Симидчиев: Младите лекари отиват в чужбина не толкова за парите, а за кариерното развитие

ДБ обмисля създаване на съвет по здравеопазването към НС
Обновена: 18 фев 2022 08:54 | 18 фев 2022 08:51, Елка Василева
114
Симидчиев: Младите лекари отиват в чужбина не толкова за парите, а за кариерното развитие
Кадър: БНТ

Причина за високата смъртност от COVID у нас е демографската картина - населението е застаряващо и болно, освен това системата не работи оптимално, коментира пред БНТ пулмологът и депутат д-р Александър Симидчиев.

"Демократична България" обсъжда да се създаде орган към Народното събрание, който да позволява да се продължават здравните политики между различните парламенти.

Още по темата

"Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко парламента, така да се направи подобен съвет за здравеопазването, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, за да може политиките, свързани със здравеопазването, да имат един устойчив орган, който да надвишава мандата на един парламент", заяви д-р Симидчиев.

Според него създаването на кадри е проблем, който не може да бъде решен бързо.

"Един висш медицински кадър се създава с минимум 6 години следване и още 5 до 10 специализация. За средния медицински кадър са необходими поне 5-6 години“, подчерта пулмологът.

Парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина. Това, което те търсят, е кариерно развитие - какво ще се случи с тях след 5-10 години.

Бюджетът за здравеопазване нараства по-бързо от БВП, но здравеопазването ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, коментира още той.

"Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на управление, затова управлението на процеса в здравеопазването е ключов приоритет", заяви Симидчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога повече ДБ, на едни следващи парламентарни избори ще имате по малко гласове отколкото Луна на предишните президентски!!!
51
3
 
15
 
! Отговори
В. преди 2 години
Здравейте Е., Този алчен и продажен кариерист ли трябва да ни поучава?
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32 "Защо да ги връща дан>а<ците." Защото ако си искаш парите обратно, трябва да очакваш същото и от отсрещната страна.
49
0
 
16
 
! Отговори
Песимист преди 2 години
До Реалист Ми тези които "не стават" по принцип, те и на запад "не стават" и се връщат да ни мъчат тука... Номера е че ни "обират каймака" защото и те страдат от липса на лекари. А нас тук след някоя друга година няма да има кой да ни прегледа както сме тръгнали... :-( А да плашим младите амбициозни и "читави" лекари колко лошо е на запад.... е малко изтъркана тактика .... и вече никой не се връзва.... ;-)
48
2
 
8
 
! Отговори
един преди 2 години
До Анонименутивали??? лакумуту???? Абе, ти имаш ли завършен 8-ми клас? В едно изречение 8 правописни грешки, тръгнал на докторите в канчето да гледа
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37 "Защо не ходят в чужбина да учат тогава, може още като студенти да им тръгне кариерата." Ходят.
46
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бе, не утивали заради парите, белите престилки са най лакумуто племе на тоя свят, след управляващите, разбира се.
45
1
 
19
 
! Отговори
kk преди 2 години
Заплата на специализант в Бг- 700 лева и то, ако намериш връзки да те наемат. Могат да те накарат да подпишеш договор, че сам ще се финансираш и ще работиш без пари и осигуровки за 4-5 години само и само да можеш да специализираш. Без специалност не можеш да работиш с касата. В Германия - специализант започва с около 2 500 - 3000. Не са много за стандарта в Германия, но я го сравнете с 350 евро тук. И после се чудете защо са малко лекарите. Въпросът е защо все още има лекари!
44
3
 
12
 
! Отговори
IT търсач преди 2 години
До до 47 "разбира се, но лекарите са най- дефицитни и най- бавно и трудно се учи за тази професия. иначе IT- та с лопата да ринеш." И с IT-тата е същото. Качествените IT -та също ги "засмукват" в чужбина и чужди фирми където се специализират и получават адекватна заплата. Иначе сега всеки втори дето е пипнал компютър се пише че е IT и знае всичко, а като го накараш да работи нищо не може ... Можещите работят за чужди фирми .... :-(
43
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно за парите отиват. Да не би пък всички да са постигнали кой знае кво "кариерно развитие" там? Ако някой го бива може и тук да печели. Айде няма кво да ги изкарваме идеалисти или нещо си там. Така са научени, че парите са им най-важното.
42
3
 
7
 
! Отговори
надали е за пари преди 2 години
Парите не са цел, те са само компенсация за времето и труда и са винаги пряко свързани с ефективността на свършеното. Не може да дават на някого 4-5-6000евро, за мотане и разговори с колеги и т.н. Важи и за лекарите. Ако даваш дежурства в някое отделение-800-1000лв(за мен даже са много), ама нали има минимална. Ако обаче специализираш и станеш търсен, има поне 10 отлични частни, където да печелиш. Бях ходил на ортопед и човекът има записани за седмици напред, но му платих с кеф и даже му малко
41
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България се завършва медицина най-лесно, затова има наплив от чужденци тук. В Франция за медицина се държат 11 изпита. Включително, че трябва да си учил физика или инженерни науки, заради техниката, с която се предполага, че трябва да знаеш как да ползваш. Дори някъде държат изпит и по литература, защото ако не можеш да се разбереш и с най-простия човек, последния може да умре от езикова бариера... а в България знаем поговорката като се знам какъв съм инженер ме е страх да отида на лекар...
40
3
 
13
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
До Студент Братчедка ми е общопрактикуващ лекар. Изкара 10г у нас, но видя че няма смисъл и точно заради парите отиде в Германия. Не го слушайте симидиев - само търси внимание. Причината за смъртността изобщо в България е демографията, болното население и оте*аването на лекарите. Ковид е някаква смешка, която минах за един ден преди 2 седмици.
39
1
 
10
 
! Отговори
до 47 преди 2 години
разбира се, но лекарите са най- дефицитни и най- бавно и трудно се учи за тази професия. иначе IT- та с лопата да ринеш.
38
4
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Така както виждам нещата в България след десетилетие ще останат само милионери, къпещи се в лукс, супер бедни пенсионери, малко работническа класа, бачкаща за мизерни пари, роми измамници продаващи по пазарите чорапи и краставици по 10 лева килото. Тук ако случайно някоя жена роди, детето само ще чака да стане на 18, за да се изнесе в Цивилизацията :)))
37
5
 
8
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
А бе този симид с целият ум ли си е?Политиците в българия направиха от лекарите търговци и за това те гледат с предимство келепира и той е основната причина да напускат страната ни.
36
1
 
8
 
! Отговори
Студент преди 2 години
До Анонимен 39 Точно че ходят да учат и специализират.... За незапознатите, учението на качествен лекар не спира след 6-тата година, а продължава с много години специализация 8-10.. та чак до пенсия (толкова лекарски серияли дават по ТВ вече трябва да сте го поразбрали...). А тук не се осигурява качествена такава, не се заплаща... И учат ... в чужбина .... Тук при нашата с-*** не става :-(
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не може да се справи с ковид проблема, сега се сети и умува защо бягали младите, важното е да каже там нещо, колкото да ни напомни за себе си. Едва ли има човек, който да не е наясно защо избират чужбина.
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Позна от първия път! Само дето по стар комунистически обичай ГАЗИТЕ всичко младо и кадърно за сметка на мухлясалите си "директори". И съвсем между другото - защо заплатата на педиатър в Швейцария е 11 хил. евро, а тук няма и 2 хил леФчета?
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът са хората в бордовете на болниците и началниците на отделения, които всички до един са милионери в евро. Няма как лекари-специализанти да им слугуват и лижат крадливите *** за 1000 лева в продължение на 5-6 години. Всеки нормален човек предпочита да отиде там, където ще го ценят и ще му плащат. Симидчиев е поредното разочарование дотук, само констатации и никакви решения.