИ ПО СОБСТВЕНИТЕ ИМ ДЕКЛАРАЦИИ??? ФАЛИРАЙТЕ НЕЗАБАВНО ТАЯ МАФИЯ!
16
1
 
15
 
! Отговори
Един приятел пита преди 2 години
През годините когато токът и газа бяха евтини, а клиничните пътеки адекватно остойностени не си ли заделихте някакъв финансов ресурс ?? Или предпочитахте да си дадете 6 цифрени дивиденти
15
11
 
6
 
! Отговори
Радев манипулатора преди 2 години
Защо да е отчайващо, нали Радев ви каза, че като дойде да управлява той няма да има вече такива лоши неща?
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На системата да, на системаджиите не е. Пренасочете си бонусите и пътеките към заплащането на скъпия ток. Ама пуста алчност.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Тиквата изкара 2 милиарда от здравеопазването за да ги даде на престъпните земевладелци. Дали ги върна пак там?
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви чисти доходи имат медиците от тези болници, включвайки пътеки и други тайни и неизвестни за нас приходи? Кой ги плаща? И престанете да крадете тоалетна хартия, памук, превръзки, лекарства и дезинфектанти от болниците. Купете си!
11
0
 
13
 
! Отговори
хора преди 2 години
Бюджета за здраве е огромен но много се краде има шефове на болници с годишни доходи от милион лева и повече а болниците тънат в мизерия?!
10
1
 
9
 
! Отговори
Превратно тълкуване преди 2 години
на ситуацията и ролята на правителството и МЗ за нея.Не се отчитат реалности, позитивни за болните.Като са ограничени токът и газта за отопление,това намалява температурата,оттам скоростта на метаболизма и патологиите се развиват по-бавно. Като няма кислород,окислителните процеси в организма са силно забавени и няма необходимост от антиоксиданти.Така че недостигът от ток,газ,О2,от които се оплакват, са от полза за здравеопазването,грижа на властта за хората.Ура другари!
9
1
 
21
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Оказа се че тези управители са огромни заплати и бонуси а само пищят и искат?!
8
1
 
16
 
! Отговори
Тъй тъй преди 2 години
Балонът в България СЕ СПУКА!! НЯМА НАКЪДЕ ПОВЕЧЕ. СПАСЯВАНЕТО ДА ДАВЕЩИТЕ СЕ Е ДЕЛО НА САМИТЕ ДАВЕЩИ СЕ.
7
10
 
5
 
! Отговори
Амии преди 2 години
Искайте от Радевото правителство, защо се услушвате?! ИСКАЙТЕ И МОЖЕ БИ ЩЕ ВИ СЕ ДАДЕ. АМА ДРУГ ПЪТ.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази помощ вече е закъсняла с две години. По принцип повече години е закъсняла, но беше изненадващо, че дори и в условията на пандемия продължиха да "пестят". Можеха да спестят от много други неща, но те решиха, че мерките, дистанционното "обучение" и затварянето на бизнеси ще свършат работа. Инстинктивно не могат да дадат пари за здравеопазване и образование, понеже в съзнанието на политиците е дълбоко вкоренено, че това са ненужни неща.