Проф. Кантарджиев: Носете маски особено в транспорта

Сертификатите бяха побългарени
Обновена: 23 фев 2022 21:39 | 23 фев 2022 21:15, Екип на Bulgaria On Air
89

“Господ ни помага при това ниско имунизационно покритие, при това състояние на здравната система, особено след управлението на министър Кацаров. Нещата минават много благоприятно при нас, с минимални щети, макар че броят на починалите все още е голям. Броят на заболелите намалява, най-стремително това се случва в първите засегнати области", заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той изрази облекчение, че броят на заболелите намалява почти навсякъде в страната, най-стремително в първите засегнати области - като Благоевград. Но предупреди, че във Варна не трябва да се бърза с облекчаването на мерките.
"Биологическият характер на Омикрон е, че ще мине през голям брой хора. Мина и в българското общество: тези с бустер не разбраха, тези с две дози ваксина вдигнаха температура, а голяма част от хората са контактни с Омикрон. На това се дължи намаляването на случаите, а не на другите мерки", категоричен бе бившият директор на НЦЗПБ.

Проф. Кантарджиев приветства решението за отпадането на "зеления сертификат". Препоръките му обаче са хората да продължат да носят маски – особено в градския транспорт и където има много хора, и най-важното – проветряването.
"Честото проветряване води до намаляване на риска", посочи той.

 "Сертификатите бяха побългарени, а през това време имаше и непремерени послания от страна на МЗ и някои специалисти. "Направихме изследване – 50% са били в контакт с вируса!" Ако бяха наистина толкова и имат силен имунитет, защо са тези пикове? Вижте колко хора се разболяха и умряха. Да, не могат да се стигнат рекордите на Кацаровото управление, но с определени стъпки и особено ваксиниране можеше да се постигне нещо", изтъкна професорът.

Според бившия директор на НЦЗПБ, провалът на здравните власти с ваксинацията в България произлиза от грешния подход към отделните групи.

"12% не искат и да чуят – за тях ваксината е отровна. С тях не може да се работи. 1% имат страхове. Най-голям, около 50, е процентът на отлагащите решението за ваксинация – които чакат по-хубавите ваксини. Не беше работено с тези отделните групи", отбеляза проф. Кантарджиев.

По-хубави ваксини няма да дойдат, тъй като всички изследвания сочат: най-ефективни са РНК-ваксините, стана ясно още от думите му.

"Чувам много неистини за ваксините, което ми е неприятно – не намерихме верния тон. Много антиваксъри твърдят, че не се умира от Ковид. Вчера излезе в The Lancet за данните от аутопсиите на хора с Ковид-19 в Германия. 86% са умрели от Ковид и 14% са умрели от Ковид с нещо друго. Тези, които казват, че не се правят аутопсии и не се умира – които им вярват, да им вярват 14%", отсече проф. Кантарджиев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: кантарджиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
До бартек преди 2 години
*** то секи ден по един блок хора горе долу, толкова умират от Ковид. За бонус и сме носители на първо място по смъртност от Ковид 19 в СВЕТА. Задминали сме по смъртност от Ковид и броя убити българи от 2 световна война. Яко се мре. Къде повече от това щеш да се мре, бе, за да загрееш реотан си за ситуацията?!
51
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските предпазват не вас,а хората около вас,но обяснявай на ***,който киха и кашля срещу вас,без дори ръка на устата и носа да си сложи.В транспорта в магазините е пълно със селски овчари с маски с открит нос ,или под брадата.Простотията ще ни довърши!
50
3
 
6
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
Китай излъга целия свят, че с маски и локдауни може да се спре вирусът.Целият свят копира мерките на Китай, който представяше цифри, че уж помогат...P.S. Нося маска в градския, но не защото помога, а щото е задължително.
49
2
 
6
 
! Отговори
БартеК преди 2 години
Една друга ковид легенда ни уверяваше,че "яко ще се мре!",докато бършеше очилата си с маска! Кантарджиев също виждам,че развява маска и я препоръчва! Но не каквато и да е маска,а с клапанче! Иначе казано: -Прави,каквото ти кажа,а не каквото правя! ;)
48
1
 
7
 
! Отговори
fact преди 2 години
маската не те пази, ако ти откъснат главата!
47
10
 
3
 
! Отговори
прав е. преди 2 години
Въпреки че съм против някои от мерките, за маските съм сигурен, че наистина помагат. Преди боледувах всяка зима. Слаба имунна система, въпреки че съм доста млад. От както нося маска, особено в малки помещения, не съм боледувал нито веднъж. Предполагам, че много други също са го забелязали.
46
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям майтап! Този сценарий с Ковида е вече на заден план, сега основната тема е Украйна. Какво ще прави Бай Шиле Кантарджиев, как ще си изкарва белия хляб? Беше свикнал всеки ден да ни дава акъл от екрана, да захлебва, да престъргва някоя и друга зелена хартийка дето се вика. Закъхърил се за маските горкият, последни съвети напъва, скърца му мозъка. Ами не, Бай Шиле, скоро хората ще изхвърлят и този робски хомот!
45
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тоз що не си гледа новата професия на кл0ун в предаванията на бтв, ами тръгнал с медицина да се занимава?
44
4
 
27
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
'Чувам много неистини за ваксините, което ми е неприятно- отсечепроф. Кантарджиев'=== Аз пък чувам много истини за ваксините, което ме ужасява! И то от всепризнати световни учени и лекари. И дори от мед.сестри на първа линия.
43
3
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Пожелавам на всички от ковидната мафия,да си носят маските в гроба.За спомен от онези,отишли си без време поради нежеланието на ...здравеопазването да лекува нищо друго,освен доходонсната болест.Амин.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма пък да ги носим , кво ще стане?
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Нане Нямаше да стане по нормален начин. Това е една психологическа операция която има за цел да изплаши хората и така сами да поискат от вълшебната отвара. Тъй като операцията се контролира от едно място а се развива на различни места по различно време проличаха пропуските, а те не могат да се поправят и лъсват лъжите. Това беше момента в който мислещите се усетиха.
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Шиле му се ще да сме само 12%, много му се ще. Впрочем почна ли му шоуто вече?
39
21
 
3
 
! Отговори
Ганьо преди 2 години
*** после пищите що неа места у болницата за зъднъците ви. И що мриате по стълбите отпреде, къ нема места, щото оно и коид неа, и маски неа и... *** нещо да съ замислите, да загрее тоо реотан централно горе- неа, браточки, и реотан неа, то кво загреване при тава положение. Ай ся, да ви кажа, Абе вие знаете ли оня виц, че от моста ви е забранено да скачате?
38
3
 
19
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Така... Ако бяхте излезли и културно се бяхте помолили, а не заповядвали на Народа Български... Нямаше да има проблеми с ковид кризата... Българите мразят заповеди, още от времето на куманизамо, и знаят как да не ги изпълняват...)))
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БХК и Отворено общество трябва да се закрият заради жалбите които подадоха срещу България. Такива подривни организации не заслужават да съществуват у нас.
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя специалист дали чете чужди медии..На оня с боба повече вярвам...Поизлъгва с някоя друга хилядарка в бройката, но нищо.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2 години му слушам измишльотините...Единствената мярка стриктно, която спазвам е като избягвам притежателите на зелевия амулет и дистанция от тях минимум 100 метра. И поне засега минавам през цедката...
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с какво един купешки зеещ па.рцал, който нося в задния джоб 2 години е по-добър от шала и кърпата, които се носят през всеки сезон. Или важното е да капе в касичките на смелите борци...
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малее, колко лай....се изливат тук!