С 22,7 % са скочили емисиите на парникови газове в България

Това е най-голямото увеличение от всички страни в ЕС
15 фев 2022 22:00, Нели Христова
18
С 22,7 % са скочили емисиите на парникови газове в България
Снимка: БГНЕС

България е страната в ЕС, в която е отчетено най-голямо увеличение на емисиите на парникови газове през миналата година в сравнение с 2020 г. (+22,7 %), съобщи европейската статистическа агенция Евростат.

През третото тримесечие на 2021 г. емисиите на парникови газове в страните от ЕС възлизат на 881 млн. тона еквивалент на CO2, което е само с 10 млн. тона по-малко от предпандемичните нива през 2019 г. Изследователите обясняват увеличението до голяма степен с ефекта от икономическото възстановяване на блока след резкия спад на бизнес активността, дължащ се на пандемията от коронавирус.

През третото тримесечие на 2021 г. в повечето държави от ЕС се наблюдава увеличение на емисиите на парникови газове в сравнение със същото тримесечие на 2020 г., което отразява възстановяването от пандемията.

Емисиите на парникови газове в икономиката на ЕС през третото тримесечие на 2021 г. са се увеличили средно с 6% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Най-голямо увеличение на емисиите на парникови газове в ЕС през миналата година в сравнение с 2020 г. е регистрирано в България (+22,7 %), след нея са Латвия (+16,2 %) и Гърция (+13,1 %). От друга страна, в някои страни от ЕС се наблюдава спад. Най-големият спад е в Словения (-2,6 %), Люксембург (-2,3 %) и Нидерландия (-1,6 %).

Най-голям дял от емисиите на парникови газове се дължи на промишленото производство (23% от общия обем), електроснабдяването (21%) и домакинствата и селското стопанство (по 14%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много боб се яде в тази държавя
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много повече ще стане от 22,7 %.Принудиха хората да се откажат от отопление на газ и ток заради ужасните им цени , горят всичко,което може да се запали,за да се топлят ! Вече с противогаз трябва да се движиш привечер по улиците! Е...така направиха г-н президента и неговите хора с нас-върнаха ни 20-30 години назад, вместо да напредваме и да се развиваме като европейска държава! Колко жалко ! Но това не пречи да си вдигат заплатите и то солидно,нали
10
2
 
6
 
! Отговори
Ваньо преди 2 години
И как го измериха това? Пак лъжат за да ни глобят. От както сме в ЕС само ни бозат за пари
9
3
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Ако атомната енергия се използва разумно и безопасно не замърсява с нищо околната среда. Всичко друго е финансово неизгодно. А защо 14% от газовете са на домакинствата, а те поемат цялата тежест за замърсяването. Някой да е чул за затворен завод или производство от РИОСВ?
8
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме издънките на ЕС. Мястото ни не е в Европа, а в Африка.
7
1
 
7
 
! Отговори
Т преди 2 години
Марица Изток 2 не е работела с 8 блока от 15 години.
6
4
 
3
 
! Отговори
У преди 2 години
До 8 Копейкин, знаеш ли как се прави референдум? С една тетрадка отиваш пред НДК и събираш подписи. Ама нещо нямаш желание.
5
4
 
9
 
! Отговори
69 преди 2 години
референдум за излизане от ЕС.
4
2
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
А спрямо 2019-та?
3
3
 
8
 
! Отговори
Повишена консумация преди 2 години
на еленергия-експорта на атомния ток за сметка и полза на нашите мъдри прекупвачи-спекуланти,принуди засилено производство на ток от "мръсните тецове". Прекупвачите не плащат вредни емисии,плаща ги държавата,тоест ние.Едни богатеят и дебелеят,а после умно говорят по ТВ как системата ни е глупава."Почтените" какво направиха по въпроса?Защо всички страдаме заради корумпирани чиновници,заради умишлените им действия или бездействия?
2
12
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Бъдещето е ВЕИ и никакъв внос от Русия,на тези замърсяващи природата енергоизточници.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна глупост! Задайте си въпроса , ЗАЩО ПРИ ПОДПИСВАНЕТО НА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА СПИРАНЕ НА ПОЛЗВАНЕТО НА ВЪГЛИЩА , ТРИТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ЗАМЪРСИТЕЛИ САЩ , ИНДИЯ и КИТАЙ СА ОТКАЗАЛИ ДА ПОДПИШАТ!?Просто ние сме една от пречките Франция да си продава енергията на Балканите! Същността на Зелената сделка е богатите да продават енергия на бедните, независимо от произхода ѝ !