Българи в САЩ с петиция срещу "Месеца на македонското малцинство"

Проекторезолюция на Конгреса иска честване на „техния език и култура“
15 фев 2022 09:12, Елка Василева
21
Българи в САЩ с петиция срещу "Месеца на македонското малцинство"
Снимка: архив, БГНЕС

Българи в Съединените щати събират подписи в специална петиция до Конгреса срещу т.нар. "Месец на македонското малцинство" там, съобщи БНТ.

Още по темата

Подписите събира патриотичната организация "Пирин". Повод за тяхната реакция е проекторезолюция на няколко конгресмени, която цели да отбележи приноса на македонците в американската история, да се честват „техният език и култура“.

Сред вносителите на проекторезолюцията е и конгресменката Клаудия Тени, която повдигна въпроса за евентуални санкции срещу България заради отказа ѝ да подкрепи начало на преговори на Скопие с ЕС.

От местната патриотична организация „Пирин“ посочват, че много от хората в проекторезолюцията са посочени като македонци, а те са българи.

Най-старите организации на българи, емигрирали в САЩ, посочват, че в проекторезолюцията има откровени фалшификации. Например фактът, че има българи от Македония, емигрирали в Америка след Илинденско-Преображенското въстание и Балканската война, но в проекторезолюцията са представени като македонци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Нашата позиция е вече незащитена. Причини:1. За 30 г. Акцента на нашата позиция се променя многократно. 2. Твърдението ни,че признаваме държавата,но не езика и самостоятелна и история е неразбираемо за всеки чужденец. Защото немислимо е Германия да каже,че признава Австрия,но не и езика и....3. Не трябва да се сравняваме с Гърция,защото имиджа на Гърция е като родина на демокрацията,а нашият като родина на, български чадър,Тиквата и съюзник на Русия. 4. Навлизаме в четвърта национална катастрофа
15
2
 
3
 
! Отговори
Нов преди 2 години
Клаудия Тения да се извини и да върне парите.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези американски конгресмени получават пари от македония за тези акции, те са купени за такава дейност, защото по американските закони това е позволено чрез така наречения лобизъм. Ние можем да направим същото и тогава нека се разправят в американския конгрес двете клики. Въпросът е, че това не е правилно и трябва да действаме от България срещу такива практики на сащ без да ни пука на базата на международното право, което не се зачита в сащ.
13
3
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Макетата са открили Америка много преди индианците, така че - да, трябва да ги честват :) :) :) В интернет има клипове със сърбомански историчари, които напълно сериозно обясняват как преди хиляди години макетата били в Америка-та ...
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВСИЧКИ БЪЛГАРИ СМЕ МАКЕДОНЦИ И ЗАТОВА ГОВОРИМ БЪЛГАРСКИ, А ТЕЗИ В РСМ НЕ СА МАКЕДОНЦИ И ЗАТОВА ГОВОРЯТ НА НЯКАКЪВ СТРАНЕН ДИАЛЕКТ!!!
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До НКК - ами всеки народ си заслужава управниците, така че и ние сигурно ще си заслужим отново робството - няма значение кой ще е господарят - НИЕ ЩЕ СМЕ РОБИТЕ
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците да следват примера на македонците как се създава нова нация на базата на чужда история и отричане на корените си. Да обявят, че американцкия език няма нищо общо с английския, а англичаните са татари-фашисти. А сегашните афро-амаериканци са всъщност коренните жители на Америка. Живели там много преди индианците.
9
5
 
12
 
! Отговори
НКК преди 2 години
Какво се чудите. Този път го извървяха украинците подкрепяни от САЩ и Великобритания. Следващите сме ние. САЩ открито подкрепят СМ и разпалват омраза и ненавист към България, както с украинците. България ще се поклони раболепно пред господарите и в един момент ще се окажем с автономна област Македония и не дай Боже автономна област Турция, тоест оставайки без Пиринската час, Родопската, Странжа , Лудогорието и Черноморието.
8
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Външно министерство защо мълчи? Какво в устата си държи?!
7
2
 
22
 
! Отговори
КРУМ СТРАШНИ преди 2 години
Цялата уж "македовска общност" в САЩ и Канада е от Българи бежанци от областта Македония, след потушаване на Илиндевско-Преображенското възстание от турците-1903 г. и след 1913 г. Всичко е документирано в архивите на САЩ и Турция.
6
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македония не съществува, както и македонската нация и език.
5
1
 
17
 
! Отговори
Край преди 2 години
Признавам, че името Македония е марка разпознаваема в цял свят. На картата американец не може да я намери но името е марка. България я бъркат с Боливия.Обаче в случая става въпрос за политика. САЩ са обещали на СМ да ги вкарат в ЕС ако влезат в НАТО и сега натискат да стане. Целта на САЩ е проруската Сърбия да бъде заградена с американски бази. А за СМакедония плановете са да бъде албанизирана постепенно и да се реализира голяма Албания заедно с Косово. Ех веднъж да ни дойдат Ф16 ките.
4
2
 
24
 
! Отговори
сс преди 2 години
Как така тези мили хамериканци сами им хрумнало да почетат макитата? Сигурни са чели учебници по история от македония и са се въодушевили.... Все пак македонците са създали америка!
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МАКЕДОНСКАТА ОБЩНОСТ В САЩ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИДИМА НАВСЯКЪДЕ-ЗНАМЕТО СЪС ЗВЕЗДАТА НА ВЕРГИНА НА ЧЕРВЕН ФОН СЕ ВЕЕ С ГОРДОСТ И В ОХАЙО И В НЮ ДЖЪРСИ И В МИЧИГАН...БЪЛГАРИТЕ ГИ НЯМА НИКАКВИ!
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите мили съюзници... толкова ни уважават, така ни почитат историята, че как де не искаш да воюваш за техните интереси!
1
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откровена хибридна война срещу нас, ето откъде пълзят лъжите и кой им е гръб!