Нинова за договора за изложението в Дубай: Дупка, в която са потънали милиони

Министърът спира плащанията, прати го в Прокуратурата
58

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Министърът на икономиката Корнелия Нинова спира плащането на консорциум "България Експо" за световното изложение в Дубай и дава случая на прокуратурата.

"За нас това е една черна дупка, в която са потънали милиони от парите на българските граждани. Спирам всички плащания по този договор и нито лев повече няма да отиде за подобни корупционни схеми. В момента комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество разследва случая и вече започва да провежда разпити на хората, които са участници в тези събития", каза Нинова на брифинг в Министерството на икономиката и индустрията.

Тя посочи и хронологията - на 21 декември 2018 г. правителството на ГЕРБ решава България да участва в световното изложение "Експо 2020" в Дубай и финансира това участие с 6 млн. 720 хил. лв. с ДДС. След това решение се провежда обществена поръчка и се сключва договор с консорциум "България Експо" на 13 декември 2019 г.

Тя обясни, че този консорциум е трябвало да изпълни по договор концепция, да изготви дизайн, лого, павилион, да осигури експонатите, тяхното транспортиране, персонал, програма, събития, билети, плащане на такси, търговска дейност и реклама.

Нинова заяви, че е изненадан, че в договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. Държавата е платила на фирмите в консорциума 4 млн. 452 хил. лв. Тук идва втората изненада. Срещу това авансово плащане консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция от 50% от тази стойност. Правителството им превежда 4 млн. и половина, те обезпечават тази сума само за половината от тях", каза министърът.

По думите й консорциумът не изпълнява условията по договор и представи сравнителна таблица за задължения по договора, изпълнение и неизпълнение.

"В момента КПКОНПИ разследва случая и вече започва да провежда разпити на хората, които са участници в тези събития. Цялата тази папка, която събрахме, са документи, доклади, доказателства - заминава за прокуратурата. Искам да изразя съжаление, че освен това, че прилича и е корупционна схема според нас, подобни неща, злепоставят името на България в чужбина. Вместо тези изложения да бъдат място, където да се засилва авторитетът, да се привличат инвеститори, да се презентират туристически дестинации, то в този случай нищо от това не е изпълнено. Фирмите са предявили пред нас искане отгоре на всичко това за допълнително плащане от 700 хил. лв. Да им кажа отново - спирам всички плащания и нито лев повече няма да потъне в това, докато не приключи тази сага. Всичко това отива там, където му е мястото - прокуратура и КПКОНПИ", заяви Корнелия Нинова.

По думите й Министерство на икономиката ще иска да си задържи гаранцията. "Търсим разликата от 50% от авансово преведената сума", заяви още Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
и къде отидоха фурмите хем пари хем фурми а за нас нищовидяхте ли защо властта трябва да се сменя на 4 години
46
3
 
7
 
! Отговори
Тяаа.. преди 2 години
Тая дупка е още от 44-та !
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
48-докато я закрият там е мястото за сигнали.
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 48-ТА ПОРЪЧКАТА МОЖЕ ДА Е ЗАКОННА, НО ЗА ДАДЕНИТЕ ПАРИ Е СВЪРШЕНА ПОЛОВИН РАБОТА. ДЕМЕК ПЛАЩАШ ЗА ТЕЛЕВИЗОР ОТ 500 ЛВ ТОЛКОВА ПАРИ НО ПОЛУЧАВАШ ПОЛОВИН ТЕЛЕВИЗОР ОТ ТОЗИ МОДЕЛ.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
47-ама некой имат във пъти повече, ДАЖЕ и пълни чекмеджета.
42
3
 
8
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 2 години
...и пиар акции----ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ШАРАНИ ЗА ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ.....СМЕХ!!!!!/...а що не говори , как и свалиха цената на "Техноимпекса " с ТРИ АНЕКСА КЪМ ДОГОВОРА../.....НЕ НАМ...НЕ НАМ...НЕ НАМ.....!!!--ТОВА , НЕ Е ЛИ КОРУПЦИЯ..??!
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де сама казваш, че имало законна проведена обществена поръчка. Като има нередности има дознание следовател прокуратура и съд. Нали ще закривате КПКОНПИ , защо там ще даваш сигнал .
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още се чудя, как се!!янката от кру!!!овица на няма и 30 години, при наи голямата трагедия след кум!!ностическото управление на бкп 90те години и фалиралата държава извади 650 хиляди долара и купи държавния техноимпекс за милиони?
39
4
 
6
 
! Отговори
Дупки всякакви преди 2 години
Дупка,Како,е това отзаде ти.
38
3
 
5
 
! Отговори
Я преди 2 години
Всеки констатира,пък резултати никакви,няма наказани,осъдени и само отчитат дейност.ние знаем че се краде,ама защо крадеца не е там където му е мястото.това ни интересува нас хората.кервана си върви кучета си лаят.всички п,,б.дят в едно гърне.
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корнелия разкрива корупция :) Жива да не бях! За корнелия корупция е далавера в която не участва :)
36
7
 
3
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Са мо Нинова ли върши някаква работа в туй правителство,само тя ли знае какво прави,ами аз оставам с това впечатление
35
8
 
8
 
! Отговори
sd преди 2 години
в този случай не ми изглежда да лъже - точно така действат корумпарите тиквундери
34
6
 
11
 
! Отговори
Нормално мислеща преди 2 години
Начина на представяне е един Голям Срам и поредното крадене на пари!
33
8
 
14
 
! Отговори
Д-р Челинджър преди 2 години
Госпожа-лъжа! Добър ден да ти каже, да знаеш, че лъже!
32
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герб 100 лева да са откраднали, Дамаджан 1000 пъти да ги е арестувал, болни мозъци.
31
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Корнелия. Експо в Дубай не ми харесва. Знаем кой се крие там. Виж да е в Япония или в Китай ще е по-полезно.
30
10
 
19
 
! Отговори
Катюша преди 2 години
Тая дърта утка забрави ли, че същата фирма Сейла Норма, доведе Импексовата БСП. дирастия и Кирчовците на власт.
29
16
 
26
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Леле, тая крадливата, дето обра касата на БСП и си купи хотел за 20 милиона евро в Халкидики, без да смятам от Техноимпекс колко милиона спечели, тръгнала без да разбира да си мисли, че някой е мамил държавата. Помнете ми думата, нищо няма да излезе от това. 6 милиона в Дубай даже няма да ти стигнат ако тръгнеш да правиш изложение. Може и да не стигнат дори и в нашия, Пловдивския Панаир на Гергов. Това са наеми, конструкции, дизайн, изпълнение, даже 1 саксия с цвете я плащаш
28
8
 
17
 
! Отговори
да вметна преди 2 години
абе , що нема протести , сега по добре ли живеете ??? къде е мая ( вече самотната безработна ) , къде са тримата овчари , боецо , ония дето системата ги убивала ( или вече е успяла ) , къде е йоло с вече по високата пенсия , диониска попадията къде е , къде са хвърлячите на яйца ?