5,6% от БВП е за здравеопазване у нас, много под средното за Европа

20-25% са очакванията за увеличение на клиничните пътеки
3 фев 2022 13:43, Анисия Иванова
36
5,6% от БВП е за здравеопазване у нас, много под средното за Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюрокращината сякаш е взела връх в здравната система, а причините за това са комплексни. Самите болници не участваме активно в процеса на преговори с изпълнителната власт и във вземането на решения за това в сектора по какъв начин да се променят и движат процесите. Болниците най-добре знаят какво се случва, какви са недостатъците в системата, кое може да стане по-добре, каза адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Болниците са готови да дадат своя принос, ние имаме идеи и едно от нещата, които е задължително и важно да се случат, е компенсация на цената на тока и природния газ. Наложи се да акцентираме върху това тази седмица поради факта, че от парламента дойде послание, че болниците няма да бъдат компенсирани. Това е доста небалансирано решение на фона на важната роля, която болниците играят в ситуацията на пандемия.

Не по-малко от 20-25% средно за тази година са очакванията ни за увеличение на клиничните пътеки, посочи Димитрова.

С нашите 5,6% от БВП за здравеопазване все още сме много далеч от средноевропейското ниво от 8,8%, допълни председателят на Българската болнична асоциация.

Има сигнали от множество лечебни заведения, които се затрудняват вече с плащанията на сметките за ток. Ще настояваме всичко над 150 лева от цената за мегават час да бъде компенсирано със задна дата. Готови сме да отстояваме тези искания, защото няма как всичко в гражданския оборот да нараства като стойности, а само здравните услуги да стоят застопорени с цени от преди десет години.

"Вярвам, че болниците ще получат компенсация за тока, защото много от тях вече са поставени на екзистенц- минимума. За мен е въпрос на време, е не дали", добави гостът.

Продължаваме да чакаме тази изпълнителна власт да заработи и до нас сериозни послания не е имало. Затова са и отворените писма от наша страна тази седмица. Ние повече не можем да си позволим думите ни да не бъдат чути, посочи Димитрова.

"Цената за лечение на пациентите с Covid варира около 3000 лева, като тук не говоря за тежките пациенти, при които цените могат да скачат и над 10-15 000 лева", каза още председателят на Българската болнична асоциация.

Още за това ще има ли промени в клиничните пътеки, кои трябва да бъдат спешно актуализирани и ще се промени ли клиничната пътека за лечение на Covid-19 може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
Медицинския персонал в държавните болници - на държавна работа. Частните болници - само с частни осигуровки.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако направим заплатите на всички доктори и сестри директно да се плащат от здравна каса, не да се решават от шефа на болницата. Да няма клинични пътеки, а директно да те лекуват за каквото си болен, да не броим колко дни си лежал. Един човек след апендицит може да лежи 12 дни, друг може да си тръгне същия ден. Защо клиничната пътека е 5 дни за всички? Защо поставяте лекарите в ситуация, в която да лъжат за да получават заплати. После нямало легла на хартия, а отделенията са празни.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе той бюджета за здравеопазване с всичките доплащания,избор на екипи и рушвети далеч надхвърля ДЕСЕТ процента от БВП на България,ама като гледаме какво се случва-Олеле,Малелеле!!!
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Премахнете причината за скъпия ток, а не наливайте още милиони в бездънната каца под формата на компенсации. Така само правите определи хора още по-богати.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами няма проблем ще налеем още 5-6млрд. Лв та да може директори на болници вместо по 80-100 000лв на месец да си раздават заплати и ДМС по 300 000 лв. После да ревът, че болниците нямали пари да си платят тока кога ще им проверят поръчките за лекарства и консумативи? Помещенията отдавани под наем за без пари и преотдава и за баснословни суми от наемателя поредната промяна само на думи. На действия няма нищо
26
1
 
6
 
! Отговори
В. преди 2 години
Кражби, кражби, кражби... Лекуват хемороиди пък човека има рак на белия дроб.От страна на докторите некадърност, некадърност, некадърност.. Вместо перитонит диагностицира жлъчка
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова пари бе са наливани и при байТодар
24
0
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Верно, даже веднъж събраха 1200000 лева за безнадеждно болно дете, върнато от няколко болници. Едни търгаши прибраха парите и детето след няколко месеца си умря. А ако се направи обща статистика за резултатите от тези скъпи лечения ще ти се дореве.
23
1
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Точно благотворителност не се наблюдава в България. *** само чака да получава.
22
0
 
0
 
! Отговори
Той БВП преди 2 години
Е в пъти по малък от европейския. Нещата ще се оправят когато немски лекари се засилят да работят тук. Т. Е......
21
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 години
Тук няма здравеопазване. Ако ще и трилиони да се изсипат за крадене.Така че, закривай!
20
3
 
0
 
! Отговори
Jordan SARS преди 2 години
НАложи се срочно да проверя болници и поликлиники през март 2020 PLeven,Belene,Svishtov нямаше пациенти нямаше и вклюючени COVID genеrators and activators inside. Престъпници нарочно им доставиха тежко терористична техника подържаща рекламни дигитално холограмни убииства..НАпомням че блокирахме SARS диверсията след като открихме как терористи облъчват с камери с лазери жертви в гръб. вижте увреждания от пресканиращи оръжия тип УСУКАН КОНУС SARS Singapure,Vietnam,France,USA /grip USА
19
2
 
1
 
! Отговори
Арести за МАФИОТИ преди 2 години
Терористите на власт следят милиони чрез нагло престъпни дигитлано холограмни оръжия инсталирани в лични карти,паспорти . МЕд мафиотите следят автоматично милиони пациенти през холограмни оръжия залепени на здравноосигурителни книжки и рецептурни книжки. Експерти да проверят как се ограбват месечно всички пенсионери вече имат електронни рецепти..НАПЪЛНИХА ГРОБИЩАТА С НАШИ ПРИЯТЕЛИ И ПОЗНАТИ ВКЛ МЛАДИ ОТРОВЕНИ ОТ НАГЛО ПРЕСТЪПНА ТЕРАПИЯ>>
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Цената за лечение на пациентите с Covid варира около 3000 лева, като тук не говоря за тежките пациенти, при които цените могат да скачат и над 10-15 000 лева" Да си дойдем на думата.
17
3
 
5
 
! Отговори
МЕд мафия убива преди 2 години
AMAN от НАГЛО ПРЕСТЪПНА МЕДИЦИНСКА МАФИЯ>> ЗА НЕЯ ОТДЕЛЯТ милиарди годишно ограбени от народа през бюджета.. Предвидените 6 000 000 000 живи кървави леване отиват за ЗДРАВЕ ОПАЗВАНЕ>>Колкото повече и по хронично болни има толкова повече милиарди крадат от народа НАГЛИТЕ МАФИОТИ и техните съучастници. Всеки лекар граби месечно хиляди от пациентите си ..Нито един лекар не проучва причнини за заболяванията.Престъпниците от РЗИ отравят показно населението чрез продажба на хлор токсични води..
16
2
 
9
 
! Отговори
Дора преди 2 години
Нали щяха да премахват клиничните пътеки? Пак наливане на пари в нереформирана система на здравеопазването. Впрочем, думата "здравеопазване", за жалост, започва да буди смесени чувства. Аз съм за премахване на НЗОК и здравноосигурителните вноски, като здравните заведения (общински и държавни) се финансират от бюджета, от данъците. Едно зло не идва само, а НЗОК е зло, затова поражда толкова много проблеми: бюрокрация, източване на публични средства, дехуманизиране на взаимоотношенията и др.
15
0
 
13
 
! Отговори
Maybe преди 2 години
Г-жа Димитрова найстина ли вярва, че това е проблема - 5,6% от БВП, а не са 8,8%. И 99% да ги направим от БВП, пак нищо няма да се промени към добро. Системата на здравеопазването е тотално пробита и парите изтичат към шепа хора въпреки увеличенията през годините от към 1млрд 2008 до над 6млрд 2021 и то при над милион намаляло население. Всички виждаме с очите и жива си, че услугата дори е влошена при 6 пъти увеличено финансиране и над милион по малко ползватели на услугате. Къде ли е проблема??
14
2
 
9
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Ама докторе, то така е било преди Девети- купуваш си държавна марка и лепиш в Здравната книжка- отиваш на лекар- броят марките на каква сума са и колко ти остава да доплатиш, евентуално. И аз съм "за" отпадане на осигуровките. Ако някой не е ползвал 20-30 години здравна помощ, а е внасял като поп, какво прави това за най-ниска осигуровка дори? Едно 5-6 хиляди лева суха пара. Ето ти го лечението за ковид и то за 2 пъти. А за неосигурените може да има частни благотворителни фондове.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да разбираме, че милиардите дето се наливат всяка година от бюджета са им малко...брей.
12
0
 
9
 
! Отговори
май преди 2 години
не е вярно. Само за последните 2 години, за всяка година от бюджета са отишли най-малко над 5 милиарда лева. Даже може и да са около 6-8 милиарда! То се отпускаха колко пъти по милиарди! И за това смъртността е най-висока.