Екокампания: Засаждат 100 млн. дървета до 2030 г.

България се присъединява към ЕС в инициатива за залесяване
30
Екокампания: Засаждат 100 млн. дървета до 2030 г.
Снимка: БГНЕС

Започва национална кампания по залесяване чрез засаждането на 100 милиона дървета до 2030 г., обяви вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в социалните мрежи.

България се присъединява към кампанията на Европейската комисия за засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 г. в рамките на ЕС.

Ще се организира засаждането не само в горски територии, а покрай пътища, в градовете и крайградските райони, както и в територии, които са земеделски.

"Това ще е отворена национална кампания, за която имам подкрепата на премиера и правителството, получих подкрепа от президента, омбудсмана и граждански организации, които дълги години засаждат дървета. Не на последно място - и от Европейската комисия“, каза министър Сандов, като допълни, че България засажда около 4 млн. дървета годишно, но идеята е този брой да се увеличи значително.

Вече се водят разговори с държавните горски предприятия за осигуряването на посадъчен материал, осигурено е и финансиране за началото на кампанията. Предвиждат се средства по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2021 г., които няма да могат да се усвоят заради забавени проекти, да бъдат пренасочени към кампанията по залесяване.

"Ще използваме средства, които остават непохарчени заради липсата на действия от досегашната власт. Преди дни договорих тази възможност в Брюксел и имаме съгласието на Европейската комисия около 100 млн. лева да отидат за началото на тази кампания - за посадъчен материал, покупка на технически средства и др.", уточни Борислав Сандов.

"Надявам се всеки човек, който е загрижен за природата и за бъдещето на България, да се включи. Убеден съм, че хората ще подкрепят кампанията, защото така се борим с климатичните промени по естествен път – като засаждаме дървета, които поглъщат въглеродния диоксид. Това е важна мярка за борба с климатичните промени", допълни Сандов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Русе преди 2 години
В Русе цялата общинска администрация си направи снимки как садят еди колко си дръвчета в парка. Естествено никой не ги поливаше след това и те умряха. Освен да са засади едно дърво то трябва и да се полива, а отделно трябва и да се укрепи ако е по младо. Но иначе в главата на матриала звучи супер засадих дърво.
20
0
 
6
 
! Отговори
ВажноИзискване! преди 2 години
Задължително трябва да се набележат подходящите места за засаждане с подходящи видове дървета! Широколистните и иглолистни видове виреят добре на различни терени.Например, иглолистните дървета виреят добре само на определена надморска височина и огряване от слънцето. Ако са засадени на неподходящи терени, иглолистните видове боледуват и загиват!
19
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 20 преди 2 години
Па значи не си излизал от БГ
18
1
 
8
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Ето една хубава новина. Да пазим природата, за да й се радваме!!!
17
1
 
3
 
! Отговори
Брадвар преди 2 години
Харесва това
16
1
 
7
 
! Отговори
Я, брато и аверо преди 2 години
епа ние обещаваме - за всяко 1 посадена дърво, да отсечем тайно по 2 дървета - целата маала обещаваме това
15
0
 
11
 
! Отговори
Юлиян преди 2 години
Имах идея да засадим една горичка - парк в Русе. На сватбеното ни тържество вместо цветя, помолихме гостите да дарят пари за тази инициатива. Благодарен съм на съпругата си, че се отказа от цветята, които много обича, за да направим Русе повече зелен. Исакхме да привлечем и други нови семейства в тази инициатива, да стане нещо като парк на младоженците. Всичко беше ок,но вече година и половина чакам от общината място за това. Не вярвам да се осъществи това начинание. По-скоро 3 млн кубика цимент
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такова нещо, като крайпътно дърво съм виждал само в булгарише. Никъде другаде.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости! Няма да засядят и 100 дръвчета. Само ковид-и.ди. оти.те ще им повярват. Не за друго , а защото само те вярват на каквото им се каже по телевизора!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дървената мафия ги секат за една година, защо трябва да залесяваме след бандюгите
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай 100 млн дървета засажда само за една седмица, тука десет години трябват.
10
7
 
11
 
! Отговори
Само един шпрайт преди 2 години
Не садете покрай пътища, че много хора ще пострадат от катастрофи. По-добре колата да влезе в нивата, отколкото да спре рязко в дърво.
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под иглолистни борови дървета, нищо не расте, не садете такива дървета, няма полза никаква от тях, садете разнообразна широколистна гора, български дъб, лешници!
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо Мони тихичко потрива ръчички.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, да го видя, няма да го повярвам.
6
3
 
9
 
! Отговори
Супер преди 2 години
Добра инициатива.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калдерите-големите изкопи останали след минно-добивни дейности трябва първо да се засадят. Така ползата ще е двойна - хем възстановяване на земята, хем гора, която предпазва от срутване.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано оцелеят тези дръвчета, че бая привличат вандалите да ги рушат!
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много разумно. Отдавна казвам, ако всеки от нас посади дръвче и утепа крадец, светът ще стане по-добро място за живеене.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Seka godina tea kanibali eksploatirvat bg uchenici s takav gratis maloleten trud i bez da im go pishat za trudov staj v trudovite kninki.