Днес е Голяма Задушница преди Великия пост

На Задушница се посещават гробовете на починали близки
26 фев 2022 07:22, Александър Попов
14
Днес е Голяма Задушница преди Великия пост
Снимка: БГНЕС

На 26 февруари е първата голяма Задушница, която отбелязва Православната църква - Месопустна.

В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост.

На Задушница се посещават гробовете на починали близки.

За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Житото е символ на Възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия. Сладкиши, месо и вино се раздават между живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя). На Месни Заговезни започва големият Великденски пост.

На 26 февруари във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове ще се отслужат помени за покойниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: задушница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Римокатолическата църква също се моли на "светии". Никъде в Библията Бог не казва да се молим на умрели хора, това са идоли реално и заради това Римокатолическата църква променя (ДА ПРОМЕНЯ!!!!) втората Божия заповед за да им пасне на техния култ. Православието е подобно, кофти е да ви го кажа по този начин, но това е истината. Библията е истинското Божие слово и то НЕ подлежи на промяна от хора, от каквато и деноминация да са.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2, Бог няма да прости или непрости на починалите. Те ще бъдат съдени според словото на Бога. В момента те "спат", така описва Библията, до деня в който всички ще бъдем съдени. Онова което са правили приживе, са правили и според това ще бъдат съдени. Друг е въпроса за управляващите и Бог да им даде разум, с това съм съгласен.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1 Ти се радвай,че не пише и да се пие сярна киселина!Щото тогава глей кво става!***!
1
0
 
8
 
! Отговори
Игнат преди 2 години
Няма по-неприветливи гробища от Софийските. "Парковете" са боквално гнусни. Пълно е с основните и любими на Фандъкова избиратели - ромите. Те са навсякъде: алчни, досадни, нагли и безкруполни. Защо поне там, последния дом на нашите близки няма спокойствие...