Дървата за огрев - стават ли избирателни списъците с нуждаещи се?

Власт и опозиция спориха в НС дали помощта да се разшири
Обновена: 23 фев 2022 14:23 | 23 фев 2022 14:23, Веселина Йорданова
12
Дървата за огрев - стават ли избирателни списъците с нуждаещи се?
Министрите дойдоха в НС за второто четене на бюджета. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 300 000 души получават помощи за отопление с дърва и въглища от социалното министерство. Това съобщи ресорният министър Георги Гьоков в парламента.

Репликата му беше в отговор на искане на ДПС за 50 милиона лева допълнителни средства в държавния бюджет за тази цел.

"Министрите като че ли повече ходят по жълтите паважи, а виждаме, че г-н Василев по-често отива вече и зад океана и стигна и до Гърция. Но не можа да намери да стигне до онези места, където дървесината, която купуват по населените места хората, от 75 лв. стигна до 280 лв. А пелетите, които ползват извън София, стигнаха в някои дни и до 1000 лв.", каза депутатът от движението Рамадан Аталай.

От парламентарната трибуна се чу и предположението, че списъците с нуждаещи се хора от помощ за отопление, които се предават от кметовете, се превръщат в избирателни списъци. Това провокира отговор на вицепремиера Асен Василев.

"Що се отнася до това дали списъците от хора, които имат нужда от дърва за огрев, са избирателни, искам да ви кажа, че "Продължаваме промяната" нямаме нито един кмет, така че избирателни списъци не правим, особено пък на хора в нужда", посочи той.

Вицепремиерът Корнелия Нинова припомни, че държавните горски стопанства вече сами ще продават дървата за огрев на себестойност, на която са я добили. По думите й по този начин ще падне цената на дървесината.

"Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии в гората, да секат безнаказано и безконтролно и не по лесотехническите одобрени планове, да крадат в повече от това, което им е позволено да секат, и да го продават, за да трупат лични печалби", каза тя.

Земеделският министър Иван Иванов каза, че в момента ведомството прави двоен преглед на системата за горите. Двоен ще бъде и контролът на списъците, които се правят от кметовете на хората, имащи право да получават дърва за огрев.

"Взели сме необходимите мерки хората да са снабдени с дървесина този и следващия сезон. Спекулата беше достигнала невероятни нива", подчерта д-р Иванов. 

"В момента законът е такъв, че кметовете трябва да изработват списъци на хората", обясни министърът. По думите му, ако депутатите считат, че това е предпоставка да се политизира темата, то е в техните възможности да се направят изменения.    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тока мислете. Не дръвца да има. Токът да е по силите на хората. Така хем ще запазите горите, хем хората няма да се тормозят с отопление на дърва.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стари гуми може ли да се горят.Във Факултето всико се отоплява с гуми.Там всички са истински Европейци,приели са еврото и са готови за Шенген.
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки втори се отоплява с дърва ,горските и апашите с тировете работата заедно ,от време на време хванат някоя каруца на ром да се запишат че вършат работа и това ли не знаете !
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
21 век сме,те говорат за дърва за огрев,***,***.Европейци от всякъде,съединявайте се.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков държи списъците
5
0
 
6
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 години
а аз в панелката как да горя дърва за огрев?!
4
1
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Ето това се казва пазарна икономика по БСПарски - горските стопанства ще продават дърва за огрев без никаква печалба! Поредна жалка манипулация! Интересно как ще живеят тези горски, или сигурно и те на свой ред ще манипулират със себестойността?!..БСП отново кара хората да лъжат и крадат, закърпват ситуациите, а после .. ще измислят пак нещо да излъжат..Нема край! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! Вместо да отказват хората от използването на дърва за огрев заради екологията, те..НЕМАМ ДУМИ!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм в Сакара елате да, видите джунгалите как са опоскали гората режат наред минават с пълни каруци през селата никой не им обръща внимание в чужбина за незаконна сеч има затвор тук горските се страхуват от тях
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дърва за огрев по селата на социално слаби и тези които искат да си платят със сигурност ще раздават от секретаря на първичната орг, на БСП/ако все още има такива/.очаквам Нинова да върне и ТКЗС тата .Каква е гаранцията ,че дърва ще има за всички ? Хитрата лисица и да мисли ,че ще добави някой процент за каквито и да са избори ,жестоко се лъже.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко отива у бездънната яма-чингапуците!Това е най голямото зло за България!