Посягаме все по-често към алкохола и антидепресантите

Психиатър: Много хора свикнаха да живеят с напрежението
2 фев 2022 16:22, Ния Христова
48
 
Все по-често ставаме свидетели на случаи на домашно насилие, жестоки убийства, проява на агресия от деца.
 
"Най-важното в днешната действителност е да не се оставяме на паниката. Трябва да видим факторите, които ни карат да се чувстваме неспокойни и изнервени. Важно е не просто да се оставим на стреса, а да реагираме и да се адаптираме към случващото се", заяви психиатъра Владимир Пожарашки в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Стресът е отговорът на организма, с който той се подготвя за реакция. Стресът не е проблем. Но не трябва да го оставяме да се натрупа и да изпаднем в паника. Трябва да се грижим всеки ден за себе си, за тялото за психиката си", подчерта психиатъра. 
 
Специалистът препоръча физическа активност при състояние на стрес - час разходка, разтоварване на съзнанието. 
 
"Хората късно търсят помощ. Някои са свикнали да живеят в напрежение. Стресът е сигнал, но ако дълго време стоим с него, това е дистрес, който има последствия. Най-често пациентите идват при мен с тревожност и депресия. Всеки си има неговите лични проблеми, като се насложат и обществените - това притиска. Депресията е следващият отговор след тревожността", подчерта Пожарашки.
 
Психиатърът подчерта, че все по-често хората прибягват към алкохол и антидепресанти, в опит за бягство от стреса. 
 
"Трябва да сме осъзнати кое нагнетява напрежението в нас. Влизаме в много неспокойни време, финансовата и икономическата криза се отразяват на всички. Светът също се пренамества. Важно е да се научим да се грижим за себе си. И за другия, дори един въпрос като "Как си?" може да бъде особено важен. Това показва отношение. А усещането за близост дава чувство за сигурност", каза още психиатърът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз бруля кокосови орехи в Шотландия за 2 Милиарда британски паунда, чисто след данъците.
39
2
 
2
 
! Отговори
Барон фон Мюнхаузен преди 2 години
В нашата фирма има 50 програмиста с над 10 Mилиона ЛЕВА НЕТНА годишна заплата. Аз съм по-надолу с 3.5 Милиона. Но примерно още 1 Mилион вадя като консултант на клиентите в извънработно време да речем. Това последното - на черно де. Ама подозирам, че и колегите, включително и най-скъпоплатените го правят. Малка фирма сме - 50 програмисти. Защо не наемат американци - не знам. Може би защото 99% от тях работят за 800 Милиона евро нетна годишна заплата.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нашата фирма има 3-*** програмиста с над 200к ЛЕВА НЕТНА годишна заплата. Аз съм по-надолу със 150к. Но примерно още 50к вадя като консултант на клиентите в извънработно време да речем. Това последното - на черно де. Ама подозирам, че и колегите, включително и най-скъпоплатените го правят. Малка фирма сме - 20 програмисти. Защо не наемат индийци - не знам. Може би защото 99% от клиентите ни са европейци.
37
0
 
0
 
! Отговори
До 38: преди 2 години
Ами, обясни ми, ако обичаш. Бих се върнал в Бг.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 37 - Виж, аз също го мразя тоя, но не си точно прав за ситуацията.
35
2
 
2
 
! Отговори
До програмиста: преди 2 години
Ти лъжеш. Според твоите данни, твоята заплата е над 200 000 на година. Остава да уточниш - щатски долари, евро или левове. Във всеки случай това вземат най-добрите софтуерни инженери на САЩ. Ако имат липса на кадри, те си внасят индийци. Така тези пари остават в САЩ и движат тяхната икономика. Най-добрите компании никога няма да пуснат фундаменталните си разработки дистанционно в трети държави защото ще има изтичане на информация.
34
0
 
2
 
! Отговори
21 преди 2 години
*** ти що питаш дали е забранено да се вари рикия? Ако питаш - ДА, ЗАБРАНЕНО Е. Отиваш и вариш без да питаш. Ти в казарма не си ли ходил?
33
3
 
2
 
! Отговори
До 21 Трола на ГЕРБ: преди 2 години
Ето ти забраната като закон. Пуснете следното в търсачката на Гугъл: "Jan 1, 2016 От днес влиза в сила забраната за варене на домашна ракия" .... Мафията ГЕРБ се беше самозабравила то това време.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 33 Кой ГЛЕН? Че и те са много.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 13 - Бутилка Глен ми вика ...
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 29/- Ква жена ... Ти си девствен...
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под поливинка ракия на вечер ... Не оадам!
28
0
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
До До Живко Сигурно ще ми се смееш, ама узо ми се препи. Плумари. С пилешки дробчета.
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Около мен няма никакво напрежение. Спокойна работа в ИТ сектора 15к месечно в най-лошия случай, работя от вила в планината, кеф по цял ден. Детето тича и играе, жена ми покрай мен. Бяхме на няколко ски почивки вече зимата. Но, все пак, наливам се с бира... Без нея не мога. Да, трупам шкембе, но 2 седмици спирам и се показват плочките. Жената е фитнес манияк и само ми се кара за бирата, ама без нея (бирата) не мога.
26
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Тоя завърши *** и започна като рентгенолог. Сега се преквалифицира. Няма лошо.....
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре аз живеех в англо-саксонска държава, която се превърна в Северна Корея. Разходки и дихателни упражнения ли да си правя? На мен ми се струва че малко повече енергия трябва да се отдели.
24
0
 
3
 
! Отговори
До Живко преди 2 години
С какъв алкохол я вдигаш тази наздравица?
23
0
 
3
 
! Отговори
Откак се помня преди 2 години
Само към шоколада и шоколадовите бонбони.Да подсладим живота!
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23 Че то като е забранено е по-сладко бе.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Узаконете марихуаната че измре народа!