Червените чушки и доматите вече над 3 лв. за килограм на едро

Поскъпват и сиренето, олиото, захарта, оризът
27 фев 2022 09:16, Елка Василева
75
Червените чушки и доматите вече над 3 лв. за килограм на едро
Снимка: архив, БГНЕС

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 0,57 процента до 1,938 пункта, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

От началото на годината ИТЦ прибави 5,38 на сто. Преди година, в средата на февруари, ИТЦ се движеше около 1,540 пункта или с близо 26 на сто процента по-ниско. Базовото ниво на индекса от 1,000 пункта е от 2005 година.

Цената на оранжерийните домати се вдигна тази седмица с 8,2 на сто до 3,04 лева за килограм, а оранжерийните краставици поевтиняха с 1,2 процента до 4,85 лева за килограм.

Картофите поевтиняват с 4,6 на сто и се продават по 0,83 лева за килограм. Морковите поскъпват със 9,6 на сто и се търгуват по 1,03 лева за килограм. Цената на зелето се запазва 1,12 лв./кг.

Цената на червените чушки се вдига с 16,1 на сто до 3,11 лева за килограм.

Ябълките поскъпват с 2,4 на сто тази седмица и се продават по 1,28 лв./кг. Лимоните поевтиняват с 1,1 на сто и се продават по 1,82 лева за килограм. Бананите поскъпват с 1,3 процента и се купуват по 2,37 лева за килограм на едро. Портокалите са с 4,5 на сто по-висока цена - 1,63 лева за килограм. Мандарините се продават по 2,13 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 1,4 на сто до 8,65 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" - с 1 на сто до 13,66 лв./кг. Олиото повишава цената си с 0,9 на сто и се търгува средно по 3,47 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,32 лева в края на седмицата.

Пилешкото месо поскъпва с 2,9 на сто се търгува средно по 4,63 лева за килограм. Захарта прибавя 2,4 на сто и се продава по 1,70 лв./кг. Брашно тип "500" се търгува по 1,21 лева/кг. Цената на ориза нараства с 1,3 процента до 2,30 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,23 лева за брой на едро, посочва БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
така е. имам предпочитания само за сорт от място близо до софия. с минерална вода.
68
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Един анонимен ме образова за ценообразуването. Вече съм по умен, за което давам пример. Изкупна цена на краве мляко 0.65 лв.литър. Цената на същото мляко, от което са отнели 1% мазнина струва 2.65 лв.литър.
67
1
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Кат бях...малък,преди 100 години,ядяхме...пресни чушки и домати...евтини от юли нататък,до към края на септември -октомври.За останалото време от годината си правехме пълнени...буркани.То и сега е същата работа,но разликата е тази,че никой не пълни буркани и ядат торените оранжерийни ***,внесени от не знам къде си. Въпрос на избор,който го мързи,да яде преторените скъпи...гумени чушки и домати; въпрос на избор.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва започва гладуването и още по високи цени. Само Русофилите ще получават от Путин безплатна храна Честито на печелившите.
65
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Най-много обичам коментарите под такива статии. Хора, които не са произвели и 1 домат дават акъл на останалите на каква цена да продават, какви са им разходите и какви са им печалбите. Скоро ще напуснете офисите и ще видите кое как се произвежда и колко струва.
64
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРИНУДИХА БЪЛГАРИЯ ДА ЗАТВОРИ ПРОИЗВОДСТВОТО.ЕВРОПА НАЛОЖИ ИЗМИСЛЕНИЯ СИ СТАНДАРТ ДА БЛЪСКАМЕ ЖИВОТНИТЕ С АНТИБИОТИЦИ И ЛОШ ФУРАЖ.КАЗАХА ЩЕ ДАВАТ ПОМОЩИ.ДА,АМА НАШИТЕ НЕ ПОЛУЧИХА И ЕДНА СТОТНА ОТ ПОМОЩИТЕ КОИТО ПОЛУЧАВАТ В БЕНЕЛЮКСА,ГЕРМАНИЯ ИЛИ ФРАНЦИЯ ЗНАЕТЕ ЛИ ДОРИ КАМИОНИТЕ СА ИМ БЕЗПЛАТНИ ЗА ДА ВОДЯТ С ТЯХ ЖИВОТНИТЕ НА ПАША,ЧЕ НЕ Е РАЗРЕШЕНО ДА ДРИСКАТ ПО МАГИСТРАЛАТА И ПЪТИЩАТА???? ДЕЕ Е БЪЛГАРИЯ????
63
2
 
7
 
! Отговори
От село преди 2 години
А пък на мен разсада ми върви по план :)
62
6
 
11
 
! Отговори
заблуден преди 2 години
Гласувах за промяната която обещаваше по добър живот, а то промяната била само в промяна цените нагоре на стоките, и промяна на чиновниците с роднините на четворната коалиция.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продават същата стока защото няколко конгломерата са превзели целия европейски пазар, северна Африка и стигат чак до емирствата ! Най големия производител на картофи е Белгия както и пластмасовите им шарени огромни чушки.И да,тук може би в тази мафиотска лига,единствено Турция успява да се изхранва със зеленчуци ,плодове и месо ,рибни без да внася .Всички останали бяха принудени да затворят или да следват онзи измислен евро стандарт ,който обаче не подплати с достъпно помощи производителите.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не искате да плащате, имате села и дворове от баби и дядовци, само че е много трудоемко и е неблагодарна работа. Има риск да ги откраднат като пораснат, а и какво ще правите 200кг чушки за седмица? Скъпо ви се струва защото купуваме конвертируема стока на международна цена и то на отворен пазар. Същата стока се продава и в Румъния, Хърватка, Италия, Египет..Аз съм против да се смята, че ако ние произвеждаме, трябва да е по-евтино, спрямо международния пазар.
59
1
 
13
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
За по малко от година *** (жалкия фигурант и шaйкaта му) върнаха България с 25 години назад!!!
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво да кажем за Кауфланд и миризливите бутчета с неясен произход които ни заливат години??? И защо??? И то да е само това.Ами промитите пържоли от лидл които капка кръв нямат.От немските кланници ли идват???Само,че в Германия месото е съвсем различно! Заешко в лидл от испания??? Ние зайци нямаме ли??? Знаете ли къде се изнася българския хубав морков??? На запад и сменят държавата производител! А ние да ядеме и да плащаме за *** от западна европа безвкусни и скъпи.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То само с държавни чиновници по канцелариите и с инфлуенсъри по форумите не става . Трябва някой и да работи .
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция произвежда милиони тонове целогодишно чушки от всички сортове.Там сезон за зеленчуци няма.Цените са повече от добри,качеството също.Друг е въпроса ,че немците редовно пускат жълтини за пестициди ,та да купуваме картофи от тях,все едно че те не ползват.Най интересно е защо най големия нарушител холандия която използва гмо и пестициди налива цяла европа с тяхна целина,рукола,домати и канцерогенни ***
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що се пените? В България всичко е евтинджос! Доматите в Германия са 4,99 . . . Евро, де! Нали сте европейци, до почто 10 лева има доста за растеж! Европейци!
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До замисленА Ела да произвеждаш , пък ги поливай с каквото ти харесва .
53
1
 
6
 
! Отговори
върнете 60 лв.! преди 2 години
Всички цени скачат ежедневно, а ПП спряха 60-те лв. на пенсионерите. Но увеличиха своите си заплати с 700 лв. Върнете 60-те лв. към пенсиите!Народът мизерува.
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължаваме промяната. Важното е на руснаците да им е зле.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сезона на чушките и доматите през февруари ли е. Виж за сиренето и млякото сезони няма. Но пък нямаме крави. От 10 000 000 крави в момента са останали няколко стотин. Как няма да пъскъпва като няма мляко. Това сирене и кашкавал е правено от палмово масло. Когато панирате кашкавал той се стопява и става на палмово олио. Но аз не ползвам такива продукти щото си имам кравичка да ми е жива и здрава. Истинско мляко истински кашкавал истинско сирене и истинско масло. Жал мие за вас дето ви тровят.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако балканците не обединят пазарите в тази криза тея глупави политици не седнат една маса ,всички балкански народи ще обеднеят още повече ,за сметка на господарите от европа,които ни искат винаги разделени и нестабилни.ПОМНЕТЕ ,ЧЕ КОГАТО НЯМА НИКОЙ ,ВИНАГИ ЗВЪНИШ ПЪРВО НА СЪСЕДА.

Спонсорирани публикации