Голяма част от българите успявали да спестят 10% от доходите си

Пенсионерите са хората с най-сериозен проблем в момента
38
Голяма част от българите успявали да спестят 10% от доходите си
Снимка: Dnes.bg, архив

Разходите за храна и за консумативи, както и вноската по кредита са наложителните разходи, които трябва да платим, каза пред bTV кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според правилото за семейния бюджет 50% от месечните приходите са за неща от първа необходимост (кредити, сметки и храни), 30% за дрехи и развлечения и 20% се спестяват.

По думите на Тошев голяма част от българите успяват да спестят около 10%, а някои, за съжаление, въобще не успяват.

„Пенсионерите са хората с най-сериозен проблем в момента заради много ниските доходи. Надявам се новото правителство да работи много в тази посока. За пенсионерите няма друг избор, те първо покриват сметките за ток и вода, след това плащат лекарствата. От което остане се оправят за храна. За съжаление, затова виждаме възрастни хора в магазините, които взимат едно кисело мляко, малко сирене и се оправят на ръба на оцеляването“, добави кредитният консултант.

Той съветва да не взимаме бързи кредити, ако можем да си ги спестим.

„Към бързите кредити трябва да пристъпим тогава, когато нуждата е наистина неотложна, за нещо много важно и сме с ясното съзнание, че ще ги върнем в много кратък срок – в повечето случаи до месец“, поясни той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: спестяваниядоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Според мене напразно се оплакват,не казват истината, защото в днешно време във всяко семейство има поне две леки коли.Отиват да пият кафе с колите си и почти всяко дете учи висше образование,а за комфорта какво да пиша? Интернет, телефон, телевизия, скара, алкохол и т.н.Когато бях дете пеша вървях от село до града.Сега колко хора вървят пеша и колко работят селскостопанска работа и то на ръка? Почти никой не учи до основно образование в големите градове, всеки продължава на по-горе.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За жалост, колкото повече получавам, толкова повече харча. Преди 12 години се радвах на 1200лв. и ми се виждаха огромна сума. Днеска 5-цифри месечно не ми стигат. Не, че не пестя, напротив- около 50% отиват да се въртят из фондове, криптовалуди, акции, п2п кредити.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък не мога да разбера семейства в които и двамата работят и да не могат да заделят поне 100лв на месец на страна. Истината е, че българина живее над стандарта си, не желае да се лишава от нищо, иска да притежава вещи, които не са му по джоба и поради тази причина прогресират и фирмите за бързи кредити. И всичко за едната парлама пред останалите смешници, като тях. Единствено пенсионерите за тях ми е страшно мъчно и за хората в дълбоката провинция, дето няма грам работа.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗНАЧИ СА БОГАТИ КАТО БАРОН РОТШИЛД. ПОЛУЧАВАТ ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ И ГО УДРЯТ БОХЕМСКИ НА ЖИВОТ!!!
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези 10 процента са със заплати над 4 000 лв. Всички останали са мизерстващи. Не бях виждал хора да *** от глад и студ но вече видях. При тази скъпотия има хора с 300 и 400 лв пенсии които не стигат само за лекарствата им и за сметките. За храна не остава почти нищо. Вече и за кисело мляко и хляб нямат.
19
0
 
3
 
! Отговори
ватник преди 2 години
Колко е реалната заплата в Б-я? 1700лв?? Или масовата е 800-1200?
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 26 Хич не си наясно с нещата , ама се напъваш да даваш акъл - типичен българин ...
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спестяването на книжни пари при нулева лихва и инфлация е доста глупаво нещо , но пък от друга страна българина няма друг избор , защото живее в страната Непредвидимия !По-богатите купуват апартаменти на луди цени , което е още по-глупаво ! Има и гении, които ги купуват с кредит ...
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Колев във филма "Опасен чар" : Икономията е майка на мизерията !Да сте чули американец да спестява ?!
15
0
 
3
 
! Отговори
Вин преди 2 години
"Голямата част" от българите, явно се крият, понеже от всякакви социални групи хора познавам и единствените, които "спестяват" са тези дето изплащат кредити! Демек, принудително спестяване :)
14
3
 
6
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Пак платена от Кирчо реклама!
13
0
 
15
 
! Отговори
Малко умен преди 2 години
Вижте, не е задължителнно никой да спестява. Това е по желание, не е насила. Всеки има възможност да спести 1, 2, 20, 100, 500, 2000, 10000 лв или повече, според възможностите. И милиарди да имаш можеда ги прахосаш. И бедния може да спести 1 лев на месец. Дори и да имаш 3 деца и малка заплата, парите не стигат, чувството, усещането, знаенето, че спестяваш е важно. Въпроса е в желанието и постоянството. Добре е да се създават такива навици отрано или ако ги нямаш, започни сега.
12
0
 
7
 
! Отговори
Кики преди 2 години
200 кинта на месец ми остават.Не знам много ли е малко ли е?
11
0
 
4
 
! Отговори
А повечето преди 2 години
успяват да спестят до 30% от пропуски в данъчното законодателство. Факт!
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е чудно, ако беше Боко на власт, положението в момента щеше да е същото, защото това е на международно ниво и няма нищо общо с Кирчо и Кокорчо, какво щяхте да казвате тогава.
9
4
 
7
 
! Отговори
истина преди 2 години
Пишещият тази статия нещо бърка. Българите не са спестили 10 %, а са теглели от спестените пари за черни дни 10 %. Както ни управляват след няколко месеца 2 милиона може да са под прага на бедност.
8
2
 
11
 
! Отговори
До Христо преди 2 години
Броки, да не е по-добре на 30 години да се заробиш с 25 годишен кредит, който няма погасяване? Много нагли станахте.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един съсед в София се оплаква колко е скъпо всичко,жилщата са скъпи,живота е скъп и след седмица си купува тристаен апартамент с гараж и мазе ,както разбира се преди това има още един.Българина се занумава с дейности за които не ги обявява за доходи и от там идва рязликата.Но за пенсионерите е абсолютна истина ,че са зле.Пенсиите нямат нищо общо с реалноста.1 хубав хляб е 2-3 лв.За 30 дни пенсионер може да си купи по 3 хляба на ден и нищо повече.
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина(младите) е много странно същество.Имам един приятел и ми казва ,че няма пари.Аз го черпя,черпя от съжаление,след 4 месеца си купи мотор за 20 хиляди лева.На Българин не може да се вярва.Все мърнка,че няма пари,че е скъпо и лятото на море в Египет,Канарите,Бали и т.н.Българите не са бедни,а много негативни.Пенсионерите обаче са зле и при това много зле.300-400 лв.са нищо.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки гледа нещата от неговата камбанария така е и стоя разбирач наречен кредитен консултант.