От града към село - обърнахме тренда заради пандемията и скъпотията

Близо 100 000 души са предпочели селския живот през 2020 г.
15 фев 2022 07:03, Александър Попов
203
От града към село - обърнахме тренда заради пандемията и скъпотията
Снимка: БГНЕС

Високите цени на имотите в градовете и пандемията зададоха тренда хората да се местят от градовете към селата. Почти 100 хил. души са направили този избор през 2020 г. , откогато е последната подробна статистика, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голямо териториално движение има по направлението "град - село", като на този сегмент се падат почти половината (48,4%) от мигриралите хора, които са 197 242 човека.

Следва направлението "град - град" (29,9%) и "село - град" (15,3%).

Най-голям брой от преселващите се в страната през по-миналата година са избрали за ново местоживеене област Пловдив - 21 320 души. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област Пловдив са София (столица) - 7,7%, Пазарджик - 4% и Смолян - 3,7%.

"Заселването на хора в селата и другите малки селища около големите градове е субурбанизация", обясни за "Монитор" доц. Надежда Илиева от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

"От доста време много ясно си личи нарастването на населението на селата, разположени край големите градове. Процесът е най-характерен за района около София. Увеличаването на хората заселили се около столицата се наблюдава главно по протежение на основните входно-изходни артерии на града. Субурбанизацията е повлияна от няколко фактора. Единият са високите цени на имотите в София и някой от най-големите градове. Вторият е, че вече все повече семейства търсят екологично чиста среда. Третият е влиянието на пандемията, когато се видя, че много хора могат да работят дистанционно от къщи. Дори в периоди на затихване на пандемията голяма част от служителите не се връщат в офисите. Така фирмите спестяват разходи и много от работодателите оставиха хората да си работят от къщи, защото у нас почти няма проблеми с осигуряването на високоскоростен интернет. По Черноморското крайбрежие пък субурбанизацията е свързана с развитието на туризма", поясни тя.

По думите й, неслучайно е и поскъпването на недвижимите имоти в тези зони около големите градове.

През 2020 г. двадесет и четири области имат положителен механичен прираст. Най-голям е регистрираният в областите София (63 промила), Перник (26,6 промила), Кърджали (23,2 промила). С намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите София (столица) (-11,9 промила), Сливен (-2,2 промила), Смолян (-1,7 промила) и Велико Търново (-0,1 промила).

Лицата, които са сменили местоживеенето си от чужбина в България, или потокът на имигрантите, включват български граждани, завърнали се в страната, както и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в страната. През 2020 г.

37 364 души са променили своето обичайно местоживеене от чужбина у нас. Сред дошлите да живеят в страната 34,2% са във възрастовата група 20-39 години, а 32.3% са на възраст 40-59 години. Делът на най-младите имигранти (под 20 години) е 13,6%, а на най-възрастните (на 60 и повече години) - 19,9%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
6
 
! Отговори
До 98 преди 2 години
1700 СВ-та за 4 дни?! Падам от смях... За кой склад става дума?
87
1
 
3
 
! Отговори
кон Дензатор преди 2 години
до 79 (до71) ; Дължината на границите на България е 2245 км и твоето измислено "село край границата със Сърбия" едва ли може да е критерий за истинност , щото същата тази граница (западната) е 165 км или никъде там няма други села ?!
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Здрасти бананоядци!! Даже идолите ти от Политбюро знаеха, че западното е по-добро от "комунизма", затова и вилите на УБО и Резиденциите на Тато бяха ФРАШКАНИ само със западни стоки и обзавеждане. А ти се бърши с Работническо дело, ако искаш.
85
2
 
7
 
! Отговори
до 98 преди 2 години
Чета ви спора и гледам за тези 1700 CV-та за ден и ще ти кажа едно. Това не е ИТ сектор. Сигурно става дума за някой склад. В ИТ сектора в Linkedin ни заливат с оферти и никой не се напъва да кандидатства никъде. Работата сама идва при него, защото недостигът на кадри е огромен. Така че с някакви плоски опити няма да мине.
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 96 - Аз по-голяма асоциалност от тази, дето я има в офисите, не съм виждал. Ама си прав. Статяита показва някаква порутена селска къщица, а ситината е, че който се изнася, не се изнася в зпаостели села, дето комшията му гледа прасета и овце, а наблизо има вмирисана кравеферма. Не - изнасят се в рани малки градчета, с лесен достъп. Ама няма толкова хора. Програмистите изкарват масово по 3000-3500 лева. Това не са достаъчно сериозни пари, да живееш лукс, макар и на село.
83
1
 
2
 
! Отговори
морски преди 2 години
Тук руснаците не могат да си продадат некачествените апартаменти дъъълго време. Идват на оглед мераклии за евтина покупка...толкоз. Брокери, посредници, бла-бла-бла. Те си имат техни сънародници със лиценз за тази дейност.
82
4
 
9
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 2 години
Я живеем на село.дворо ми е пълен със стока, бичим три комшиики и не щем да чуем за градо. Кой не верва да доди да види.
81
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в градовете вече няма лекари и цели отделения се закриват ,вие сте тръгнали по българските села,ами я си сметнете разходите за горива само ...о забравих ..хоум офиса ,е да де ама тази работа от дистанция никъде не ви е гарантирана в перспектива,може да продължи и още но в един момент може да се окаже че води до ниска продуктивност,асоциалност и така нататък ,и хоп айде обратно в града ,така че в БГ селата ситуацията е друга,на Запад са магистрали ,инфраструктура,полиция ,гражданско общество..
80
2
 
5
 
! Отговори
Здрасти бананоядци!! преди 2 години
Сладки ли са бананчетата?! някой се оплаква от скъпотия...Ще свикне. Обаче тоалетната хартия дето скачахте за нея няма да ви трябва, както преди.
79
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво правят тези адвокати и програмисти на село.Селото е за работещи хора,които извършват селскостопанска дейност.Демек могат да копат и да садят.Останалото са лъскави лъжи.Селото е за хора,които не ги плаши физическия труд.Селото е за отрудени хора.
78
4
 
5
 
! Отговори
до 85 преди 2 години
Откъде реши, че взимам 6-7000лв.?! Да, толкова взимам на 2 седмици. Жена ми още толкова.
77
1
 
8
 
! Отговори
до 90 преди 2 години
Беден заядливецо, 300к в цяла България. Не знам кой ти говори за София. Дадох един пример. Не се напъвай, няма през целия си живот да стигнеш никой от тези хора. Хубав ден.
76
0
 
9
 
! Отговори
до 89 преди 2 години
Предпочитам програмисти, адвокати и всякакви образовани хора пред който и да е люлинчанин пришълец от бедния прованс без никаква квалификация, на който най-голямата гордост в живота му е 10-годишното BMW. Мерси.
75
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 84 - ХАХахах! Жалтак! 200-300 000 специалисти! ХАхаха - Ти изкара 60% от младото население на София специалисти, бре момче! ХХАХАХАХХАХАХХАХ! Ох, не мога! Забавно е! Все ендо, като гледаш някое недъгаво, дето се мисли за нинджа, а пада в калта и се търкаля като прасе ... АХХАХХАХА АХАА ... Давай още - разсмивай!А и още нещо - Лукс къща, лукс ремонт ... И за 180к! Добреее, беее! Ако си фанал нещо добро, вече е изгоряло! Не си изкарвай късмета, като мерило за всички останали, мойм ти се
74
9
 
2
 
! Отговори
84 преди 2 години
За ко не ми хареса коментара сега? Кажи си! Живеел в скучното село, с най-БЕЗИНТЕРЕСНИТЕ същества на планетата. Програмисти и адвокат за комшии! Ако искаш спокойствие, направо се премсети да живееш в някой спа хотел или круизен кораб. То бива-бива пенсионерщина, ама чак е смешно. Бобоазията е бая силан в 21-и век.
73
2
 
14
 
! Отговори
до 84 преди 2 години
Дадох 80 000 евро и 100 000лв. за ремонт (говорим сериозен, луксозен ремонт с термопомпи, ел. уреди и всичко). Иначе казано, колкото панелка в Люлин. Преди година, обаче. Сега е по-скъпо. Споделих скоростта на интернета малко да ви образовам с антени за 150лв. какво става. И тенденцията е как от 200-300 000 специалисти 10% отиват към селото. Затова се казва и тенденция. Както казах- НЕ е за тебе. Не е за хейтъри и мрънкачи.
72
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 75 Има време. Когато те удари нуждата от спешна помощ посред зима ще се сетиш за имотите си в града. После и детето ти ше порасне, и ще трябва да ходи на училище, пък и ще иска да ходи с връстниците си насам натам. И то ще се сети. Не всичко е "интернет" и "хоумофис".
71
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 73 - Чак и скороста на интернета каза, милото. И колко даде, за това удоволстиве? Защото тук го виждам, като едни 700 000 лева и нагоре. Реално, дали има и 1% от малдите, дето могат, да си позволят това? Говорим за "тенденции" сред хората в статията, а не за калитко, дето чукнал кьорафто и сега се ежи тука.
70
0
 
3
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Не са само гореизброените причини, хората да бягат от градовете - има още няколко също така важни....
69
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 71 - Еха! Правиш си сам всичко! Ами зщао работиш такава работа, бе главанак! Ако исках да си правя всичко, щях да стана плочкаджия и да си изкарам кетапите за другите работи, не да ти уча от 14 годишен финанси и математика!!! Както и да е - поредният IT спец - вие всички сте шемети и лакейчета.