Експеримент: Храни от таблото "Нинова" - 59,62 лв., в супера - 110,81 лв.

Мика Зайкова лично се убеди и заяви: Отиваме на зле
Обновена: 14 фев 2022 20:44 | 14 фев 2022 20:23, Александър Попов
139

Електронно табло пред Министерството на икономиката показва всеки ден цените на едро на основните храни. С тях се запозна и икономистът и бивш депутат Мика Зайкова.

"Това табло засега нищо не ми говори, искам да го сравня с цените в магазина. Тези цени на едро, които са дадени на това табло, се вдигат ежедневно, особено за продуктите, които търпят преработка - сирене, кашкавал, месо", каза финансовият експерт.
 
Екип на Bulgaria ON AIR записва цените на няколко продукта и решава да провери каква е разликата между цените на едро и тези в произволно избран супермаркет.

Избраните продукти са сирене, кашкавал, краве масло, олио, ориз, брашно, замразено пиле, шпеков салам, кайма смес, домати и краставици.

Според таблото пред Министерството на икономиката те струват общо: 59,62 лв. В супермаркета обаче, цената е 110,81 лв. Разликата е от над 51 лева.

"Виждате, че разликата е почти двойна или 85% надценка, а това е един от евтините супермаркети. Нещата отиват много, много зле за бедния човек", посочи Мика Зайкова.
 
Тя подчерта, че магазините плащат промишлен ток, който е много скъп, освен това в България има 20 на сто ДДС върху храните. В 19 страни от ЕС ДДС върху храните е до 10%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България 20 памперса 20 лв ,а Англия за 30 паунда =500,хората пращат и олио от тук ,бонбони тук 3 в България 16 лв .Инфлация ли ,въртят ви на чакъра, та знаели се ,правят по 300%печалба, а после ,тока виновен, щото тия тука ,са на свещи
13
5
 
21
 
! Отговори
Ъх преди 2 години
До 11. Ако всички бяхме свинари, още да сме в средните векове.
12
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закон против спекулата, с люти санкции, даже затвор! Какви са тези печалби от 40%, кой печели така? Позорна икономика. Национализация на загубите, приватизация на печалбата. Лаком къс, глава затрива!
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид мерки няма, но ковид милионите хвърчатНовите проблеми в икономиката няма да се решат с ненужни схеми за подпомагане на едрият бизнес.
10
29
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези продукти си ги произвеждам. Излизат ми почти без пари ако не броя труда който влагам и храната за животните която сам им осигуравам. От магазините не купувам нищо от 20 години. От кравата ми е млякото от него правя сирене кашкавал и масло. От кокошките са ми яйцата и пилешкото месо. От телето и прасето ми е месото. От градината зеленчуците плодовете картофите боба и лещата. От нивата е брашното. Децата от малки съм ги научил на труд и сами да си произвеждат храната. Не чакат на Мутрите.
9
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазарна икономика. Като нямаш пари, ще стоиш гладен. Толкоз! Какво сте се завайкали...
8
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България няма само инфлация но има и много висока спекулация от производители и търговци и правителството трябва да спре това изкуствено надуване на цените. Уж инфлацията е 5.7%, а цените са увеличени 10, 20, 30%. Защо??????
7
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щяха да направят безплатни учебници за децата, да махнат безумните стикери от предните стъкла на автомобилите, да намалят ДДС на храни и детски стоки, но си останаха само с обещанията. Виж едрият бизнес и кръчмарите си останаха приоритет и ги подпомагат с пари събрани от нас щедро.
6
2
 
40
 
! Отговори
Пст преди 2 години
Екстра, така му се пада на бедния човек-защото е и т.ъп.
5
6
 
19
 
! Отговори
Гладен Китае от Ухан преди 2 години
скоро, ще разберете, що кучета, котки и прилепи се ядат - като няма друго, стават деликатес на фурна. а по време на Комунистическата Революция в Китай, са Ядели НеКомунистите, щото храна нямало, а да Убиеш НеКомуниста и да го оставиш за Червейте е Пълна Загуба!!
4
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам чувството, че умишлено е включен план - "унищожаване на България - бавно, но славно!"
3
2
 
72
 
! Отговори
Радев вън преди 2 години
Е, сега на Нинова ли да вярваме или на магазина? Може би на Киро.
2
2
 
31
 
! Отговори
SWAN преди 2 години
До АсанИменно, затова я ползват като артист в цирка за маймуни... който гледаме :))))))))))
1
7
 
62
 
! Отговори
Добро утро преди 2 години
Комунистите с това са известни. С кражби и с лъжи. На Нинова пък какво й дреме колко е сиренето? Тя не си знае парите.