Константинова оглавява Съвета за развитие на гражданското общество

Има избрани представители в него, но досега той не е работил
21
Константинова оглавява Съвета за развитие на гражданското общество
Снимка: БГНЕС

Съветът за развитие на гражданското общество (СРГО) e определен с решение на правителството днес.

Председател на Съвета ще бъде вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова, съобщиха от нейния пресофис.

През 2018 г. Законът за юридическите лица с нестопанска цел е променен по инициатива на гражданските организации и след широки обществени дискусии с различни техни представители. В него се вписва създаването на СРГО, който да подпомага държавата за разработването и провеждането на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество.

Въпреки това, оттогава до днес този съвет не бе конституиран, макар да е изработен правилник за дейността му и да са проведени електронни избори за излъчване на представители в периода 28 април-13 май 2020 г.

"В България съществува една изключително активна гражданска, доброволческа и дарителска инфраструктура. Там има голям потенциал и добавена стойност в различни важни и обществени сфери. Държавата е длъжник на тези организации - искаме да си създадем форми за ефективен диалог и сътрудничество, и този Съвет ще е една от платформите за това", коментира Калина Константинова.

Сред приоритетите на новия Съвет ще бъде придвижването на закона за доброволчеството, който вече много години само се обсъжда, но не се приема; създаването на адекватен публичен модел за финансиране на гражданските организации, така че да имат възможност да разширят обхвата на подкрепата си към хората; създаването на модел за споделяне на експертните знания в сектора, защото гражданските организации разработват редица качествени проучвания и препоръки, които твърде често не достигат до институциите.

Допустими кандидати за членове в Съвета са юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза, с поне пет години опит в извършването на дейности (проекти, инициативи, кампании и др.) в подкрепа на развитието на гражданското общество и гражданското участие.

Първото заседание на Съвета за развитие на гражданското общество ще се състои още през този месец.

Избраните членове на Съвета са 14 неправителствени организации, мандатът на избрания състав е 3-годишен.

Избраните организации са:

1. Фондация „Български център за нестопанско право“
2. Сдружение „Български дарителски форум“
3. Фондация „Работилница за граждански инициативи“
4. Фондация „Светът на Мария“
5. Фондация „Български фонд за жените“
6. Сдружение „Асоциация на европейските журналисти – България
7. Фондация „Заедно в час“
8. Сдружение „Български Червен кръст“
9. Сдружение „Български хелзинкски комитет“
10. Фондация „За нашите деца“
11. Сдружение „Асоциация на парковете в България“
12. Сдружение „Българска асоциация за алтернативен туризъм“
13. Фондация „Карин дом“
14. Сдружение „Еквилибриум“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
ВИЖТЕ преди 2 години
й мазната усмивка на таяВсички безродни подставени НПО-та как доволно потриват ръце сега.Подмяната продължава-да се краде,де що е останало,да се налагат джендърските им ценности,повръща ми се от вас!Упълномощавал ли съм някой от посочените НПО-та да ме представлява като гражданин?!Особено БХК-,дето номинираха за човек на годината доказан убиец и му съдействаха да излезе на свобода!Подминахте дъното,сега дълбаете още по-ниско.Нямате ли капка достойнство и съвест,изр*одимръс
14
4
 
5
 
! Отговори
Петя преди 2 години
Константинова, много мирешете на мръсотия м а?
13
2
 
5
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Тука ще текат пари!
12
2
 
5
 
! Отговори
Глупав и грозен преди 2 години
Къде останаха всички умни и красиви за да коментират. Или от работа в НПО-та нямат време. The best is yet to come. Най доброто им предстои. Пак гласувайте за тях.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей ква трудна и полезна работа.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На хората им се плаче, а тя се смее.
9
2
 
7
 
! Отговори
Импромптю преди 2 години
Калинка си е баш калинка, няма какво да се сърди и да трият.
8
2
 
7
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Такава какичка е еманацията на "промяната" - палава, витална, със свежа визия и нулева компетентност. Ако е батко, непременно ще е надъхано самодоволно фа*анче, още по-неадекватно, ама речовито. Ама изборите отдавна минаха, що не се чува нищо различно от "ще анализираме, ще проконтролираме, ще уволним, ще проучим, ще разследваме, еди-кой си е крадец, Борисов е виновен..." А решения на проблемите? По-нататък ще видим, това не е приоритет и т.н
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е целта на този синекурен съвет в синекурното министерство на синекурната калинка виц премиерка, освен прибирането на едни пачки от едни другари с "нестопанска" цел?
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Става си Калинчето! Малко палава ми изглежда, ама важното няма да гледаме намусените физиономии на Цецки, Десита, Цветко и др. калинки на Боко
5
2
 
17
 
! Отговори
3 въпроса преди 2 години
Списъка със изредените "фондации). Може ли някой (Честно) да каже какво точно полезно са свършили за народа (българския) ? Какъв е този съвет за развитие и с какво точно допринасят за България ? А това измислено министерство на "иновациите", някой знае ли каква точно работа извършва (Честно) ? И кой финансира всички тези нищоправци ? Може би Козяк ! Извинявам се. Още един въпрос. Тази Калина и тя ли е от "А" Отборът на България със селекционер Кирчо ? Приятен ден.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез колко служби заеха , сигурно вземат по 20 бона , да беше си останал Боико по добре
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А обикновени граждани с мнения,предложения и препоръки защо не се допускат,или е само за избрани?
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се нассере от кеф
1
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе оня костадинов от възраждане,къща ли си купи с тия пари от собсидията за 1 милион в княжево,да знам да не минавам от там,че тоя нещо не е редовен.

Спонсорирани публикации